Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Glavni orguljaš Notre-Dame Vincent Dubois na pozornici Lisinskog

Jedan od ponajboljih svjetskih orguljaša, Vincent Dubois, 19. siječnja gostuje u ciklusu Lisinski subotom.
07. siječnja 2019. u 15:19 191 prikaza
Glavni orguljaš Notre-Dame Vincent Dubois na pozornici Lisinskog
Foto: Promo

Katedrala Notre-Dame jedna je od najpoznatijih znamenitosti romantičnog Pariza. To neizbježno mjesto na svakoj turističkoj ruti kao jedno od prvih remek-djela gotičke umjetnosti bez iznimke izaziva oduševljenje.

Osim arhitektonskog i duhovnog značaja, vrlo je važna i glazbena djelatnost - biti glavnim katedralnim orguljašem ovako dojmljivog mjesta zato je velika odgovornost. Radi se o poziciji koja je rezervirana samo za najbolje. Svojim predanim radom, nakon iscrpne audicije ovu je prestižnu titulu zaradio Vincent Dubois koji će se uskoro suočiti i s orguljama Wernera Walckera u Lisinskom.

Radi se o jednom od ponajboljih svjetskih orguljaša koji je već tijekom studija doživio svjetsku slavu osvojivši mnoštvo nagrada te nastupivši u najuglednijim koncertnim prostorima. Svoje znanje sada prenosi i mlađim zaljubljenicima u kraljicu instrumenata gostujući na prestižnim sveučilištima uz redovitu djelatnost u matičnoj instituciji – katedrali Notre-Dame.

U sklopu ciklusa Lisinski subotom zagrebačkoj će publici 19. siječnja izvesti impresivan presjek repertoara, djela među kojima se našao i „blockbuster“ za orgulje – Fantazija i fuga na koral Ad Nos, ad salutarem undam Franza Liszta – svojevrsna minijaturna opera „bez riječi“ prepuna iznenađenja i uzbuđenja sa spektakularnim završetkom. Na programu su i Bach, Mozart, Franck te Widor, dok će ovaj veliki umjetnik izvesti i vlastitu improvizaciju te tako zaokružiti večer jedinstvene i kompleksne orguljaške virtuoznosti.

Ulaznice po cijeni od 130/170/210 kn mogu se nabaviti online na www.lisinski.hr te na blagajni Dvorane.

Zagreb: U KB Dubrava svečano predana donacija višeslojnog CT uređjaja
Dragan Primorac
Svi pozitivni nisu i infektivni, golema je razlika među pozitivnim nalazima
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?