Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SURADNJA DVIJU ZEMALJA

Gala baletnim koncertom u HNK svečano su otvoreni Dani Moskve u Zagrebu

U HNK održani Dani Moskve u Zagrebu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/39
29.06.2019.
u 18:55

Na gala koncertu u režiji narodnog umjetnika Rusije Andria Liepe sudjelovali su vodeći baletni umjetnici Moskve.

Od petka 28. lipnja pa sve do 2. srpnja u organizaciji Vlade Moskve i Gradske uprave Grada Zagreba traju Dani Moskve u Zagrebu, raznovrstan i bogat kulturni i sportski program kojim se obilježavaju prijateljski odnosi i suradnja dvije zemlje.

Tim povodom u Zagrebu boravi izaslanstvo Grada Moskve predvođeno ministrom Vlade Grada Moskve i rukovoditeljem odjela vanjsko gospodarstvenih veza Grada Moskve Sergejom Čereminom. Kulturni dio manifestacije otvoren je izložbom fotografija o životu i stvaralaštvu velike ruske balerine Maje Plisecke i izložba Posvećeno Moskvi kreacija ruskog dizajnera Valentina Judaškina u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta. Program je nastavljen gala koncertom u kojem su sudjelovali baletni umjetnici iz vodećih glazbenih kazališta Moskve koji je režirao Narodni umjetnik Rusije Andris Liepa.

Rečenicom Nemojte razmišljati je li pozornica velika ili mala, plešite kao da se nalazite u velikom beskrajnom svemiru uzvanici među kojima je bio i veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov i regionalni upravitelj Lukoila Aleksej Žgutov započeo je baletni spektakl kojeg su činili isječci iz baleta Uspavana ljepotica, Ruski ples i Pa de de iz baleta Labuđe jezera skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog i drugih baletnih predstava. 

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Uzvanike je pozdravila intedantica Hrvatskog narodnog kazališta Dubravka Vrgoč, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić te ministar Vlade Moskve Sergej Čeremin. Prema riječima prvog tajnika Dmitrija Maltseva, na gala koncertu nastupio je jedinstveni tim plesača iz Moskve koji je bio okupljen isključivo za Zagreb. Riječ je naime o vrhunskim baletnim umjetnicima čiji su nastupi rezervirani nekoliko godina unaprijed, pa ih je gotovo nemoguće okupiti na jednom mjestu.

Dani Moskve nastavljaju se u subotu, 19.30 na Trgu kralja Tomislava koncertom studenata Moskovskog kadetskog korpusa i solista vokalno-kazališnog žanra uz video projekciju filma o Moskvi, a nakon nastupa, također na Tomislavovom trgu, predviđeno je otvorenje izložbe – umjetničke instalacije, koja je ujedno i interaktivni zid, umjetnika Maxima Goshko-Dankova. Moskovski s ministrom Vlade Grada Moskve Sergej Čeremin.

U HNK održani Dani Moskve u Zagrebu
1/7

Kadetski korpus nastupit će i u nedjelju, 30. lipnja, u 20 sati, na Trgu kralja Tomislava. Dani Moskve u Zagrebu nastavit će se u ponedjeljak bilateralnim sastancima gospodarstvenika pa će se tako u prostorima Hrvatske gospodarske komore održati Gospodarski forum Hrvatska – Moskva.

U okviru Foruma održat će se prezentacije o uvjetima poslovanja na tržištu Grada Moskve i Hrvatske, a nakon plenarnog dijela predviđen je okrugli stol za obrazovanje, digitalizaciju i IT sektor u sklopu razvoja pametnih gradova. U ponedjeljak će se sastati gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić ministrom Vlade Moskve Segejom Čereminom i potpisati Program suradnje između Vlade Grada Moskve i Grada Zagreba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije