Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Fotograf Anto Magzan izlaže portretne fotografije Sydneya!

Dok u portretima ljudi istražuje njihovu psihološku srž, zatamnjenim fotografskim portretom Sydneya Magzan otkriva autobiografsku crtu
04. studenoga 2012. u 07:24 0 komentara 94 prikaza
Anto02_nnn_kul_301012
Foto: "
Pogledajte galeriju 1/5

Zašto je Hollywood nastao na mjestu na kojem je? Jer je tamo najviše sunčanih dana. A to je odlično za crno-bijelu fotografiju! – kaže Anto Magzan, Pixellov fotograf, tumačeći kako je to otkrio čitajući knjigu Nikole Tanhofera o filmskoj fotografiji i kako je to utjecalo na njegov fotografski rad, dakako, onaj vrijedan galerijskog izlaganja.

Magzana sada čekaju čak tri izložbe fotografija od kojih se prva “Sydney Light & Shade” otvara 7. studenoga u Galeriji ULUPUH u sklopu Modnog ormara TTF-a, institucije uz koju se razvio u odličnog modnog fotografa i usavršio u portretnoj fotografiji, zahvaljujući i osebujnosti toga miljea.

Modna i portretna motivika sada je dopunjena portretom Sydneya čije su mu svjetlosne osobine pomogle ostvariti kvalitetu hollywoodskih “ciaroscuro” fotografija.

– Sunce se tu odbija od visokih zgrada, zrak je bez vlage, nebo je plavije i to daje izrazito crnu boju kroz žuti filtar – kaže Anto. To jasno govori o autorovu izboru: o namjernom izbjegavanju kolektivnog doživljaja Australije u živim bojama. More, sunce, pješčane plaže, jarke boje – nisu Magzanova motivika. On je zaokupljen svjetlošću i tamom, a izrazita zatamnjenja postavlja pred posjetitelja izložbe kao jasnu autoportretnu dimenziju svoga rada.

To je, pak, psihološki posao koliko i portretna fotografija kojoj se prvo snažnije posvetio. Prije nego je učio o fotografiji, Magzan se školovao za medicinskog brata. Znanje psihologije koju je tamo učio, pomoglo mu je, kaže, i u portretnoj fotografiji. I kao što je Irwin Penn rekao da mu je potrebno pet sati kako bi snimio dobar portret osobe, od čega tri sata prođe u razgovoru s njom, tako i Magzan otvara “četvere očiju” kad snima portret. Pomno promatra i propituje osobu, pazeći da ne stvori nelagodu. Zato je s profinjenima fin, a živahan s onima suprotnoga karaktera...

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.