Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5 SJAJNIH KONCERATA

Elvis Stanić Group vrhunskim jazzom završio 14. Festival hrvatske glazbe u Beču

14. Festival hrvatske glazbe u Beču
Foto: Snježana Herak
1/5
VL
Autor
Snježana Herak
31.10.2018.
u 09:11

'To je najjednostavnija, iskonska i najčistija glazba'

Nastupom za pamćenje vrhunskih jazz umjetnika Elvis Stanić Group u prestižnom bečkom jazz klubu Porgy & Bess, završio je 14. Festival hrvatske glazbe u Beču, na kojem je od  15. do 29. listopada izvedeno pet sjajnih koncerata.

Mješoviti program tradicionalnog jazza, koji je obuhvaćao uz jazz standarde i obradu tradicijske hrvatske glazbe s latino ritmovima, odnosno uspješnice od mediteranske sambe i tradicionalne dalmatinske pjesme poput „U te sam se zaljubio“, do najpoznatijeg istarskog plesa balun u jazz izvedbi i na kraju prvu Porinom nagrađenu skladbu „Somebody“, iz daleke 1998.godine, oduševio je probranu bečku publiku i strane goste.

Publika je doslovce sat i pol vremena, koliko je trajao koncert, uživala u virtuoznom prebiranju po gitari Elvisa Stanića, jednog od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivanijeg jazz skladatelja srednje generacije, u njegovim impresivnim jazz interpretacijama i visokoprofesionalnom ruhu. Jednako oduševljenje izazvala je i njegova fantastična prateća jazz-fusion skupina vrhunskih instrumentalista u sastavu, vokal Alba Nacinovich, klavijaturist Masej Kovačević, bubnjar Branimir Gazdik i basist Goran Rukavina.

Potvrda tog oduševljenja bio je dugotrajni pljesak, povici „bravo“ i višestruki pozivi na bis, za koje su se Elvis Stanić i Masej Kovačević publici odužili glazbenim dodatkom.

„Prezadovoljan sam prijemom bečke publike i iskreno rečeno, takovo oduševljenje nisam očekivao. Publika je bila izuzetno kvalitetna i vrlo koncentrirano slušala i reagirala na naše izvedbe, pridonoseći tako izmjeni energije i vibracija u oba smjera“, rekao je nakon koncerta za Večernji list Elvis Stanić, ustvrdivši kako je bilo vidljivo da je „jezik jazza univerzalan“. Istaknuo je da glazba koju izvodi sa svojom grupom, velikim je djelom bazira na tradiciji.

„To je najjednostavnija, iskonska i najčistija glazba“, dodao je, zahvalivši organizatoru što je njega i njegovu skupinu počastio da ovim koncertom zaokruži ovogodišnju festivalsku priču.

„Sjajan koncert Elvis Stanić Group i zvuci svjetskog jazza pomiješanog s hrvatskim nacionalnim motivima bili su točka na „i“ ovogodišnjeg 14. izdanja Festivala hrvatske glazbe u Beču, kojeg su obilježili pet koncerata vrhunskih hrvatskih glazbenika u prestižnim bečkim koncertnim prostorima. Više sam nego zadovoljan i ponosan izvedenim koncertima i odazivom bečke i strane publike“, rekao nam je savjetnik ravnatelja KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu Josip Nalis, koja je organizator Festivala.

„Kada se prvi dojmovi slegnu trebamo vidjeti kako postići daljnji napredak, jer prostora za dodatno profiliranje hrvatske glazbene baštine u Austriji ima, i to moramo iskoristiti već slijedeće godine kada slavimo mini-jubilej- 15. izdanje Festivala u Beču, a potom i 2020. prvo predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, kada ćemo vjerojatno 16. festivalsko izdanje tempirati upravo u tom, za sve Hrvate važnom promotivnom razdoblju“, istakao je Nalis, zahvalivši svima koji su pomogli u organizaciji Festivala.

Zadovoljstvo koncertom Elvis Stanić Group pokazao je i Christoph Huber, jazz znalac i direktor bečkog Porgy & Bess kluba koji je posebno istakao 14 godina „vrlo uspješne i kvalitetne suradnje“ s organizatorima Festivala hrvatske glazbe u Beču.

>> Pogledajte video neobičnog plesa oca i mladenke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije