Naslovnica Kultura Film

Dragulj Sarajevo film festivala: 90 sekundi u Sjevernoj Koreji Ranka Paukovića

Sve što se tiče zemlje kojom vlada Kim Jong-Un uvijek je zanimljivo, no umjesto očekivanog okljaštrenog uratka koji obuhvaća ono što režim dopusti gostima, s Paukovićevim smo 15-minutnim dokumentarcem dobili nešto sasvim drugo
15. kolovoza 2018. u 12:48 0 komentara 97 prikaza
Sarajevo film festival
Foto: Zoran Vitas
Pogledajte galeriju 1/2

Mali je dragulj 24. Sarajevo film festivala svakako dokumentarni film 90 sekundi u Sjevernoj Koreji hrvatskog redatelja Ranka Paukovića.

Sarajevo film festival Teret nije samo film o Srbiji i sukobu na Kosovu, nego je i pun simbolike na temu raspada Jugoslavije

Normalno, sve što se tiče zemlje kojom vlada Kim Jong-Un uvijek je zanimljivo, no umjesto očekivanog okljaštrenog uratka koji obuhvaća ono što režim dopusti gostima, s Paukovićevim smo 15-minutnim dokumentarcem dobili nešto sasvim drugo.

Dobili smo običan život posljednje komunističke diktature, normalne ljude u svakodnevnim situacijama, u polju, zalijevajući cvijeće, kupajući se, sunčajući, vozeći bicikl ili čak skuter. Vidimo i gdje se tamo živi, ipak prilično zaostala ruralna područja u kontrastu s novogradnjom koja doista izgleda prilično suvremeno, no to je tek vanjski dojam, vjerojatno je ponešto drugačije iznutra.

Svi smo iz istog filma Sarajevo film festival Publika iz cijele regije sudjelovala u snimanju jedinstvenog videa 'Svi smo iz istog filma'

"Film pokazuje ono kako sam ja Sjevernu Koreju vidio i doživio, jasno, nije u njemu sve što sam vidio jer naprosto sve nisam niti mogao snimiti", rekao je Pauković nakon regionalne premijere svojeg dokumentarca u sarajevskom Multiplex Cinema Cityju.

Nedvojbeno prvo što će se primijetiti jest da je cijeli film napravljen u usporenoj snimci. Razlog je doista prozaičan.

Sarajevo film festival | Autor : Zoran Vitas Foto: Zoran Vitas

"Kada sam se pripremao na put u Sjevernu Koreju, planirao sam sa sobom ponijeti svoju digitalnu kameru. No, onda su me izvijestili kako snimanje videa nije baš dobrodošlo no da nemaju ništa protiv fotografiranja. Onda sam nabavio ovu turističku kamericu koja ima mogućnost snimanja u usporenoj snimci pa sam pretvarajući se da fotografiram zapravo snimao. No, nisam mogao snimiti zvuk, pa je ono što čujete na filmu sve moje djelo, jer time se zapravo i bavim", rekao je Ranko Pauković koji je vrhunski dizajner zvuka.

Jelena Rozga CRVENI TEPIH Jelena Rozga zablistala na 24. Sarajevo Film Festivalu

Nije s jednim filmom ovdje, zvuk potpisuje i na Sam samcat Bobe Jelčića.

Također, 90 sekundi u Sjevernoj Koreji nije mu prvi film, ima još dva ranija, no ističe kako je sve to na hobističkoj bazi. Prisutne je zanimalo i kako to da mu je uspjelo ono što je tek rijetkima pošlo za rukom, kretati se po Sjevernoj Koreji bez pratnje

"Kćer mi je radila u jednoj humanitarnoj agenciji u Pyongyangu tako da sam na račun posjeta njoj mogao relativno bez problema kretati se Sjevernom Korejom", objasnio je hrvatski dizajner zvuka i redatelj.

Sarajevo film festival 'Sam samcat': Mračna drama o razvodu s ruba Zagreba

Dodat će kako doista nema nikakvog mjesta sumnji kako se radi o totalitarnoj državi doista najekstremnijeg tipa u kojoj kontakt sa strancima izbjegavaju svi, pa čak i policija.

"Nema ni kriminala! Priča se o tu i tamo nekakvoj krađi bicikla ili nečega sličnog, no nekog pravog kriminala nema. U svakom slučaju, nema nikakve šanse da bi pokrali nekog stranog državljanina", kaže Pauković.

Svjetska premijera filma 'Sam samcat' Bobe Jelčića na  24. Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo film festival
1 / 6
CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.