Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREB DOX

Dokumentarci istražuju gdje je to nestao čovjek

25.02.2015.
u 13:08

Ovo je mjesto gdje se stječe i gubi povjerenje u ljudska bića jer filmovi pokazuju koliko su ljudi istodobno primitivni i čudesni

I ove se godine pokazuje relevantnost Zagreb Doxa na hrvatskoj festivalskoj i kulturnoj sceni, ali njegov je društveni značaj nadilazi te okvire. Odgovorno se može tvrditi da dokumentarci već neko vrijeme najtemeljitije (gledano u skupinama, dakako) istražuju, analiziraju, poetiziraju, oslikavaju i kritiziraju svijet u kojem živimo. A kakav je to svijet i koliko ga se pogrešnim parametrima pokušava iskazati, upozorio je već vrlo zanimljiv uvodni film "Bijesne bakice" o dvije starice koje se na početku filma voze kroz supermarket i zaključuju: ovo je sve smeće, ova je zemlja (SAD) puna smeća.

I tada kreću propitkivati same temelje kapitalizma običnim pitanjem: zašto nam non stop treba ekonomski rast i dokle taj rast uopće može ići? Tragajući za odgovorom, vraćaju se u prošlost i slušaju govor tadašnjeg predsjedničkog kandidata Bobbyja Kennedyja kakav danas na službenim visokim političkim razinama ne izgovaraju ni najzadrtiji socijalisti, o tome kako BDP (danas je to i naša najveća promašena mantra) govori "o svemu, samo o ničemu vrijednom" – odnosno ne govori ama baš ništa o kvaliteti ljudskog života i pravim zadovoljstvima. Život bi se s jedne strane mogao biti jednostavan, s druge zna biti fantastičniji od fikcije. Takav je dokumentarac "Posljednji dani Petera Bergmanna" o tajanstvenom čovjeku koji je došao u hotel u Irskoj provesti svoje posljednje dane, vješto zametnuvši sve tragove o svom identitetu. Kratki mali film sjajno pokazuje da se često moramo pomiriti s time da su neke stvari naprosto neobjašnjive.

Neokolonizatorske tendencije u Africi temeljito je i poetično pokazao "Dolazimo kao prijatelji", "Vrtni ljubavnici" simpatična je priča o starijim osobama koji se povezuju preko brige o vrtovima, "Kamčatka" o bivšem ruskom ratniku koji traži mir u izolaciji, a "Pravila igre" o birokratiziranim pokušajima da se naoko besperspektivnoj mladeži pronađe neki posao. Zagreb Dox je mjesto gdje se stječe i gubi povjerenje u ljudska bića jer filmovi pokazuju koliko ljudska vrsta istodobno može biti primitivna i čudesna.

>> 'Bijesne bakice' otvorile ZagrebDox

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije