Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"oktobar u parizu"

Dokukino KIC prikazuje zabranjivani film o Pariškom masakru Alžiraca

Dokukino KIC
20.10.2021.
u 11:13

Ovomjesečno izdanje programa "Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma" Dokukina KIC predstavlja zabranjivani dokumentarac iz 1962. Jacquesa Panijela o tzv. Pariškom masakru, nasilno ugušenom mirnom prosvjedu Alžiraca.

"Iako razvijene zemlje Zapada vole uživati u samoodržavajućem mitu vlastite progresivnosti i slobode, mnogo je poglavlja i grijeha iz prošlosti koje bi radije zatrpale, no filmski medij ima snažan potencijal, pa i možda najživopisniji među svima, da svijetu ne dopusti zaborav", ističe se u najavi filma koji će se prikazati u četvrtak, 21. listopada.

Panijelov film unikatni je povijesni dokument s početka šezdesetih godina u Parizu, nastao u vrijeme velikih tenzija, pri kraju Alžirskog rata za dekolonizaciju i nezavisnost.

Kontroverzna mjera da se uvede policijski sat isključivo za alžirske muslimane u Francuskoj izazvala je prosvjede gotovo trideset tisuća Alžiraca koji su se u noći 17. listopada 1961. okupili u organizaciji Fronta narodnog oslobođenja i marširali Parizom tražeći svoje pravo na jednakost.

Događaj je završio krvavo, tzv. Pariškim masakrom, nakon što je prefekt pariške policije Maurice Papon, kasnije osuđen za zločine protiv čovječnosti, naredio da se mirni prosvjed i alžirski duh slomi nasilnim sredstvima.

Panijelov filmski testament snimljen je u tajnosti i bio zabranjen, a tek 1973., nakon štrajka glađu filmaša i bivšeg borca pokreta ​​otpora Renéa Vautiera zbog filmske cenzure,  konačno je prikazan u Francuskoj i ostao kao iznimno vrijedan povijesni dokument posvećen borbi za nacionalno oslobođenje od kolonijalizma.

"Pariški masakr iz 1961. još uvijek je kontroverzan i potiskivan u francuskoj javnosti, a francuska vlada prikriva stvarni broj žrtava i razmjere prakse mučenja u francuskoj vojsci i policiji tijekom Alžirskog rata za neovisnost", napominju iz Dokukina KIC.

Uvodnu riječ u film održat će novinar i bivši Veleposlanik RH u Alžiru Mirko Bolfek.

"Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma" serija je predstavljanja najznačajnijih dokumentaraca koji su svojim inovativnim pristupom utjecali na razvoj dokumentarizma. 

Nova sezona programa posvećena je filmskim pobunama i politički angažiranom dokumentarnom filmu.

Ostatak tjednog repertoara Dokukina donosi lakše teme, filmove "Agent Krtica" i "Ljubav oko svijeta", te gostovanje Subversive Festivala, okrugli stol i projekciju filma na temu današnje aktualnosti Antonia Gramscija. 

Povjesničar političke misli i filozofije Peter Thomas izlagat će na temu "Hegemonija kao metoda političkog djelovanja", nakon čega će uslijediti okrugli stol uz filozofa Alen Sućeska i moderiranje Luke Bogdanića o značaju i recepciji poznatog talijanskog marksističkog filozofa i političara iz prve polovice 20. stoljeća,  zaslužnog za osnivanje Komunističke partije Italije.

"Pitanje je možemo li rekontekstualizirati Gramscijev lik i djelo iz perspektive našeg vremena dubokih kriza i popratnim zaoštravanjem ekstremne desnice", stoji u najavi.

Nakon diskusije održat će se projekcija filma Giorgia Baratte, "New York i misterij Napulja: Putovanje kroz Gramscijev svijet". Ulaz na okrugli stol i projekciju je besplatan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije