Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUZEJ MARTON

Dekorativni predmeti florealnih motiva velikih majstora

jugendstil,veljko marton (1)
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/16
20.04.2012.
u 22:42

Publika ima priliku vidjeti što su stvarali najveći predstavnici tog stila na području monarhije - Koloman Moser, Alfred Mayer, Josef Hoffman, Gustav Gurchner...

Muzej Marton predstavio je najnoviju izložbu Jugendstil kojom javnost ima priliku vidjeti remek djela primjenjene umjetnosti prestižnih inozemnih i domaćih muzeja - Muzej primijenjene umjetnosti u Beču, Muzej primijenjene umjetnosti u Budimpešti, Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu kao i dosad neizlagana djela zagrebačkih privatnih kolekcija.

Izloženi su predmeti manufaktura madžarske, austrijske i njemačke secesije među kojima su vaze, pladnjevi, servisi, dekorativni predmeti. Florealni motivi karakteristika su jugendstila (secesija), jednog od najznajačnijih stilova u povijesti umjetnosti, nastao kao reakcija na historicističke stilove 19. stoljeća, poznatome i po ornamentalnosti, naglašenoj linearnosti i biljnim motivima. Vrhunski radovi ostvareni su upravo u području primijenjenih umjetnosti - oblikovanja predmeta svakodnevne upotrebe od porculana, stakla i srebra, u dizajnu namještaja i interijera, u arhitekturi.

Publika ima priliku vidjeti i jedan Tiffanyjev servis kojeg je budimpeštanskome muzeju donirala sugrađanka. Pečuh i Madžarsku proslavila je manufaktura Zsolnay, a publika ima priliku vidjeti što su stvarali najveći predstavnici tog stila na području monarhije - Koloman Moser, Alfred Mayer, Josef Hoffman, Gustav Gurchner... koji su ostavili nevjerojatan trag u arhitekturi, dizajnu... svojim su sjajnim idejama sjajno predstavljali Austriju.

Izložen je i jedini predmet od porculana, vrlo vrijedna i velika vaza u vlasništvu Muzeja Marton koja je bila izložena u Sevesu 2008. i ondje je izazvala veliko zanimanje zbog veličine i dekoracija. Vlasnik muzeja Veljko Marton kupio ju je u jednom zagrebačkom antikvarijatu nakon što je vaza ondje pola godine stajala i nitko je, kaže Marton, nije uočio ni pitao za cijenu. U posljednjoj sobi izloženi su prdmeti od francuskog stakla, čuveno staklo Art nouveaua, koje se proizvodilo u Nancyju. Predstavljeni su radovi Emila Gallea, braće Daum i Alphonsea Mucha. Na izložbi koja traje do 20. srpnja, se mogu vidjeti i 23 erotska crteža Roberta Auera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije