Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Talijanska nagrada

Damir Karakaš nagrađen u Italiji za roman "Sjećanje šume"

Sandra Šimunović/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
11.05.2021.
u 09:11

Damir Karakaš dobio je uglednu talijansku nagardu "Premio ITAS del Libro di montagna" za roman "Sjećanje šume"

Nagrađivani hrvatski književnik Damir Karakaš dobio je uglednu talijansku nagradu "Premio ITAS del Libro di montagna" za prijevod romana "Sjećanje šume". Karakašev roman osvojio je nagradu u kategoriji za mladež. Novčani dio nagrade iznosi dvije i pol tisuće eura. Ove je godine u konkurenciji bilo 110 knjiga koje je objavilo četrdeset i pet nakladnika. Nagrada se dodjeljuje u pet kategorija, a u konkurenicju ulaze knjige koje tematiziraju svijet prirode i planina.

"Sjećanje šume" je u Italiji u prijevodu Elice Copetti tiskala izdavačka kuća Bottega Erante iz Udina, koja objavljuje i djela nobelovca Ive Andrića. Karakašev roman preveden je kao "Memorie della foresta", a o njemu je pohvalno pisao i jedan od najpoznatijih suvremenih talijanskih pisaca Paolo Cognetti, inače jedan od dosadašnjih laureata književne nagrade povezane uz planinsku tematiku koja se dodjeljuje još od 1971. godine. 

"Sjećanje šume" je do sada, osim na talijanski jezik, prevedeno na njemački, slovenski i makedonski, a u pripremi su i francusko te rumunjsko zdanje.

Roman je u Hrvatskoj osvojio književnu nagradu Fric za knjigu fikcijske proze, te nagradu Kočićevo pero. Po tom je romanu u Gavelli postavljena predstava u režiji Tamare Damjanović. Knjiga će od ove jeseni biti uvrštena u čitanku za osme razrede osnovnih škola, te u izborni program za lektiru srednjih škola.

Zbog epidemioloških razloga, Karakaš nije mogao uživo primiti nagradu. "Nadam se kako će ova književna nagrada omogućiti da knjiga dođe do što više čitatelja u Italiji", izjavio je Karakaš povodom najnovije nagrade. (dde)

Komentara 1

DI
dijalektičar
10:34 12.05.2021.

Damir je dokaz da je ljudskost važnija od nacionalnosti i vjeroispovijesti. Bravo za moga zemljaka !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije