Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dječja književnost

Da ti pamet stane, novi roman Julijane Adamović

julijana adamović
Branimir Bradarić/VLM
16.09.2013.
u 15:25

Ovo je njena treća knjiga koju je napisala ali i prva za djecu za koju se također očekuju pozitivne kritike i velika čitanost

"Da ti pamet stane“, naziv je dječjeg romana kojeg je vukovarska spisateljica Julijana Adamović predstavila u Vukovaru. Ovo je njena treća knjiga koju je napisala ali i prva za djecu za koju se također očekuju pozitivne kritike i velika čitanost.

– Ovo je roman u kome nema zla. To su mi i prigovorili obrazlažući da djeca vole kada dobro pobjedi zlo. Zato u romanu ima tvrdoglavosti, humora i krivih zaključaka. Knjiga je pisana prije svega za djecu ali iz nje i roditelji mogu puno naučiti, rekla je Adamović.

Govoreći o novome romanu rekla je da se njegova radnja odvija na otočiću na Dunavu, koji se nalazi podno njihove obiteljske kuće u Vukovaru, a koji ona i djeca nazivaju Pačjim otokom. Radnja romana je fikcija. Govori o jednoj knjižničarki koja se u vrijeme svoga djetinjstva odselila iz Vukovara u Zagreb. Zadnje dane je hvata nostalgija za Vukovarom. Jednoga dana njena pamet odlučila je sjesti na prozorčić i ne vratiti se u njenu glavu sve dok ne odluči provesti svoj godišnji odmor u Slavoniji. Međutim, kako ona to nije odlučila pamet sama odlazi u Vukovar. U priču ulazi i dvoje djece,a razjašnjava se i konflikt koji je knjižničarka davno imala s jednim svojim prijateljem u Vukovaru.

Adamović je do sada napisala dva romana za odrasle. Za zbirku priča „Kako su nas ukrali ciganima“ 2008. godine nagrađena je i nagradom Kiklop za najbolju debitantsku knjigu. Za istu je dobila i nagradu Kozarca za najbolji roman u Slavoniji. Napisala je i roman pod nazivom "Konzerviranje". Iako je roman "Da ti pamet stane" tek predstavljen Adamović već radi na novim projektima.

– U tisku je zajednička knjiga moga sina, koji piše pod pseudonimom, i mene. U njemu će biti uglavnom njegove priče i nešto mojih. U pripremi je i zbirka poezije, istakla je Adamović.

>>Vukovarka Juliana Adamović: Taoci smo sitnih interesa političara

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije