Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"107 majki" na zagrebdoxu

Da je muž ubio ženu, kao što je žena ovdje ubila muža, ne bi se publika tako smijala

IMDb
15.04.2022.
u 13:45

Filmove s ovogodišnjeg ZagrebDoxa recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić

107 majki, odnosno “Cenzorka”, kako se u početku zvao, zanimljiv je i u najmanju ruku neuobičajen film koji je bio slovački kandidat za ovogodišnji Oscar. Zagrebačka publika imala je priliku ne samo pogledati ga na ZagrebDoxu nego i razgovarati s redateljem Petrom Kerekesom, koji je pobliže objasnio kako je izgledalo snimanje. Naime, u samom je startu bilo zamišljeno da ovo bude doku-priča o cenzorici, tj. osobi kojoj je jedan od glavnih zadataka u zatvoru cenzurirati pisma koja dobivaju zatvorenice. Umjesto priče o, kako je Kerekes naziva, pozitivnoj cenzuri, i nakon dubljeg ulaska u atmosferu, detalje i život ženskog zatvora u Odesi, u kojem je intervjuirao 107 zatvorenica, Kerekes se odlučuje na snimanje filma o njima. Iako je ovo, dakle, trebao biti dokumentarac o zaposlenici, promjenom smjera filma postalo je jasno da ne može biti (samo) dokumentarac. Zato Kerekes stvara (i to jako uspješno) fuziju dokumentarnoga i igranoga filma. U toj hibridnoj formi upoznajemo neke od zatvorenica, među kojima je naglasak na mladoj Lesji (koju tumači glumica) i kroz čiju prizmu pratimo najveći dio filma. Ono što je posebno zanimljivo među svima njima jest to da ih je većina u zatvoru jer su počinile zločin iz strasti, zbog kojeg ne da ne žale, nego ga zbog čudne i neobjašnjive satisfakcije koju im je ubojstvo muža ili njegove ljubavnice zadalo na neki način i opravdavaju. Ne samo da ga one opravdavaju nego je i na filmu prikazano kao da je njihov zločin društveno opravdavajući čin.

Naime, tijekom jednog od intervjua Lesja je rekla da je ubila muža zbog ljubomore, na što je dobila odgovor: “Potpuno te razumijem”. Sve je to popraćeno i smijehom iz publike. No da je situacija obrnuta i da je muškarac iz ljubomore ubio svoju suprugu, teško da bi takva reakcija bila primjerena i odobrena. Na tom valu u kojem se ženama lakše opraštaju neke stvari i u kojem je s njima lakše suosjećati, posebice kada je riječ o roditeljstvu, plovi “107 majki”. I dok su s jedne strane takva mjerila krajnje nepravedna, s druge je strane tijekom gledanja filma – što zbog prikaza izgubljenosti tih žena, ali i zaposlenica zatvora kojima je taj posao sve samo ne lagan, što zbog zaista tužnih sudbina i još tužnijih pravila po kojima se iza rešetaka živi – jednostavno nemoguće ne biti suosjećajan. Mnoge od tih žena u zatvoru su trudne, a scene u kojima prolijevaju mlijeko u umivaonik zatvorske ćelije jer im je zabranjeno prva dva tjedna nakon poroda viđati vlastito novorođenče ili one u kojima se rastaju s djecom koja s navršene tri godine iz zatvorskog vrtića najčešće odlaze u dom izrazito su moćne i potresne. Scene su to ujedno u kojima se, negdje ispod površine koja odrasle žene ubojice stavlja u položaj žrtve, iščitava tko su stvarne žrtve u ovoj sirovoj i teškoj priči – djeca, naravno.

1. 107 majki (Zagrebdox)

Drama, Slovačka, Ukrajina, 93 min

Režija: Peter Kerekes

Glumci: Maryna Klimova, Iryna Kiryazeva

2. Misija: pronaći sreću u teškim vremenima (Zagrebdox)

Osim što su jedni od najvećih pacifista, vjerski vođe Desmond Tutu i Dalaj Lama prije svega su veliki prijatelji. Prijateljski razgovor, kombiniran s retrospektivnim elementima i drugim sugovornicima, jedan je od najvedrijih i najoptimističnijih filmova s Doxa, u kojima ova dva mudraca s puno zadirkivanja uspijevaju svojom blagošću i mudrošću doprijeti ravno do srca.

Dokumentarni, SAD, 90 min

Režija: Louie Psihoyos, Peggy Callahan

Uloge: Doug Abrams, Dalaj Lama

3. Julija i ja (Zagrebdox)

Intimno uprizoreni životi dviju prijateljica na prijelazu između dvadesetih i tridesetih godina života. Nina, autorica filma, snimajući svoju prijateljicu Juliju tijekom nekoliko, očito formativnih godina, zapravo snima i priču o sebi. Melankolično je ovo, surovo i ranjivo putovanje koje progovara o osjećaju izgubljenosti i traženju identiteta. Ukratko, o tome da se život jednostavno događa.

Dokumentarni, Švedska, 80 min

Režija: Nina Hobert

Uloge: Nina Hobert, Julia Werup

4. Tisuću vatri (Zagrebdox)

Film prati burmansku obitelj koja živi od ručnog kopanja nafte. Muž i žena naporno rade, dok njihov sin sanja o nogometnoj karijeri u kojoj ga oni bezuvjetno podržavaju, zbog čega ga šalju u grad. “Tisuću vatri” nije samo prikaz jedne prosječne obitelji u “tamo nekom Mjanmaru”, više je prikaz roditeljske žrtve koja je univerzalna bez obzira na državu, kontinent ili kulturu.

Dokumentarni, Francuska, 90 min

Režija: Saeed Taji Farouky

Uloge: Zim Ko Aung, Thein Shwe

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije