Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ilustrator Vedran Klemens

Crteži su njegov bijeg u maštu u kojoj caruje humor

Vedran Klemens, kampanja agencije  Señor
08.03.2019.
u 11:59

Najnoviji Klemensovi radovi inspirirani su hrvatskom naivom, a može se vidjeti kako su oživjeli u videokampanji agencije Señor koja je namijenjena naivcima, ali onim internetskim.

Njegove ilustracije mogu se vidjeti svuda: od ambalaža za pivo koje mogu funkcionirati i kao zabavni mali stripovi, preko redizajnirane Babe na etiketi Pelinkovca, omota za švicarske čokolade Favarger i brojnih plakata, kao i naslovnica za knjige izdavačke kuće Fraktura. Njegove ilustracije mogao je vidjeti i cijeli svijet, i to baš onih dana kada je Hrvatska bila najpretraživaniji pojam, a kao Google Doodle pojavili su se vatreni. Glavni krivac koji tako u svaku poru svakodnevnoga života unosi umjetnost protkanu britkim humorom je ilustrator Vedran Klemens. Najnoviji Klemensovi radovi inspirirani su hrvatskom naivom, a može se vidjeti kako su oživjeli u videokampanji agencije Señor koja je namijenjena naivcima, ali onim internetskim. To su, naime, ljudi koji su zbog svoje naivnosti postali žrtve neke od mnogih internetskih prevara, a kroz priče likova koje je likovno oblikovao Klemens cilj je educirati javnost.

Najljepše oslikane knjige

– Svidjela mi se ideja da crtam kao duhoviti naivac. Dok sam se pripremao i proučavao slike naših najpoznatijih naivaca, primijetio sam zanimljiv kontrast. Naime, iako su motivi i teme siromašnog života na starinskom selu često sumorni, likovni jezik je pun veselja i životne radosti. Tu su žive boje, nespretne proporcije koje ljude i životinje čine smiješnima, a predmete djetinjastima i šarmantnima. Tako da nije bilo teško sklepati veseli čušpajz od takvih sastojaka – govori Klemens. Najteže u cijelom procesu bilo je, govori ilustrator, “zaboraviti” crtati.

– Iako se naivne slike na prvi pogled čine jednostavnima, nije mi bilo lako postići njihov šarm i odglumiti naivnost koju sam zametnuo nekad davno u školama. Zato mi je ovo bilo vrijedno iskustvo koje me podsjetilo da se trebam češće opustiti i više se igrati dok crtam – govori Klemens.

S Klemensovim se radovima često mogu susresti i knjigoljupci, a o tome da bi svi pisci voljeli da im se knjige sude po Klemensovim koricama, svjedoči i vrijedno priznanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Naime, na prošlogodišnjem natječaju Hrvatska lijepa knjiga Klemesove naslovnice za Djela Miljenka Jergovića uvrštene su među najljepše oblikovane knjige koje će se ove godine naći na izložbi Book Art International na Sajmu knjiga u Frankfurtu. Danas radi kao freelancer, a često su mu za posao 24 sata u danu malo. Međutim, to je nekako i logičan slijed događaja budući da olovku još od malena ne ispušta iz ruke.

– Ima mnogo trenutaka za koje bih mogao reći da su važni za moje crtanje; od prvih bilježnica koje sam ispunio likovima iz crtića do upisa u razne škole ili poslova koje sam odradio crtajući. Volim crtati otkako znam za sebe – govori Klemens. Jednako kao što umjetnost unosi u svakodnevni život, unosi i humor koji je neraskidivi dio njegova života.

San o profesorskoj karijeri

Humor je dio eskapizma kojem sam sklon cijeli život. Još od djetinjstva bježim od ovog svijeta u maštu u kojoj caruju bezuvjetna ljubav, ljepota i humor – ističe Klemens.

Prošle su tri godine od Klemensove posljednje izložbe “Vučko i ja” koja je bila organizirana u Rovinju. Trenutačno, ističe, “uči crtanje ispočetka”, a nakon “učenja” možda bude na pomolu i nova izložba.

Vedran Klemens, kampanja agencije  Señor
1/4

– U šali kažem kako sam si uzeo studijsku godinu. Kupio sam petnaestak knjiga i odlučio do sljedećeg ljeta ponavljati osnove. Iako sam studirao crtanje, uvijek se može nešto novo naučiti. Tako iznova učim o perspektivi, bojama, kompoziciji, a najviše uživam u anatomiji. Nju vježbam svaki dan tako što crtam kosti, mišiće, tetive, robote, zombije i sve što mi pomaže da bolje upoznam ljudsko tijelo. Osjećam se kao u školi i uživam – govori Klemens. Nekada je sudjelovao i na radionicama ilustracija kao mentor mladim crtačima, a nije isključeno da će se vratiti karijeri profesora i mentora.

– Zabavno mi je bilo družiti se sa studentima, ali trenutačno mi je važnije raditi na svojim projektima dok sam u naponu snage. Jednoga dana kad malo ostarim i kada mi postane teško podnositi stres suradnje s klijentima, mislim da bih rado podučavao studente crtanju. Posao profesora mi se čini ugodnijim i manje stresnim od posla koji trenutačno radim – govori Klemens.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije