Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Magic carpets

Čarobni tepih za zaboravljena mjesta i ljude

Magic Carpets
Foto: Maja Kamber
1/9
19.06.2018.
u 11:17

23. lipnja, u okviru 5. Tjedna Izbjeglicama, osam će vodiča u šetnju povesti „Karavanu“ - glazbenike, filozofe, književnike i kuhare koji će doputovati u Zagreb balkanskom izbjegličkom rutom u organizaciji Ibn Rushd, njemačke fondacije za promidžbu arapske kulture u Europi.

„Magic Carpets“ , projekt koji se odvija u 13 europskih zemalja inspiriran putovanjima kao čežnjom, potrebom i nužnošću, tijekom lipnja i srpnja slijeće i na naše prostore. Hrvatski partner u projektu, tvrtka Lab852 iz Zagreba projekt će realizirati na dvije lokacije – u gradu Zagrebu i u Jelsi na Hvaru, u suradnji s umjetnicama Maj Horn iz Danske, Paulinom Almeidom iz Portugala te zajednicama koje privremeno ili stalno nastanjuju ove prostore.

Maj Horn je u svom projektu odlučila povezati mlade zagrebačke umjetnike s migrantima iz Sirije i Iraka, oslanjajući se na sličnosti koje povezuju ove dvije skupine, u prvom redu financijske poteškoće s kojima se obje suočavaju. Produkcijski budžet umjetnica je tako odlučila potrošiti na angažman sudionika u kreiranju „Mapi Zagreba“ vođene šetnje i publikacije koja će nam pokazati grad iz njihovih osobnih perspektiva.

23. lipnja, u okviru 5. Tjedna Izbjeglicama, osam će vodiča u šetnju povesti „Karavanu“ - glazbenike, filozofe, književnike i kuhare koji će doputovati u Zagreb balkanskom izbjegličkom rutom u organizaciji Ibn Rushd, njemačke fondacije za promidžbu arapske kulture u Europi. Šetnja će završiti koncertom u Park šumi Tuškanac u 21 sat, uz fine zalogaje koje će pripremiti kuhari s „Karavane“ u suradnji s kolektivom „Sjemenčice“.

Paulina Almeida inspiraciju je pronašla u lokalitetima Grapčeve spilje i napuštenog sela Humac na Hvaru. Kontroverze koje su se u posljednje vrijeme pojavile oko pitanja vlasništva i prodaje zemljišta na kojem se nalazi Grapčeva spilja, potaknule su umjetnicu da s djecom kreira epilog priče u kojem zajednica postaje i ostaje vlasnikom prirodnih i kulturnih dobara i odgovorno se njima koristi.

17. srpnja, u okviru 4. Etno Hvar Festivala, buđenje uspavanih duhova, evociranje plemenskih rituala, drevnih običaja i kulture, poslužit će kao vezivo imaginarnog scenarija performansa u kojem se profesionalni umjetnici i amateri, stvarnost i snoviđenje, udružuju kako bi posjetiocima ispričali povijesno - futurističku priču o otoku čiji je kulturni i ekonomski život obilježen odlascima i dolascima.

Projekt sufinanciran sredstvima:

Creative Europe Programme of the European Union, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Općina Jelsa

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
13:59 19.06.2018.

daj nas postedite talibana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije