Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18. izdanje

Bliži se Zagreb Film Festival, pogledajte što nas čeka

Oaza - Ivan Ikić
07.10.2020.
u 13:38

Osamnaesti Zagreb Film Festival održat će se od 8. do 15. studenog u Kinu SC, kinu Tuškanac, Hrvatskom glazbenom zavodu, MSU-u te online.

Bliži se mjesec studeni, a s njime i tjedan rezerviran za najuzbudljiviju zagrebačku filmsku avanturu. Osamnaesto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 8. do 15. studenog u Kinu SC, kinu Tuškanac, Hrvatskom glazbenom zavodu, MSU-u te online. Ulazak u društvo “punoljetnih” ZFF će proslaviti uz filmske projekcije te publici u Zagrebu i nizu hrvatskih gradova u kojima gostuje program ZFF putuje predstaviti presjek najboljih i najzanimljivijih recentnih ostvarenja iz cijeloga svijeta.  

Glavni natjecateljski program kao i dosad uključuje izbor međunarodnih dugometražnih i kratkometražnih naslova nadolazećih autora/ica te natjecanje domaćeg kratkog metra Kockice, a natjecateljski program Ponovno s nama nove filmove već etabliranih redateljskih imena koje ZFF sustavno prati od njihovih početaka.   

U glavnom programu 18. ZFF-a gledamo srpski film Oaza, čiji scenarij i režiju potpisuje Ivan Ikić, jedan od trenutačno najzanimljivijih nadolazećih autora regionalne filmske scene. Film je svjetsku premijeru imao u programu Dani autora na nedavno završenom festivalu u Veneciji, gdje je nagrađen kao najbolji europski film (nagrada Europa Cinemas Label). 

Oaza je neobična ljubavna priča iz beogradskog doma za djecu i mlade s posebnim potrebama, a ujedno i bolno iskren film o emocionalnim životima onih kojima sustav često uskraćuje osnovne želje i potrebe. Njezini junaci, štićenici doma, Marija, Dragana i Robert upleću se u ljubavni trokut, a niz dramatičnih događaja koji slijedi narušava krhki balans koji nameću stroga pravila institucije.   

Ivan Ikić, koji je zapažen već po debitantskom filmu Barbari (2014.), nagrađenom u Karlovim Varima, naslovne je uloge povjerio naturščicima, štićenicima doma za djecu i mlade s posebnim potrebama Sremčica, Marijani Novakov, Valentinu Zenuniju i Tijani Marković, dok u ostalim ulogama gledamo Gorana Bogdana i Marušu Majer.   

Iako će se ovogodišnje festivalsko izdanje zbog važećih epidemioloških mjera održati u ponešto smanjenom obujmu, broj sjajnih novih filmova ZFF-u poznatih autora neće se smanjiti, pa tako u natjecateljskom programu Ponovno s nama gledamo čak 10 ostvarenja svjetski renomiranih redatelja, između ostalih Michela Franca, Rúnara Rúnarssona i Radua Judea.  

Novi poredak (New Order) distopijski je triler meksičkog redatelja Michela Franca (Nakon Lucije – ZFF 2013.) nagrađen u Veneciji Srebrnim lavom. U svom dosad najpolitičnijem i najprovokativnijem ostvarenju Franco tematizira pitanje revolucije iz duboko cinične i mračne perspektive, ukazujući istovremeno na neodrživost današnjeg, ali i nemogućnost uspostavljanja novog (pravednog) poretka. 

Uz vulkanski intro i morsko finale na ZFF stiže novi film miljenika zagrebačkih filmofila, islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona, čiji su svi dosadašnji dugometražni filmovi prikazani na ZFF-u (Vulkan 2011., Vrapci 2015.). Jeka (Echo) je mozaik sastavljen od 56 kratkih vinjeta snimljenih u vremenu božićnih i novogodišnjih praznika kamerom redateljeve stalne suradnice Sophie Olsson u slijedu poetičnih kompozicija islandske zime.   

Velika slova (Uppercase Print) novo je ostvarenje Radua Judea, dvostrukog laureata ZFF-a (Najsretnija djevojka na svijetu – ZFF 2009., posebno priznanje; Svi u našoj obitelji – ZFF 2012., Zlatna kolica; Bravo! – ZFF 2016.) i jednog od najvećih rumunjskih redatelja današnjice. Film se temelji na istoimenoj kazališnoj predstavi autorice Gianine Cărbunariu, a u njemu Jude seže duboko u arhive Ceauşescuova režima, istražujući bizaran slučaj iz 1981. godine, kad je mastodontska obavještajna mašinerija tajnih službi umalo atrofirala pod teretom nekoliko antikomunističkih črčkarija koje je kredom ispisao 16-godišnji učenik. 

Osim natjecateljskih programa Zagreb Film Festival i ove godine donosi popratne programe Velikih 5 i Festivali pod reflektorom te program Industrija, namijenjen filmskim profesionalcima, a paralelno sa ZFF-om održat će se i KinoKino - Međunarodni filmski festival za djecu.

Komentara 1

K1
Kalimero_12
22:42 07.10.2020.

Zbog pandemije to treba otkazati tim više što mi nemamo hrvatskih filmova, sve je to jugo filmiranje sa raznim matanićima, ogresatama... koje je na grbači hrvatskog naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije