Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Besplatna filmska revija Kazališne akademije na četiri zagrebačke lokacije

Od 25. do 27. lipnja Filmska revija Kazališne akademije donosi više od 60 filmova, a ovogodišnja tema je self care, odnosno, briga o sebi
18. lipnja 2021. u 10:42 0 komentara 186 prikaza
Foto: Karla Budišćak

Filmska revija Kazališne akademije -  FRKA, u svojem će se četrnaestom izdanju održati od 25. do 27. lipnja na čak četiri lokacije, a donosi više od 60 filmova koji će se natjecati za ukupno trinaest nagrada. Svojom visokom posjećenošću tijekom proteklih godina  FRKA  je postala nezaobilazan kulturni događaj u Zagrebu.

Ulaganje u budućnost Od skulptura za 27.000 eura do mladih umjetnika po 100 i prve ponude NFT-a u Hrvatskoj

Uz sve izazove organizacije događanja u vrijeme pandemije, studenti 2. godine Odsjeka Produkcije Akademije dramske umjetnosti vrijedno pripremaju značajnu studentsku filmsku manifestaciju javne prezentacije radova studenata Akademije dramske umjetnosti. 

Tema ovogodišnje FRKE je self care, odnosno, briga o sebi.  Studenti su upravo to prepoznali kao nužnost u ovim izazovnim vremenima. Pandemija je u kratkom vremenu promijenila ljudske navike i zamijenila živi oblik konzumiranja umjetnosti s virtualnim sadržajima. Samoizolacija nas je podsjetila kako je svakodnevicu bez razgovora, živog kontakta i odlaska u kino teško proživljavati. Želja za životom, smijehom i zabavom te njegovanje osjećaja zadovoljstva i živog kontakta samo su neke od brojnih karakteristika dobrog mentalnog zdravlja koje će ovogodišnje izdanje Filmske revije Kazališne akademije pobuditi kroz javnu prezentaciju radova budućih mladih nada filmske industrije.

Ovogodišnja Revija održat će se na čak četiri lokacije, a jednu od njih čini najljepša ljetna pozornica u gradu – ona Ljetne pozornice Tuškanac, koja osim posebnog ugođaja posjetiteljima omogućava i sigurno uživanje u filmovima. Druge tri lokacije su Kino Tuškanac, Nova akademska scena F22 u Frankopanskoj 22 I 016 na Akademiji dramske umjetnosti koje se prigodno nalaze vrlo blizu glavne večernje pozornice. Na Festivalu će se prikazati više od  60 filmova. Manifestacija je natjecateljskog karaktera, a kategorije za nagrade su: najbolja režija dokumentarnog filma, najbolja režija igranog filma, nagrada publike, najbolja glumica, nagrada „Robert Budak“ za najboljeg glumca, najbolji scenarij, najbolje snimanje, Grand prix za najbolji film, nagrada „Nikola Ivanda“ za najbolji TV format, najbolji montažer, najbolji dizajn zvuka, najbolja scenografija, najbolja kostimografija.

Svečana dodjela Nagrade "Vladimir Nazor" za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj Životna i ostvarenja godine Najboljim umjetnicima svečano na HRT-u dodjeljene nagrade Vladimir Nazor

O ovogodišnjim pobjednicima odlučivat će žiri filmskih profesionalaca koji ove godine čine: glumica Tihana Lazović, producentica Tamara Babun, redateljica Judita Gamulin, snimatelj Goran Legović i montažer Denis Golenja.
Osim filmova studenata Akademije dramske umjetnosti, na ovogodišnjoj FRKA-i bit će prikazani i nagrađeni studentski filmovi iz inozemstva. FRKA razvija i njeguje nacionalne te međunarodne veze filmskih umjetnika suradnjom s međunarodnom platformom CILECT.

Na samoj reviji prikazuju se radovi studenata filmskih odsjeka, no u stvaranju  FRKE  aktivno sudjeluju i studenti kazališnih odsjeka ADU, kao i studenti Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, koji su zaslužni za vizualni identitet.
FRKA  je organizirana sredstvima Društva hrvatskih filmskih redatelja i HAVC-a.

Revija se održava od 25. do 27. lipnja, a sve detalje o programu, partnerima i gostima Revije možete pronaći na našoj Instagram, Facebook i web stranici! Ulaz na sve programe je besplatan!

Osobna iskaznica
nova generacija elektroničkih OI
Nove osobne od 2. kolovoza. Što se mijenja, koja je cijena i tko zasad ne mora podnositi zahtjev
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.