Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stoljeće ilustracije

Bajka u slici nikad ljepša

'susret1_obz_nnn_250511'
Foto: ' '
1/4
28.05.2011.
u 16:21

O tome kako nije normalno zanemarivati "likovne bombone" koje svi vole svjedoči i izložba ilustracija autora svih generacija 20. stoljeća, koju je osmislila Sanja Pribić

Jedva da su dva mjeseca prošla od divne izložbe "Ilustracija u Hrvatskoj 19. stoljeća" u Klovićevim dvorima, a već smo se izložbom "Život bez ilustracije", koju je u Galeriji ULUPUH koncipirala ilustratorica Sanja Šantak, suočili s grubom stvarnošću: posvemašnjom ugroženošću ilustracije! Da nije normalno zanemarivati tako važan likovni žanr dokazuje, pak, izložba vrijedna masovnoga posjeta, otvorena u Izložbenom salonu "Izidor Kršnjavi" u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Naziv joj je "Dijalog generacija" i "leti" preko cijelog 20. stoljeća, od famoznog Kirina do današnjih dana, kako je ideju Sanje Pribić na otvorenju sažeo kustos Nikola Albaneže.

Staru gardu, profesora Josipa Vaništu, omiljenog Ivicu Antolčića i poštovanog Josipa Rocu, na otvorenju je srdačno pozdravljala mlađa i mlada ilustratorska garda. Gledajući njihove radove, bilo je jasno zašto je Albanežeu bilo važno istaknuti koliko su mlađi autori dobri. Pred ilustracijom Tomislava Tomića za Andersenovu bajku Palčica, nalik na najbolje starinske bakropise, dvaput smo provjeravali godinu rođenja, veseleći se da u čovjeku rođenom 1977. imamo sjajnog ilustratora "te vrste"!

Dakako da se tu "preko naslaga vremena" susreću mnoge autorske osobnosti, kako to istče Sanja Pribić. A upravo ona čini najbolju stvar kad poziva da ih vidimo na okupu u "Kršnjavom" i uživamo u njima bez glasnih parola i dalekosežnih zaključaka. Osim, možda, zaključka koji je i sama zapisala: da povijest ne počinje s nama, niti smo mi baš ta nulta točka, "ground zero", od koje počinje otkucavati sat. Ali možemo biti nastavljači zaloga ostavljenog protoku godina. I nastavljači susreta sa slikom koja oduševljava! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije