Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONCERT Slovenska skupina Laibach u Tvornici

Bach i fuge prevelik zalogaj za Laibach

30.11.2008.
u 17:05

Zagrebačka publika imala je u petak navečer priliku biti na nesvakidašnjem glazbenom događaju – izvedbi Bachovih fuga propuštenih kroz računalne softvere, s potpisom kultne slovenske skupine Laibach.

Rockerski klub
Budući da se Laibach oduvijek predstavlja kao jedinstveni entitet, a ne kao skupina individualaca, nije bilo ništa čudnog u tome što su mjesta za klavijaturama i računalima zauzela neka standardnom ljubitelju skupine nepoznata lica.

Ipak, postavlja se pitanje opravdanosti smještanja takvoga koncerta u primarno rockerski klub jer predstavljeni materijal – prvotno izveden na Bachfestu u Leipzigu prije dvije godine – namijenjen je ipak prije svega akademskoj i klasično potkovanijoj publici.

Stoga si ni jedan pop kritičar ne bi trebao uzimati za pravo pretjerano lamentirati o pravoj vrijednosti Laibachova eksperimenta, no neke stvari mogao je primijetiti čak i površni poznavatelj opusa J. S. Bacha ili umjetnosti fuge, glazbene forme koju karakterizira kontrapunktiranje i permutacije dvaju ili više samostalnih dijelova koji se harmonijski nadopunjuju.

Mnogi su teoretičari suglasni kako je zapravo riječ o tehnici skladanja, koju se zbog svoje u osnovi matematičke prirode može smatrati pretečom moderne elektronske glazbe – od toga potječe i Laibachova ideja da je “lako svirati Bacha ako upotrijebite pravi program na pravom računalu”, što je parafraza skladateljeve izjave “lako je svirati bilo koji instrument ako odsvirate pravu notu u pravo vrijeme”.

Veći odmak
Međutim, stječe se dojam da je ideja transponiranja klasične fuge u moderno okruženje samo načeta jer je Laibachova interpretacija bila prilično rigidna i vođena relativno jednostavnim sekvencioniranjem glazbenih dijelova, koje u načelu nije moralo zahtijevati niti fizičku nazočnost izvođača na pozornici.

Poznavatelj Laibacha očekivao bi veći odmak i posvećivanje veće pozornosti samoj tehnici, što bi otvorilo prostor za dublje i autentičnije istraživanje.

Ovako, sve je prečesto odlazilo na područje ambijentalne ezoterije, što ni u kom slučaju ne može biti smisao fuge, a razočaravajući dojam upotpunile su i sasvim oskudne i šokantno neinventivne vizualizacije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije