Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAJAM KNJIGA

Plenković otvorio jubilarni 40. Interliber uz poruke podrške sektoru

Zagreb: Premijer Plenković otvorio 40. Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
07.11.2017.
u 15:06

Nakon što je sajam proglašen otvorenim, premijer, ministri i gradonačelnik obišli su štandove i popratne programe Sajma.

Tradicionalni vrhunac hrvatske književne godine, međunarodni sajam knjiga Interliber, otvorio je u utorak na Zagrebačkom velesajmu vrata svojeg jubilarnog 40. izdanja na kojemu će do nedjelje svoju produkciju predstaviti više od 300 izlagača iz 16 zemalja, a tom prilikom poruke podrške kulturi, a posebno knjizi i čitanju, dao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"U proteklom smo se vremenu suočili s krizom u hrvatskoj knjižarskoj industriji. Slom najvećeg knjižarskog lanca i s njime povezani gubitci nametnuli su potrebu da se sva raspoloživa sredstva preusmjere na saniranje aktualnih posljedica te situacije", rekao je premijer na svečanom otvorenju 40. Interlibera u Paviljonu 6.

"Mislim da smo u tome uspjeli, prije svega zahvaljujući sjajnom angažmanu Ministarstva kulture", dodao je Plenković, u čijoj su pratnji bili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar državne imovine Goran Marić te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Istaknuo je da je njegova Vlada odgovorno i s pažnjom angažirana da radi na razvoju svih poticajnih mjera koje će pomoći oporavku izdavaštva i nakladništva u RH, i to od samog početka svojega mandata kada je, bez obzira na krizu, bilo potrebno definirati smjerove zajedničkog djelovanja, "prije svega pitanja financijske nestabilnosti i manjka likvidnosti, od problema vezanih uz održavanje nakladništva kao kulturne industrije, do pitanja opstanka tiskanje knjige".

"I to ne toliko zbog budućnosti elektroničkih medija i uopće digitalnog društva kojega svakim danom sve više nastojimo biti dio, već i zbog krize prouzročene opadanjem čitateljske publike, odnosno gubitkom novih generacija za pisanu riječ", rekao je Plenković.

Zagreb: Premijer Plenković otvorio 40. Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber
1/13

Pred nama je zajednički rad na reetabliranju kulture čitanja 

Stoga ćemo učiniti sve da kulturu čitanja njegujemo, potičemo i učinimo prisutnijom nego što je to trenutno slučaj, rekao je premijer. Svi napori koje u to ulažu Ministarstvo kulture i svi ostali uključeni dionici, dodao je, usmjereni su prema optimizaciji postojećih i razvoju novih poticajnih modela, s time da čitav sektor mora započeti rješavati strukturne probleme s kojima se suočavamo.

Plenković je izrazio posebno zadovoljstvo što je u prigodi 40. izdanja Interlibera "u mogućnosti zaključiti da se stanje stabiliziralo, da je likvidnosna situacija puno bolja nego prije samo nekoliko mjeseci, a "ono što je posebno važno je da su se osnažili postojeći programi i pokrenuli novi". Konkretno se tu osvrnuo na programe poticanja poduzetništva u kulturi, koji je vrijedan dva milijuna kuna, te poticanja u nakladništvu, vrijedan četiri milijuna kuna.

"Tim sredstvima izdavači će obnoviti tehnološku infrastrukturu, izgraditi alternativne prodajne kanale i pojačati marketinške aktivnosti", rekao je.

U planu su i novi programi potpora koji će biti usmjereni na pomaganje rada knjižara i otvaranje knjižara u onim gradovima u kojima takvih prostora nema, pokretanje novog programa potpora za izradu prijevoda i slično.

Objavljen je i pilot javni poziv za poticanje razvoja čitateljske publike, a svi su ti programi usmjereni na jačanje kompetitivnosti hrvatskih autora te, smatra predsjednik Vlade, stvaraju preduvjete za oživljavanje interesa za knjigu i čitanje, što će se sve na koncu reflektirati i na izdavaštvo. 

Premijer je dodao da se također osmišljava čitav niz programa i mjera financiranih iz europskih fondova kojima će se operacionalizirati na sjednici Vlade prošloga tjedna usvojena Strategija poticanja čitanja.

"Dugoročne mjere usmjerene su na razvoj kvalitetnog odnosa prema kulturi i književnosti i stoga ćemo ustrajati da takva strategija, i kroz održavanje ovakvih aktivnosti poput Interlibera, pomogne ostvarenju tog cilja", kazao je.

Posebno se osvrnuo i na knjižnice, "koje su ključni partner ne samo autora, nego i svih onih koji konzumiraju njihove sadržaje". Napomenuo je kako su na području knjižničarstva također učinjeni brojni napori u smislu izrade ključnih strateških dokumenata, što se prije svega odnosi na strategiju razvoja hrvatskog knjižničarstva i na prijedlog zakona o knjižnicama na kojemu zajednički rade Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, "a sve s ciljem povećanja dostupnosti knjige korisnicima".

"Činjenica da se jubilarni Interliber odvija donekle i u redizajniranom formatu potvrđuje da za hrvatsku knjigu postoji veliki interes i, što je najvažnije, da postoji volja hrvatskih institucija i kulturne javnosti da se negativni trendovi isprave, poprave i u konačnici promijene", zaključio je premijer, te poručio kako je pred nama "zajednički rad na reetabliranju kulture knjige i čitanja", kao preduvjeta za društvo budućnosti.  

Dobrodošlicu okupljenima "u svijet knjige i čuda riječi" poželio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Napomenuo je da je Zagreb "grad u kojem se pročita svaka treća knjiga u RH, i u kojemu je upis u knjižnice za sve osnovnoškolce besplatan".

"Grad Zagreb ovaj tjedan živi s knjigom", rekao je gradonačelnik, te uz poruku da je poticanje znanja jedina budućnost zemlje citirao staru indijsku poslovicu: "Dajte mi znanje – dat ću vam imanje!".

Otvorenju su nazočili brojni predstavnici izdavačke industrije te niza kulturnih, znanstvenih i političkih institucija, Vlade, Sabora, Grada Zagreba, Ureda predsjednice, sudbene vlasti, diplomatskog zbora, kao i brojnih poslovnih dionika koji djeluju u Hrvatskoj. Sve je pratio prigodni glazbeni program Zagrebačkih solista te dramski program u kojemu su se okupljenima kroz glumačke interpretacije Gorana Matovića, Branke Cvitković, Sanje Vejnović i Nikše Marinovića obratili umrli i neumrli velikani hrvatske književnosti Miroslav Krleža, Ivo Andrić, Mak Dizdar, Antun Branko Šimić, Danijel Dragojević i Vesna Parun.

Nakon što je sajam proglašen otvorenim, premijer, ministri i gradonačelnik obišli su štandove i popratne programe Sajma.

Bogat slavljenički program

Najveća književna manifestacija u RH, sajam knjiga i učila Interliber tradicionalno svake jeseni tijekom pet dana na Zagrebački velesajam privuče oko 130 tisuća posjetitelja. U svojem će 40. izdanju na više od 13 tisuća četvornih metara Paviljona 5 i 6 predstaviti nakladu više od 300 izlagača iz 16 zemalja - uz hrvatske, na sajmu su prisutni nakladnici iz Austrije, BiH, Crne Gore, Francuske, Irana, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Španjolske, Turske, te Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Organizator Interlibera je Zagrebački velesajam u suradnji sa zajednicom nakladnika i knjižara, a za jubilarni su 40. Interliber najavili poseban kulturno-glazbeni program pod nazivom "Interliber 40", koji se ostvaruje u suradnji s Gradom Zagrebom.

Perjanica toga programa je "Premium program Interliber 40", koji će se održavati na prošle godine inauguriranoj Galeriji Paviljona 5, sastavljen od tri dijela: dječji program, koji uključuje aktivnosti vezane uz dječju knjigu, strukovni (panel diskusije na temu nakladništva, knjižarstva i knjižničarstva) te promocije knjiga i čitanja.

Uz druženja piscima, program Galerije uključuje svakodnevne različite kreativne i edukativne programe – radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire. Bit će održan i kviz znanja Interlibera - HIGH FIVE za učenike osnovnih i srednjih škola, koji se ostvaruje u suradnji s  Hrvatskim kviz savezom.

Program uključuje i aukcije starih i rijetkih knjiga kao i Knjigodar - akciju darivanja knjiga jednoj školskoj knjižnici s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara i Zajednicom nakladnika i knjižara.

Kao još jedna specifičnost obilježavanja jubilarnog 40. rođendana sajma, posjetitelje Velesajma, na otvorenoj pozornici ispred Paviljona 5, dočekuje cjelodnevni glazbeni program s nastupima DJ-a te glazbenih bendova.

Na glavnoj pozornici Paviljona 6 bit će pak organizirana predstavljanja knjiga i razgovori s autorima, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, kvizovi i dodjele književnih nagrada.

Na Interliberu je ponovno postavljen i Znanstveni kvart, posebno osmišljen dodatni sadržaj na sjeveru Paviljona 6, gdje posjetitelji mogu uživati u interaktivnoj popularizaciji znanosti kroz prenošenje znanja na praktičan i zabavan način. Ove godine aktivno je pet cjelina unutar Kvarta: Školica, Plac znanja, Mozgaonica, Trg odmorko i Zabavni park. 

Kako bi posjetiteljima olakšali kretanje i boravak na Interliberu, organizatori su i ove godine u svim paviljonima postavili Knjižider, posebno mjesto za ostavljanje knjiga koje ujedno služi i kao garderoba, a novost ove godine je i prostor za prematanje beba - BABY ROOM uz Knjižider u Paviljonu 6.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH i gradonačelnika Grada Zagreba. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije