Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diva u Ljubljani

Ana Netrebko na svaki je način opravdala status svjetske dive

netrebko
Foto: Slovenska filharmonija
1/3
01.11.2012.
u 15:21

Umjesto nekoliko arija, ruska sopranistica je predstavila čitavu operu P. I. Čajkovskog

Volim vino, osobito crno, ali Movijino veliko rdeče iz 2003. sasvim sigurno ne bih znao samo jezikom i nepcem razlikovati od berbe iz 2002. godine. No, taj "hendikep" i neznanje nimalo me, uvjeren sam, ne ometaju u uživanju u jednom i drugom. Na isti se način nikada neću upustiti u raspravu sa znalcima i "znalcima" o tome je li glas Ane Netrebko nakon trudnoće i porođaja izgubio nešto od svoje ljepote. Neka uništena glasnica pjevačice ne može se mjeriti s bogatstvom koje ju naočigled ozaruje kao ženu i kao umjetnicu.

Ana Netrebko je najveća operna diva današnjice i ona tu zasluženu neslužbenu titulu nosi sa zadivljujućom lakoćom, ali i odgovornošću prema umjetnosti kojoj služi. Kao nijedna druga pjevačica, mogla bi zgrtati i slavu i novac obilazeći metropole s gala koncertima na kojima bi usrećivala publiku s pet-šest odabranih arija i pokojim duetom. Umjesto toga, ona putuje s cijelom operom u kojoj publici predstavlja i otkriva novu dimenziju umjetnosti kojoj sve duguje, skladatelja kojeg voli i glazbene kulture zemlje i naroda iz kojih potječe. Tako će tijekom studenog Netrebko u dvanaest velikih europskih gradova poput Münchena, Berlina, Barcelone, Amsterdama, Pariza, Praga i Beča pjevati naslovnu ulogu u koncertnoj izvedbi "Jolante", posljednje opere Petra Iljiča Čajkovskog. U tu je svrhu okupljen i sjajan međunarodni ansambl vrhunskih solista, a Ljubljana može podići spomenik šefu dirigentu Slovenske filharmonije, francuskom maestru Emmanuelu Villaumeu. On je zaslužan što je to čudo od pjevačice i žene i cijeli taj fantastičan projekt najprije došao u Sloveniju i što će upravo orkestar Slovenske filharmonije, Slovenski komorni zbor i tri slovenske pjevačice (Nuška Rojko, Monika Bohinec i Theresa Plut) u manjim ulogama pratiti Netrebko na toj turneji iz snova.

Netrebko je sa sobom na koncertni podij donijela doživljaj čitave operne pozornice koja je bila dočarana tek s nekoliko crvenih i bijelih ruža, ključnih za prizor u kojem slijepa princeza Jolanta spoznaje svoju sljepoću, od čega ju je čitavo kraljevstvo štitilo, da bi nakon toga mogla i progledati.

I orkestar i zbor pokazali su se dostojnima povjerenja, za što su zaslužni i vrlo temperamentni, ali i na svaki detalj partiture usredotočeni maestro Villaume, kao i njegova za pripremu zbora zadužena sjajna pomoćnica Martina Batič. Prepun Cankarjev dom u utorak, kada se to čudo dogodilo, s razlogom je ustao na noge i klicao od oduševljenja. Osobito valja upamtiti imena tenora Sergeja Skorohodova, basa Vitalija Kovaljova i baritona Lucasa Meachema. A Netrebko je status dive opravdala i glasom i načinom na koji svoju planetarnu slavu dijeli s kolegama i stavlja je u službu glazbe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije