Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
minimalno 100 kn

Visia Croatica prikuplja novac od građana za preuzimanje Imunološkog zavoda

Imunološki zavod
Foto: Marko Prpić/PXSELL
14.03.2015.
u 16:28

Minimalni iznos uloga je 100 kuna, no neki građani dali su navodno i po 15 tisuća kuna.

Predstavnici društva Visia Croatica, jednog od četiri interesenata za preuzimanje Imunološkog zavoda, kojima je cilj zadržati Imunološki u domaćim rukama, prikupljali su u subotu u centru Zagreba novce od građana, koji će možda kroz te udjele postati i suvlasnici Imunološkog zavoda. Do 25. ovoga mjeseca svi zainteresirani ulagači u Imunološki moraju predati ponudbeno jamstvo koja košta pola milijuna kuna.

Cilj je Visia Croatice upravo kroz prikupljeni novac građana platiti taj iznos. Minimalni iznos uloga je 100 kuna, no neki građani dali su navodno i po 15 tisuća kuna. U slučaju da država ne izabere Visia Croaticu kao ulagača, novac će, potvrđuju u društvu, građanima biti vraćen.

– Kada je već Vlada odlučila prodati tvrtku od strateškog značaja, vjerujem kako je ova inicijativa najbolje rješenje. Imunološki moramo zaštititi od privatnih špekulantskih interesa, jer ne može krv biti narodna a profit bilo kojeg pojedinca – kazao je Srećko Sladoljev,  radnik Imunološkog.

– Stabilnost Imunološkog zavoda iznimno je važna za zdravstveni sustav. To je  tvrtka koju ne bi trebalo privatizirati, ali kada je već država tako odlučila, onda mora ostati u rukama naroda – izjavio je Milan Vrkljan, profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. 

- Tijekom rata bio sam ranjen i krvni pripravci iz Imunološkog zavoda  spasili su mi život. Najmanje što ja sada mogu uraditi je da pomognem u  spašavanju Imunološkog i zato sam došao uplatiti ulog kako bismo omogućili  da građani budu vlasnici ove strateški važne tvrtke - rekao je Vlado Marić, hrvatski ratni vojni invalid. Uz Visia Croaticu interes za Imunološki iskazali su još Jadran Galenski laboratorij, PharmaS zajedno s fondom Nexus te nizozemski Bilthoven Biologicals. No još se ne zna tko će predati obvezujuću ponudu.

Budućem ulagaču pripalo bi 54,3 posto dionica Imunološkog, a uz početnu cijenu od  49,3 kune za dionicu ulagač mora uložiti najmanje 100 milijuna kuna.

>>Za Imunološki zavod traže 50 suvlasnika, ulog je 100 kn!

>>Imunološki zavod propao pa sad cjepivo protiv tetanusa uvozimo i iz Srbije

Komentara 2

IV
Ivanveliki
20:04 14.03.2015.

uložili bismo svi, samo nam trebaju nekakva jamstva da će to zbilja biti tako

SL
shooshko.luka
06:48 15.03.2015.

ali da se drzava rijesava imz-a, to nisam mislio da cu dozivjeti. kako to obicno biva, cim se proda postat ce profitabilna institucija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije