Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBAL SHOPPING FESTIVAL

U samo jednom danu prodali 20 milijardi dolara robe

Global shopping
Foto: Reuters/PIXSELL
12.11.2016.
u 08:00

Alibabin festival potvrdio moć kineskog gospodarstva

Ako je itko i sumnjao u snagu internetskog gospodarstva, jučerašnji Global shopping festival ga je sada razuvjerio. Naime, Alibaba, najveća kineska internetska trgovina na svijetu, jučer je sedmu godinu zaredom organizirala veliku rasprodaju na kojoj je ponuđen cijeli niz artikala sniženih od 20 do 70 posto.

A rezultat prodaje bio je zapanjujuć. U prvih pet minuta prodaje, nakon što je u ponoć po pekinškom vremenu, otvorena rasprodaja, ostvaren je promet od milijardu dolara. Tempo prodaje se nakon toga malo stabilizirao, a u jednoj sekundi dolazilo je oko 175.000 narudžbi tako da je nakon dva sada prodaja dosegla razinu od 5 milijardi američkih dolara.

Točni rezultati za ovogodišnju cjelokupnu jednodnevnu prodaju, koja se uvijek organizira 11. studenoga, nisu još objavljeni, no procjenjuje se kako je prodano roba u vrijednosti oko 20 milijardi dolara. To je više nego četrdeset postotni rast u odnosu na prošlu godinu kada je tijekom 24-satne rasprodaje prodano roba u vrijednosti od 14,3 milijardi američkih dolara.

Ovaj datum Jack Ma, predsjednik i osnivač Alibabe, izabrao je zato što se 11. studenog u Kini obilježava kao “dan samaca”, ljudi koji sami žive i još nisu zasnovali obitelj, računajući kako je upravo ova skupina sklona impulzivnoj kupnji. Procjena je bila očito odlična jer je Global shopping festival prerastao u najveći sajam internetske trgovine današnjice. Inače, većina narudžbi tog dana na Alibabu i Aliexpress dolazilo je upravo iz Kine i jugoistočne Azije.

Iako je Alibaba do prije nekog vremena bio rezerviran samo za robu koja dolaze iz Kine, situacija se sada promijenila. Već dvije godine i zapadne, posebno američke kompanije sudjeluju na Global shopping festivalu, a njihove je robe oko 11 posto.

Naime, od oko 100.000 artikala koji su jučer bili ponuđeni na Alibabi i Aliexpressu, njih oko 11.000, bilo je pod zaštitnim znakom stranih, ne kineskih tvrtki. Na ponudi su bili i vrlo poznati proizvodi po sniženim cijenama pa se tako jučer mogao naručiti iPhone 7 za tristotinjak dolara, znatno jeftinije nego što taj mobilni telefon stoji u klasičnim trgovinama. Nudila se i odjeća, obuća, alati, mobiteli, računala...

Samo otvaranje ovog jednodnevnog praznika internetske trgovine ove je godine, posebno u Kini, izvedeno u maniri vrhunskog zabavnog programa. Televizijske postaje na području Kine četiri sata prije ponoći i početka prodaje počele su emitirati specijalne emisije, vođen je cijeli niz zabavnih show programa u kojima su angažirane mnoge zvijezde ne samo kineske već i svjetske scene. Tako su u “dočeku kupnje” sudjelovali i Kobe Bryant te bivši pop band One Direction.

U ponoć su na nebu iznad kineskih gradova nebo obasjali vatrometi, a tada je počela mahnita trgovina.

Kako velik broj proizvoda koji su ponuđeni na prodaji ne prelazi cijenom nekoliko američkih dolara, jasno je da su se serveri Alibabe gotovo usijali. Ipak, sustav ni u jednom trenutku nije pao, baš kao što je Jack Ma zahtijevao.

>> Stambeni će krediti rasti, potencijal je i energetska obnova kuća i stanova

Komentara 1

Avatar antar
antar
14:35 12.11.2016.

Sve pohvale Aliexpresu,ja sam kupio tablet i nisam bio zadovoljan mali nedostatak,otvorio sam spor i da se ne natežem sa prodavateljem prenio sam rješavanje spora na Aliexpres sa svojim zahtjevom,oni su mi to riješili u rekordnom roku na moje zadovoljstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije