Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posao stoljeća

Todorić napokon uspio, kupio je 53% Mercatora za 550 milijuna eura

todorić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
26.06.2014.
u 23:43

Agrokorova akvizicija na tragu je najbolje svjetske prakse okrupnjavanja maloprodaje i jačanja konkurentnosti i regionalne proizvodnje

Agrokor sutra (petak) i službeno postaje većinski vlasnik Mercatora. Nakon što su konzorcij prodavatelja Mercatora i koncern Agrokor objavili danas (četvrtak) da su ispunjeni svi uvjeti za zaključenje transakcije većinskog paketa od 53 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca, Ivica Todorić danas će, prema najavama, konačno potpisati kupoprodajni ugovor stoljeća!

Time se stvara regionalni maloprodajni div sa oko 62.000 zaposlenih i sedam milijardi eura prihoda. Ugovor o stvaranju megatvrtke dolazi gotovo 10 godina nakon što je Todorić prvi put pokušao stvoriti najveću maloprodajnu kompaniju u središnjoj i istočnoj Europi, zajedno sa srpskim Delta Maxijem Miroslava Miškovića, koji je danas u sastavu Delhaizea, dok se od 2009. natječe za Mercator. U petom i konačnom pokušaju preuzimanja Todorić je znatno srušio cijenu slovenskog lanca. Umjesto 120 eura, koliko je dogovoreno kupoprodajnim ugovorom s konzorcijem u lipnju prošle godine (2011. nudio je čak 221 euro!), platit će oko 86 eura po dionici.

Višestruki benefiti

Agrokor za Mercator izdvaja ukupno 550 milijuna eura, od kojih dioničarima ide 325, a 200 milijuna kuna direktno Mercatoru, čime će smanjiti dio duga prema bankama. No još je puno posla pred Agrokorom koji se zbog visoke koncentracije Konzuma u Hrvatskoj mora riješiti 96 trgovina, dok će se poslovanje u Srbiji i Sloveniji i idućih nekoliko godina odvijati pod brendom Mercatora.

– Za Agrokor je ovo velik uspjeh, budući da je u teškoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, ali i regiji do samog kraja doveo akviziciju koja je na tragu najbolje svjetske prakse okrupnjavanja maloprodaje kao oblika jačanja konkurentnosti samog trgovačkog lanca, ali i hrvatske, slovenske i ukupne regionalne proizvodnje – kazao je Drago Munjiza, direktor konzultantske kuće Jakov-Viktor i nekadašnji čelnik Konzuma.

Spajanje Konzuma i Mercatora u tvrtku koja bi se mogla zvati Adria Retail benefit je, dodaje, za regionalno gospodarstvo i sam Agrokor koji je tako ojačao svoju tržišnu poziciju i postao konkurentniji. No od toga će na kraju profitirati i njegovi vjerovnici, zaposlenici i dobavljači te države regije koje dobivaju kapitalno jakog igrača, koji jača i percepciju svjetske poslovne zajednice o gospodarskoj snazi regije.

Pivovarna Laško, čije su tri tvrtke najveći dioničari Mercatora, u današnjem je priopćenju i na Ljubljanskoj burzi potvrdila da je postignut dogovor o reprogramu Mercatorova duga u sastavu Agrokora, što je bio glavni preduvjet Ivice Todorića za zaključenje kupoprodajnog ugovora. Mercator je pak za to vrijeme s bankama vjerovnicama dogovarao i refinanciranje duga teškog milijardu eura, a ugovor o reprogramu konačno je u ponedjeljak prihvatio i Agrokor, pod čijom će kapom ročnost kredita Mercatora biti sedam umjesto dogovorenih šest godina te uz niže kamate.

Slovenci nezadovoljni

– Drago nam je da su banke prihvatile plan restrukturiranja Mercatora, Agrokor će biti dobar partner Mercatoru u procesu restrukturiranja, ali će i raditi na poboljšanju njegove pozicije u regiji – poručila je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj, čime je potvrdila snažnu podršku institucionalnog ulagača najvećoj hrvatskoj tvrtki.

Iako je slovenska javnost danas na nož dočekala akviziciju Mercatora, činjenica je da je Todorić, gdje god je preuzimao tvrtke, od Ideje do Sarajevskog kiseljaka, Frikoma, Dijamanta, višestruko dizao prihode, zaposlenost, ulaganja, nove tehnologije i konkurentnost.

>>Milanović o Agrokorovoj kupnji Mercatora: Dobra stvar za Hrvatsku!

>> Finance: Agrokorovo preuzimanje Mercatora u finišu

>>Alenki Bratušek obećali da Agrokor neće otpuštati radnike

Komentara 58

TV
tv5378
11:45 26.06.2014.

....a sada orkestrirano divljnje sposobnom 'biznjsmenu' koji je za jednu kunu dobijao tvornice.On vas opljackao,a vi mu se divite!Pohlepa ce doci na naplatu,prije ili poslije,a omca oko vrata(Mrecator) je izgleda postavljena.Hmm mozda ce Rusi biti oni koji ce na kraju trljati ruke?

Avatar bosanac1951
bosanac1951
10:51 26.06.2014.

Odgovor luena 01::: U pravu si....On je već sada dužan ko Grčka...Pisalo je u tiskovinama, nisam to ja izmislio...Kako se obogatio ??? Od male cvjećarnice oca Ante, je kak da ne ??? Čini mi se da je postao bahat, grabežljiv i nezasitan.... Zar mu nije dosta tih silnih trgovačkih centara u Hr i regiji ??? A država nesmije doći u inspekciju pa da malkice pročešljaju....A tek Kulmerovi dvori....Po službenoj dužnosti sam bio gore kada se to još gradilo.....Nesmijem više govoriti....

L0
luena 01
10:34 26.06.2014.

I ovaj Todoric je postao nezasitan ,kad bankrotira kome ce dug ostaviti ,sebi ili Hrvatskoj ?. nebi bilo prvi put da tako zavrsi sa privatnicima poslodavcima- vlasnicima... Imamo primjera u zemlji ,oprosteni dugovi ostali drzavi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije