Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pjesnički susreti Milivoj Cvetnić u Hrvatskoj Kostajnici

Roberta Nikšić osvojila nagradu "Milivoj Cvetnić" zbirkom "Otmica Europe"

Juraj Cvetnić i Roberta Nikšić u Hrvatskoj Kostajnici
Foto: Denis Derk
18.03.2017.
u 11:18

Roberta Nikšić pobjednica je natječaja "Milivoj Cvetnić"

Roberta Nikšić pobjednica je natječaja "Milivoj Cvetnić" za mlade i neafirmirane pjesnike koji raspisuje Društvo prijatelja knjige Milivoj Cvetnić iz Hrvatske Kostajnice. Nagradu je izborila zbirkom "Otmica Europe", a plaketu joj je u petak navečer u kostajničkom hotelu Central uručio brat prerano preminulog hrvatskog pjesnika Milivoja Cvetnića iz Hrvatske Kostajnice Juraj. Nagrada se sastoji od tiskanja knjige koju će kostajničko društvo objaviti do kraja ove godine. U borbi za nagradu bile su zbirke 32 pjesnika.  

Govoreći o zbirci "Otmica Europe", član ocjenjivačkog suda, ugledni pjesnik Mile Stojić rekao je da se Roberta Nikšić u svojim pjesmama vraća izgubljenom zavičaju, te čitatelja uvodi u svijet ratnog djetinjstva, izbjeglištva i goleme ljudske patnje. Stojić je pohvalio poeziju Roberte Nikšić rekavši da lako dolazi do jezičnog koncetrata i upravo praiskonskog iskaza, te da je na velika vrata ušla u svijet književnosti. Za njenu poeziju rekao je da je poezija velike dubine, strasti i sudbine. 

Roberta Nikšić u kratkoj je zahvali rekla da misli da su riječi tu da liječe i vidaju rane. Laureatkinja je rođena u Mrkonjić Gradu 1982. godine. Odrasla je u Velikoj Kladuši i diplomirala na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. "Pomalo je pisala, pomalo se snebivala, a do sada je objavila prikaze i recenzije u Biltenu Franjevačke teologije, Bosni Franciscani i Motrištima te kratke priče, osvrte, kolumne i reportaže u Svijetlu Riječi", piše u njenoj autobiografiji. 

Prije svečanog objavljivanja imena ovogodišnje laureatkinje, u hotelu Central predstavljena je zbirka lanjskog pobjednika, zagrebačkog pjesnika Matije Perkovića "Zaleđeni Bar Bar". Perković je u međuvremenu objavio i zbirku "Dvije smrti Romana Nikpalja" koja je već doživjela i scensko uprizorenje, autorski projekt uglednog hrvatskog kazališnog umjetnika Jasmina Novljakovića, trenutno i docenta na osječkoj Umjetničkoj akademiji. Dio projekta mogla je vidjeti i publika u Hrvatskoj Kostajnici, a premijera predstave očekuje se u Sisku krajem travnja. Na Devetim susretima "Milivoj Cvetnić" bio je i jedan od najuglednijh hrvatskih pjesnika Petar Gudelj. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije