Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKI SKAKAVAC

Ridley Scott vraća se Philipu K. Dicku

Ridley Scott i Philip K Dick 1982
11.10.2010.
u 13:05

Redatelj koji je napravio najbolju ekranizaciju kultnog ZF pisca producirat će, a možda i režirati, četverodijelnu TV-seriju za BBC po jednom od najpoznatijih Dickovih djela.

Philip K. Dick dugo se opirao bilo kakvoj ponudi za ekraniziranje nekog od svojih djela, a ironijom sudbine nakon smrti postao je najekraniziraniji pisac znanstvene fantastike. No, ni "Totalni opoziv" ni "Uljez" ni "Vrištavci" ni "Isplata", pa čak ni Spielbergov "Specijalni izvještaj" nisu dostigli kvalitetu prve ekranizacije Dicka za koju je on neposredno prije smrti prodao prava. (Možda to uspije tek filmu "The Adjustment Bureau" s Mattom Damonom koji dogodine stiže u kina.)

"Blade Runner" ("Istrebljivač") Ridleyja Scotta, po Dickovu romanu "Sanjaju li androidi električne ovce", jedan je od najboljih ZF filmova uopće. Sam pisac nije doživio premijeru, umro je prije nje, ali mu je barem Ridley Scott uspio pokazati prvu, radnu i nepotpuno montiranu verziju, koja se Dicku iznimno svidjela i bio je oduševljen njome. A nakon "Blade Runnera" iz 1982., sir Ridley se 2010. vraća Dicku na najbolji mogući način.

Za BBC će taj redatelj preko svoje tvrtke Scott Free Productions, u suradnji s Electric Shepherdom (producentskom tvrtkom Dickovih nasljednika) producirati, a možda poneku epizodu i režirati, četverodijelnu TV-seriju po romanu "Čovjek u visokom dvorcu" iz 1962., djelu za koje je Dick dobio svoju jedinu nagradu Hugo, najveće priznanje znanstvenofantastične književnosti. Na scenarističkoj adaptaciji "Čovjeka..." radi Howard Brenton, višestruko nagrađivan za rad na BBC-ovoj seriji "Spooks" koju je kod nas HRT prikazivao pod naslovom "Špijuni".

- Užitak je i privilegija opet se vratiti u Dickov svijet. Cijeli život sam njegov obožavatelj. On je majstor stvaranja svjetova koji ne samo potiču maštu nego daju i dublje komentare na stanje čovječanstva. A Howard je jedan od najcjenjenijih britanskih scenarista i dat će dodatnu dubinu Dickovu klasiku – izjavio je sir Ridley.

"Čovjek u visokom dvorcu" spada u podžanr alternativne povijesti i događa se u svijetu u kojem je 1933. Franklin D. Roosevelt ubijen u atentatu te u Drugom svjetskom ratu sile Osovine – Njemačka, Japan i Italija, dobivaju rat i osvajaju svijet. SAD je podijeljen na tri dijela, zapadni koji spada u japansku interesnu sferu, središnji kao tampon zonu i istočni, koji je pod marionetskim režimom pokornim nacističkoj Njemačkoj, poput vichyjevske Francuske; nakon rata, između Njemačke i Japana nastalo je stanje hladnog rata poput onog između SAD-a i SSSR-a u našoj povijesti. U trenutku radnje umire Martin Bormann, Hitlerov nasljednik na čelu Trećeg Reicha, i u tijeku je borba za prevlast između Goebbelsa, Haydricka i Göringa. Radnja se, uz veliki utjecaj kineskih proročanstava I Chinga, vrti oko tajanstvenog pisca Hawthornea Abendsena, "čovjeka u visokom dvorcu", i njegova zabranjenog ali popularnog romana "The Grasshopper Lies Heavy" koji opisuje povijest u kojoj su Njemačka i Japan izgubile rat, ali na malo drugačiji način nego u našoj povijesti (Rooseveltov suradnik R. Tugwell, jedan od tvoraca New Deala, postaje predsjednik 1940. kad Roosevelt odustane od trećeg mandata te predvodi saveznike do još uvjerljivije pobjede, itd.).

Hrvatski su čitatelji "Čovjeka u visokom dvorcu" mogli čitati samo u srpskom prijevodu izašlom još sedamdesetih u poznatoj biblioteci "Kentaur". Kako to iznimno cijenjeno djelo nikad nije reizdano, oni ljubitelji znanstvene fantastike koji ne čitaju na engleskom od očaja su razmjenjivali fotokopije tog starog izdanja, a nijedan izdavač u samostalnoj Hrvatskoj nije se prihvatio tiskanja novog prijevoda Dicka. To je, između ostalog, i rezultat velike krize u domaćem izdavaštvu i činjenice da zastupnici izdavačkih prava za Philipa K. Dicka postavljaju vrlo stroge uvjete i nude samo kupnju u paketu četiri ili pet knjiga, a ne pojedinačnog naslova, što za hrvatske izdavače ipak predstavlja prevelik poslovni rizik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije