Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novih 300 ulaznica

Yanis Varoufakis rasprodao zagrebački HNK

Janis Varufakis
Foto: wikipedia
11.11.2016.
u 14:28

Varoufakis prvi put dolazi u Hrvatsku nakon turbulentnoga vremena koje je proveo boreći se protiv europskog establishmenta, kako bi predstavio svoju najnoviju knjigu “Trpite ono što morate?”

Tek što su mediji objavili  vijest kako početkom prosinca u sklopu Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu gostuje kontroverzni ekonomist i bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis, rasprodano je svij 700 ulaznica.  HNK je odlučio, svima koji žele vidjeti i čuti slavnog gosta izaći u susret, pa  u prodaju pušta dodatnih 300 mjesta. Riječ je o ulaznica na samoj sceni HNK Zagreb.

Veliko zanimanje  javnosti izazvalo je i najavljeno gostovanje vodećih sociologa današnjice Zygmunta Baumana i Aleksandre Kanie, koji na scenu Filozofskoga teatra, stupaju u  nedjelju, 27. studenoga. S domaćinom Srećkom Horvatom raspravljati će o krizi Europe, izbjegličkoj krizi te o  neizostavnoj temi - pobjedi Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima. Zygmunt Bauman jedan je od najvažnijih i najutjecajnijih sociologa današnjice, podrijetlom iz Poljske, te autor gotovo šezdeset knjiga od kojih se nemali broj ubraja u klasike sociološke i teorijske literature. Područja njegova interesa su globalizacija, modernizam, postmodernizam, konzumerizam i etika. Aleksandra Kania ruska je sociologinja i autorica dvanaest knjiga u kojima istražuje teme demokracije, nacionalizma, nacionalnog identiteta i etničkih stereotipova.

Iz HNK Zagreb poručuju da je interes publike velik i za nova sezona Filozofskoga teatra, ali da će po svemu sudeći upravo gostovanje Yanisa Varoufakisa - koje je na rasporedu u nedjelju, 4. prosinca - biti  intelektualni, a možda i politički, događaj godine. Najavljujući svoj dolazak u Zagreb, Yanis Varoufakis je izjavio: “Da bi Europska unija uspjela bilo gdje, mora uspjeti svugdje. Kako u Hrvatskoj, tako u Njemačkoj, kako u Grčkoj, tako u Francuskoj. Međutim, danas, Europska unija propada svugdje jer su  njezini dužnosnici odlučili tretirati dijelove Europe i narode kao kolateralnu štetu njihova nesposobnoga upravljanja europskom bankarskom krizom. Filozofija DiEM-a je da promjena Europe može početi bilo gdje, prije nego što se nastavi svugdje. U prosincu počinjemo u Zagrebu, u gradu u kojem sam već osjetio energiju promjene.”

Varoufakis prvi put dolazi u Hrvatsku nakon turbulentnoga vremena koje je proveo boreći se protiv europskog establishmenta, kako bi predstavio svoju najnoviju knjigu “Trpite ono što morate?” a ujedno i DiEM, pokret za demokratizaciju Europe, koji je osnovao zajedno sa Srećkom Horvatom a koji već ima tisuće pristaša diljem Europe.

Komentara 6

NE
Neba
15:28 11.11.2016.

Uprava HNK je u hram kulture dovukla politikante i nazovi politiku. Nema tu puno filozofije, nego više ljevičarske propagande...

JL
je'l to moguće
10:50 05.12.2016.

Zanimljiv komentar, no vezano uz njega postavlja se pitanje da li ste uopće prisustvovali, pratili i razumjeli tematiku? Možete li navesti primjer ljevičarske propagande u jučerašnjem gostovanju. Ili možda ja nisam razumio njegov govor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije