Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik EK Juncker nije zadovoljan

Povučen prijedlog kojim se razdoblje bez naplate roaminga ograničava na 90 dana

mobitel
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
09.09.2016.
u 14:00

'Predsjednik Juncker dao je upute službama da povuku tekst i da rade na novom prijedlogu', kažu u Komisiji

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker povukao je prijedlog koji je Komisija početkom ovoga tjedna uputila o pitanju roaminga i zatražio da se napravi nova verzija, objavila je danas Komisija.

“Predsjednik Juncker dao je upute službama da povuku tekst i da rade na novom prijedlogu”, kažu u Komisiji.

Europska komisija je u ponedjeljak predložila da se mobilni telefoni u europskom inozemstvu bez plaćanja roaminga mogu koristiti najviše 90 dana godišnje, s time da jednokratni boravak izvan domaće mreže ne smije biti dulji od mjesec dana.

U lipnju 2017. potpuno se ukida roaming za telefoniranje, slanje SMS poruka i za podatkovni promet. Međutim, kako bi se telekomunikacijski operateri zaštitili od moguće zlouporabe, Europska komisija predložila je smjernice kako bi se to izbjeglo.

Prijedlog nije dovoljno dobar

Glasnogovornik Komisije Alexender Winterstein je rekoa da je Komisijin prijedlog o “poštenom pristupu” u pogledu roaming objavljen prije nego što ga je Juncker vidio. Nakon negativnih javnih reakcija, Juncker je rekao da prijedlog nije dovoljno dobar i naložio da se izradi novi.

Komisija je nakon javne rasprave predložila u ponedjeljak da se bez plaćanja naknade za roaming može gostovati u drugoj mreži najviše 90 dana godišnje, ali jednokratni boravak u gostujućoj mreži može najdulje trajati 30 dana. To bi, prema Komisiji, trebalo biti dovoljno za odlazak na godišnji odmor i povremena putovanja unutar EU-a, a da putnici to ne osjete na svojim računima za mobitele. Nakon isteka predviđenih rokova, operateri će moći naplaćivati roaming i to 4 centa za minutu razgovora, jedan cent za SMS i 0,85 centi za MB.

Ukidanje roaminga je jedan od velikih uspjeha Komisije

Na pitanje s čim u prijedlogu Juncker nije bio zadoljan, Winterstein nije odgovorio.

Ukidanje roaminga Komisija smatra jednim od svojih većih uspjeha. Prvotno je bilo predviđeno da se roaming potpuno ukine u ljeto 2015. ali je na pritisak operatera i nekih zemalja članica, koje imaju snažne turističke industrije, to odgođeno za dvije godine.

Nakon što su u ponedjeljak objavljene smjernice za sprječavanje zlouporaba, operateri su se žalili da je 90 dana predug rok, a šira javnost da je prekratak i da se zapravo ne može govoriti o potpunom ukidanju roaminga.

> > Besplatan roaming samo 90 dana godišnje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije