Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preslagivanja

Vladimir Bilek ušao u Bandićev klub, prijeti mu izgon iz HNS-a

zastupnici
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
30.12.2015.
u 09:45

Zastupnik češke i slovačke manjine Bilek kaže da je osnovao savjet u kojem je 15 predstavnika njegove manjinske zajednice

Bez obzira na to koja opcija osvajala vlast na izborima i s koliko mandata, uvijek je računala na parlamentarnu potporu osam manjinskih zastupnika. Krajem proteklog mandata tako je bivša Kukuriku koalicija itekako računala na ruke manjinaca kako bi se izglasali njihovi zakonski prijedlozi, a i nakon ovih izbora i lijeva i desna opcija računale su na njihove glasove.

Iznenadio svoju stranku

Manjinci su glasovali za Željka Reinera kao novog predsjednika Sabora, no konačnu odluku o potpori novom mandataru Tihomiru Oreškoviću još nisu donijeli. Čekaju razgovor s njime, no u pravilu se manjinski zastupnici uvijek priklone vladajućoj većini jer je to realno jedini način da se izbore za bolje uvjete i prava manjina koje predstavljaju. Iako je još u prošlom mandatu dogovoreno da nastupaju kao grupa i nakon izbora, odmah je postalo jasno da novoizabrana zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj te sad već bivši SDSS-ovac Mirko Rašković ta pravila ne planiraju poštovati. Međutim, iako i dalje dio grupe, novost je da se vladajućima već priklonio i HNS-ovac Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine. On je s Lekaj Prljaskaj ušao u klub zastupnika Milana Bandića, a ne, kako se očekivalo, u klub zastupnika HNS-a čiji je član.

– Nisam dio HNS-ova kluba, to je novija odluka – kratko je rekao Bilek te dodao kako je on kao manjinski zastupnik osnovao savjet u kojem sjedi 15 predstavnika njegove manjinske zajednice te s njima donosi sve odluke. U HNS-u nam pak kažu da nisu znali da Bilek ide u klub s Bandićevim zastupnicima.

– U ponedjeljak, na dan konstituiranja Sabora, Bilek nam je objavio svoju odluku. Takvim postupcima nema mjesta u našoj stranci – kazao nam je glasnogovornik HNS-a Igor Kolman te dodao kako on ipak ne može prejudicirati kakva će biti Bilekova sudbina u HNS-u. Stranka je dosad isključivala ljude koji su se kandidirali na listama nekih drugih stranaka.

Bilek je zasad i jedini manjinac koji je uspio porazgovarati s mandatarom Oreškovićem.

– Kratko smo razgovarali u pauzi u Saboru i dogovorili se da ćemo se mi manjinci svi zajedno uskoro susresti s njime da vidimo možemo li i mi biti sukreatori Vladina programa – kaže Bilek. Dodaje da se tek nakon tog razgovora donosi odluka o eventualnoj potpori mandataru.

Zahtjevi pred novu vladu

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin objašnjava kako su manjinci složili zajednički dokument s kojim planiraju ići mandataru kojemu su uputili javni poziv za sastanak, kao i čelniku Domoljubne koalicije Tomislavu Karamarku.

– Dokument obuhvaća zajedničke probleme svih nacionalnih manjina, a svatko od nas ima i poseban dokument koji razrađuje probleme pojedine manjine. Očekujemo da ti dokumenti postanu sastavni dokumenti nove vlade – kaže Radin. Šest manjinskih zastupnika, koji su bili dogovorili da nastupaju zajedno, i dalje je zajedno, dodaje Radin. Uz njega i Bileka tu su i SDSS-ovci Milorad Pupovac i Milo Horvat (koji su osnovali zajednički Klub zastupnika s Radimirom Čačićem), zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas i zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi (inače član Kluba zastupnika HNS-a).

Milorad Pupovac (SDSS) također kaže da mu se mandatar još nije javio. Potpora imenovanju Reinera predsjednikom Sabora, dodaje, očekivana je, jer je dobra praksa da manjinci to naprave. Demantirao je priču da potporu mandataru planira uvjetovati mjestom u novoj vladi.

>> Leko novom predsjedniku Sabora Reineru predao ključeve sefa s povjerljivim dokumentima

>> Mirko Rašković istupio iz SDSS-a. Pupovac: Postoje indicije da je riječ o organiziranoj pljački mandata

Komentara 95

BU
Bulaba
09:49 30.12.2015.

Pobuna u kokošinjcu eskalira, hehehe. Kako je ono rekao Obersnel, štakori prvi napuštaju brod? Greška, velika greška, obzirom da su u Kukuriku koaliciji uglavnom štakori, hehehe.

AM
ameris
10:04 30.12.2015.

B r a v o Vladimire ..makni se od širokopodne i frustrirane "pročelnice"..druži se s domoljubima i misli na svoju djecu.

DU
Deleted user
09:51 30.12.2015.

ej..cuj..izgon..di u sibir..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije