Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodstvo SDP-a

Predsjednica je nevažna, sve je na Saboru

12.10.2015., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u sjedistu SDP-a Pedja Grbin ostro je napao predsjednicu Republike Hrvatske zbog nepoznavanja Ustava.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.12.2015.
u 11:11

Kad 76 zastupnika zaključi da više nema smisla pregovarati i da treba ići na nove izbore, tada će se to i učiniti, drže na Iblerovu trgu

Ideja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da nakon tri kruga konzultacija, ako ne urode dogovorom o novoj vladi, raspiše nove izbore nikako nije "sjela" vrhu SDP-a. Drže da predsjednica nikako ne može raspisati nove parlamentarne izbore i imenovati svoju vladu stručnjaka osim ako prije toga nije omogućila prvom, a potom i drugom mandataru da pokušaju doći do većine, što može trajati i 120 dana. Bude li predsjednica inzistirala na svojoj volji, na Iblerovu trgu prijete da će podnijeti i ustavnu tužbu.

– To je potpuno protuustavno. Uloga predsjednika je u cijeloj ovoj priči nebitna. Sabor je taj koji se mora konstituirati – kaže nam naš izvor iz SDP-a. U SDP-u naime tumače da je Sabor "vrhovni arbitar" koji treba odlučiti kada će se ići na nove izbore, a ne predsjednica države.

– Dogovori među strankama traju dok većina izabranih zastupnika ne shvati da se ne mogu dogovoriti. Odnosno, kada 76 zastupnika zaključi da nema smisla više pregovarati i da se ide na izbore, onda će se i ići na izbore. U ovom trenutku ne postoji 76 zastupnika koji tako misle – kaže jedan član Predsjedništva SDP-a.

>> Bez Vlade i Sabora, a uskoro osakaćen i Ustavni sud

Komentara 180

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
11:18 06.12.2015.

Jel vi u ovim jadnim novinama shvaćate koliko su glupe ovakve vijesti u kojima se citiraju "visoki neimenovani retardirani prištavi izvori iz vrha SDP-a"? Srećom, predsjednica po Ustavu ima ključne ovlasti u državi, jer niti ima vlade, niti je Sabor konstituiran, dakle niti Milanović ima ikakvu većinu, niti ima premijerske ovlasti, nego isključivo tehničke, može povlačiti vodu u WC-u nakon svojih izjava i slično.

AB
abendblatt
11:18 06.12.2015.

Grbin i SDp imaju uvijek svoje tumacenje, neznam na koji se Sabor oni pozivaju, ako je Sabor raspusten a novi Sabor nije konstutioniran??? oni bi tako dugo "pregovarali" dok ne skupe 76 mandata, ali to bi trajalo Grbine do tvoje penzije.

PR
Prdomet
11:19 06.12.2015.

Glavonja zbog ovoga ces zavrsiti u Remetincu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije