Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar Kitarović

'Povjeravam mandat za sastavljanje vlade Tihomiru Oreškoviću, konstituirajuća sjednica Sabora 28.12.'

Tihomir Orešković i Kolinda Grabar Kitarović
Foto: FAH
1/22
23.12.2015.
u 18:38

- Uložit ću sve svoje znanje i trud da formiramo kvalitetnu Vladu i počnemo rješavati nagomilane probleme- kazao je Orešković i pozvao parlamentarnu većinu, no i oporbu da ga u tome podrže.

Na Pantovčaku je završio posljednji, peti krug konzultacija predsjednice Republike s izabranim zastupnicima i čelnicima parlamentarnih stranaka nakon kojega je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala mandat za sastavljanje vlade Tihomiru Oreškoviću, kandidatu Mosta i Domoljubne koalicije.

U nastavku možete pratiti tijek događaja:

18.40 sati - U svom obraćanju javnosti u Uredu Predsjednice sad već kao mandatar, Orešković se zahvalio predsjednici na mandatu, a Domoljubnoj koaliciji i Mostu na ukazanom povjerenju.

- Uložit ću sve svoje znanje i trud da formiramo kvalitetnu Vladu i počnemo rješavati nagomilane probleme- kazao je Orešković i pozvao parlamentarnu većinu, no i oporbu da ga u tome podrže.

Dodao je da zna kako on nema 100 dana (mira) vremena, no da ih niti ne traži. - Svi smo mi ovdje da služimo hrvatskim građanima i jedini nam je cilj da zajedno radimo tako da je sutra bolje nego danas- rekao je Orešković na kraju kratke procedure u svečanoj dvorani Predsjedničkih dvora.

Očekuje ga veliki posao, za početak dogovor stranačkih partnera o formiranju vlade. Karamarko i Petrov su nakon konzultacija kazali da bi proces dogovaranja vlade mogao trajati dva do tri tjedna. Inače, formalno, Orešković je od predsjednice dobio 30 dana da pokuša oformiti vladu. Ne uspije li, može dobiti još toliko dana, no izgledno je da će se sada ipak svi požuriti s tim procesom.

18.39 sati - Nakon što je Tihomir Orešković predsjednici Kolindi Grabar Kitarović predočio potpise 78 zastupnika ona mu je dala mandat za sastavljanje Vlade.

- Dovršila sam peti i posljednji krug konzultacija. Na samom kraju procesa Tihomir Orešković uvjerio me kako uživa povjerenje 78 zastupnika Hrvatskog sabora koje mi je javno i pred vama predao. Stoga mu u skladu s ustavnim ovlastima povjeravam mandat za sastav nove trinaeste po redu vlade republike Hrvatske - rekla je predsjednica u svom obraćanju.

Predsjednica je konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora sazvala za ponedjeljak 28. prosinca.

Foto: HINA/ Damir SENČAR /ds

(Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i Tihomir Orešković. Foto: HINA/ Damir SENČAR /ds)

18.05 sati - Prema Ustavu, predsjednica Republike, naime, dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Orešković tako treba predsjednici Grabar Kitarović s najmanje 76 potpisa dokazati kako ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar za sastavljanje Vlade.

Čelnik Mosta Božo Petrov i prvi čovjek Domoljubne koalicije, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jučer su, u četvrtom krugu konzultacija na Pantovčaku, predsjednici donijeli 78 potpisa kao dokaz da imaju saborsku većinu, a danas su izvjestili da će Orešković biti mandatar. Dobije li Orešković mandat za sastavljanje Vlade - 46 dana nakon održavanja parlamentarnih izbora u kojima je nekoliko puta došlo do obrata u tome tko će s kime sastaviti saborsku većinu - Hrvatska ulazi u drugu fazu sastavljanja zakonodavne i izvršne vlasti, odnosno treba se konstituirati Hrvatski sabor koji mora potvrditi mandatara i Vladu.

17.45 sati - U sredini, između Tomislava Karamarka i Bože Petrova stubama u Predsjedničkim dvorima uspinje se na konzultacije i Tihomir Orešković, kandidat za novog mandatara. Iza njih, u pratnji su i ostali lideri Domoljubne koalicije, Špika, Kosor, Tepeš, Hrg.

Hrvatska bi trebala ići na nove izbore jer tko god sastavi vladu na ovaj način imat će vrlo velikih poteškoća

Vesna Pusić

17.23 sati - Nakon dvadesetak minuta s konzultacija su izašli Vesna Pusić i Silvano Hrelja, te novinarima objasnili kako se do sada još ništa nije dogodilo, jer "još nitko nije stigao sa 76 potpisa za jednog mandatara". Pusićeva je objasnila kako smo samo vidjeli da su dan prije Karamarko i Petrov stigli svaki sa svojim potpisima, jedan sa 63, drugi s 15, no da su to potpisi prikupljeni za njih dvojicu, ne za Tihomira Oreškovića. Nije, dakle dovoljno "odlijepiti" te potpise, nego se moraju prikupiti za Oreškovića novi i "pri punoj svijesti onoga koji daje potpis", rečeno je. Pusić osobno smatra da, nakon nedopustive situacije u proteklih mjesec i pol, Hrvatska bi trebala ići na nove izbore, jer će bilo tko formira vladu imati velikih poteškoća s legitimitetom.

- Naš je stav da bi nakon ove jedne nedopustive situacije kroz koju smo prošli u zadnjih mjesec i pol Hrvatska trebala ići na nove izbore jer tko god sastavi vladu na ovaj način imat će vrlo velikih poteškoća s legitimitetom i autoritetom- rekla je Vesna Pusić nakon konzultacija kod predsjednice.

Upitana o razlogu nedolaska Zorana Milanovića, Pusić je kazala da im je on dao punu potporu za ovo i "kao da je bio".

17.05 sati - Kako je i najavljeno, na konzultacije iz Hrvatske raste stigli su Vesna Pusić i Silvano Hrelja, bez Zorana Milanovića.

Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL

(Vesna Pusić i Silvano Hrelja // Foto: Jurica Galoić/ PIXSELL)

16.34 satiMilan Bandić duže se zadržao na razgovoru s predsjednicom, a potom organizirao "nadmudrivanje" s novinarima koji su ga bezuspješno pokušavali isprovocirati da kaže nešto što nije planirao. No, ono najvažnije je rekao – da njegovi zastupnici (dva zastupnika, premda kaže da ih sada u klubu ima četiri, a bit će ih i više) – daju potporu mandataru Tihomiru Oreškoviću "jer će napraviti nešto dobro za Hrvatsku, a ako zna voditi Tevu, Plivu, znat će i ovu zemlju". Dodao je, naravno, da sada valja "zasukati rukave i raditi".

16.29 sati – HDZ je objavio na Twitteru da će s Mostom i njihovim zajedničkim kandidatom Tihomirom Oreškovićem doći na sastanak kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u 17.30 sati te će joj donijeti 78 prikupljenih potpisa

16.15 sati – Dvije predstavnice HRID-a potvrdile su da su čule da bi mandatar mogao biti Orešković kojega ne poznaju osobno. Gordana Rusak kaže da ne mogu dati svoj mandat bianco, a da nisu vidjeli program, a nitko iz koalicije s njima nije kontaktirao. Irena Petrijevčanin Vuksanović bila je ponešto drukčijeg i oporbenijeg stava, kazala je: "Mogu samo reći da ćemo mi biti oporba i da se nikome nismo obećali."

15.53 sati – Predstavnici koalicije Hrvatska raste, predsjednica HNS-a Vesna Pusić i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja otići će kod predsjednice države na konzultacije.

Kako doznajemo iz visokog izvora iz koalicije, tom će prigodom od predsjednice zatražiti da raspiše nove izbore uz argument kako je politički proces toliko zaprljan i da je zbog toga jedini legitimni način da se raspišu novi izbori. – Sve drugo protivno je volji građana, kaže naš izvor.

Isto tako doznajemo da Zoran Milanović nema namjeru ići na konzultacije.

15.52 sati – Gospodin Tihomir Orešković, prema mome iskustvu, vrlo je uspješan menadžer u naponu snage – kazao je novinarima Radimir Čačić (reformisti), nakon konzultacija kod predsjednice. On, naime, dobro poznaje osobu koja bi trebala postati mandatar nove vlade, a koji je Hrvatskoj gotovo potpuno nepoznat. Čačić ga je upoznao na zajedničkom projektu izgradnje tvornice za Plivu, što je bio izuzetno kvalitetan projekt. Čačić je, inače, ponovio da je on svoju potporu davao Zoranu Milanoviću da pokuša postati mandatar. – No u ovom trenutku prilično je izvjesno da to neće biti vlada koju bi Milanović slagao, tako da smo otvoreni za razgovor i suradnju o potpori nestranačkom mandataru kojeg predlaže Domoljubna koalicija i Most – kazao je Čačić i dodao da će se tu koordinirati sa SDSS-om i grupom manjinskih zastupnika. Kazao je da Orešković, istina, nema političkog iskustva, pa će mu tu trebati potpora i "leđa" ostalih. Političku legitimaciju, međutim, ima. Osigurat će mu je politička koalicija. Upitan neće li on, kao nestranački mandatar, biti politički ovisan, odnosno uvjetovan od vladajuće koalicije, Čačić je odgovorio – naravno. Čačić je otvoren za razgovore, ako uspiju, za suradnju u takvoj vladi, a ako ne, onda kao konstruktivna oporba.

Na pitanje je li nestranački mandatar uopće dobar izbor, Čačić je odgovorio da jest, premda bi on osobno, da ga je netko pitao, a nije, predložio nekoga tko ima i političko iskustvo, poput Ivice Mudrinića, koji je sad nestranački, a u HDZ-u je bio prije 15 godina.

15.18 sati – Nakon podužeg zajedničkog sastanka kod predsjednice uime manjinaca izjave su dali Milorad Pupovac i doajen Furio Radin.

Kazali su da su s predsjednicom imali "iznimno kvalitetan razgovor" i da su se dobro razumjeli. Jasno je da u ovom trenutku manjinci (osim ona dva koja su već dala potpis za mandatara kojeg dogovori Domoljubna koalicija) čekaju i još "drže figu u džepu" i svoje potpise ne daju dok se ne uvjere u dvije stvari – da postoji većinski dogovor i dok ne upoznaju novog mandatara. Na razgovoru kod predsjednice, kazali su, "ispalo je iz nekog od mobitela ime potencijalnog novog mandatara" (misle na Tihomira Oreškovića), koje ih je očito zbunilo jer "nitko od nas ne poznaje tog čovjeka ". Stoga ga manjinci prvo žele upoznati (možda je najbolji čovjek na svijetu), razgovarati s njim o jamstvima za prava i status manjina. I Pupovac i Radin potvrdili su da je predsjednici jako stalo do nacionalne stabilnosti, što manjinci dobro razumiju (uvijek smo bili najpouzdaniji partneri vlada, kazao je Pupovac), no sadašnja je situacija još nedoživljena i potpuno drukčija od prijašnjih u kojima se dolazilo do većine. Za manjince je ovakva procedura kaotična i zabrinuti su za svoja prava, stoga i oprezni prema novom mandataru ako ga do kraja dana uopće i bude ili ako mu ne promjene ime – kazali su manjinci. No, da će se razgovarati, potvrđuje i Pupovac, koji je kazao da će sada "poziva sigurno biti". No, dok ne upoznaju mandatara, kaže Pupovac "mi nemamo stava".

14.40 sati – Peti i kako je najavljivano, zadnji krug konzultacija predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović s predstavnicima stranaka i izabranim zastupnicima započeo je u nešto opuštenijoj, "light" varijanti, s obzirom na to da se niz predstavnika ispričao i neće doći na Pantovčak, poput manjinskih predstavnika Ermine Lekaj Prljaskaj i Mirka Raškovića, zatim Stipe Petrine, Ivana Sinčića, delegacije HDSSB-a (Dragan Vulin i Josip Salapić). Telefonski će obaviti konzultacije Boris Miletić, predsjednik IDS-a, a iz Hridi neće doći Drago Prgomet, nego njegove dvije zastupnice Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović. U sličnoj atmosferi počele su i konzultacije, jer je manjinske zastupnike koji su se pojavili na Pantovčaku predsjednica pozvala na zajedničke konzultacije, pa su zajedno kod nje ušli Veljko Kajtazi, Milorad Pupovac i Mile Hrvat, Vladimir Bilek, Šandor Juhas i Furio Radin.

Podsjetimo, Grabar-Kitarović u utorak navečer, nakon četvrtog kruga konzultacija, poručila je da je peti krug i posljednji te da se nakon njega mora znati ime mandatara Vlade, u protivnom će imenovati privremenu nestranačku vladu i donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora.

Da imaju potporu saborske većine, hrvatskoj predsjednici prethodno su dokazali prvi čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko te čelnik Mosta Božo Petrov. Most je prije toga odustao od pregovora s koalicijom Hrvatska raste zbog, kako su izvijestili, vrbovanja koja su iz te koalicije vršena na pojedine zastupnike Mosta u trenucima kada su te dvije strane već pregovarale o sastavljanju saborske većine i vlade.

>> Petrov: Od predsjednice tražimo dodatna 24 sata za dogovor s Domoljubnom koalicijom

>> 'Ili ćemo sutra imati mandatara, ili ću raspisati prijevremene izbore'

Komentara 451

OB
obivankenobi
14:13 23.12.2015.

U zemlji koja zeli biti pravna i demokratska ne mogu vladati zoki i partija. HDZ je pobijedio na izborima i to je volja naroda. Kome krivo kome pravo.

KA
KaNiDora
15:19 23.12.2015.

Sretan Božić Hrvati !!!

BU
Bulaba
14:22 23.12.2015.

Zoka, bre, dođi na slikanje, to ti je zadnja prilika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije