Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5. LIBERTAS Počinje prvi hrvatski filmski festival na plaži

Istočnonjemački pankeri na dubrovačkom šljunku

25.06.2009.
u 23:13

Uime obilježavanja 5. rođendana, ovogodišnji filmski festival Libertas koji započinje u Dubrovniku 26. lipnja dobrim će se dijelom odigravati na plažama i pod zvjezdanim nebom. Bogat program od četrdesetak dugih, kratkih, igranih i dokumentarnih filmova sa svih strana svijeta prikazivat će se, između ostaloga, u otvorenom kinu Jadran, na plaži Lapad i, uz slobodan ulaz, na plaži Banje.

Dok su na prethodnim izdanjima Libertasa među zidinama šetali zvjezdani gosti poput Woodyja Harrelsona, Owena Wilsona i Chrisa Coopera, ove će se godine posjetitelji moći susresti oči u oči sa Jimom Sheridanom (“Moje lijevo stopalo”, “Uime oca”, “Boksač”). Irsko-američki redatelj, scenarist i producent ovogodišnji je laureat Libertasove nagrade Tribute i tim će povodom u sklopu festivala biti prikazan njegov pretposljednji, za tri Oscara nominiran, film “San o Americi”.

U šarolikom, iznimno zanimljivom programu ovogodišnjeg Libertasa izdvaja se nekoliko naslova. Iščašena danska napetica “Prokleto sretan” Henrika Rubena Genza čiji je crnohumorni ugođaj uspoređivan s onim kultne serije “Twin Peaks” pobjednik je prošlogodišnjeg festivala u Karlovym Varyma.

Višestruko je nagrađivana i “Delta” Kornela Mundrucza, priznanjem FIPRESCI-ja ovjenčana drama ponegdje opisana kao “mađarsko ‘Oslobađanje’”. Ne treba preskočiti ni tursku “Jesen” Ozcana Alpera, dramu o nastojanjima političkog zatvorenika da se po odsluženju kazne uklopi u svakidašnjicu, zatim izraelsko “Drvo limuna” Erana Riklisa, dramu o izraelsko-palestinskim odnosima koji se ovom zgodom prelamaju na biljci iz naslova, kao ni francusku useljeničku dramu “Dobrodošli” Philippea Lioreta, nagrađenu u Berlinu dvjema nagradama.

Posebna poslastica nesumnjivo je izbor pet dokumentarnih filmova posvećenih 20. obljetnici pada Berlinskog zida, među kojima se njemački “Punkistok! Too Much Future”, primjerice, osvrće na punk pokret u Istočnoj Njemačkoj, a poljski “Zec a la Berlin” priča o zečevima koji su 28 godina mirno živjeli na ničijoj zemlji unutar Berlinskog zida.

Želite prijaviti greške?