Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.01.2015. u 12:00

Kolinda Grabar-Kitarović nije rekla ništa bogohulnoga, to je praksa u europskim državama

Kada talijanski mediji pišu o nekom hrvatskom građaninu, napišu Hrvat ili Hrvatica. U posljednje su vrijeme, posebno nakon velikih prosvjeda rumunjskih državnih ustanova, počeli dodavati nečije romsko podrijetlo.

Rumunjska je tražila takvo odvajanje jer su informacije vezane uz osobe romskog podrijetla često negativne. Pa tako sada mediji te razlike primjenjuju i za Hrvata ili Hrvaticu romskog podrijetla. Srbin hrvatskog državljanstva je za Italiju, pa tako i ostale europske države, Hrvat.

U Italiji postoji, službeno priznato, 12 jezičkih skupina, među kojima su ne samo Nijemci u Alto Adigeu (Južni Tirol), Francuzi (regija Valle d’Aosta), Slovenci (okolica Trsta)... nego i Hrvati (regija Molise), ali svi su oni Talijani. Njihova jezična prava su priznata, postoje dvojezični natpisi, ali su svi Talijani. Kao što su i Katalonci, bez obzira na to što u Barceloni sve piše i na katalonskom jeziku, Španjolci. Flamanci su Belgijanci itd.

Ovdje nema prostora, a to nije ni naša zadaća, za ulazak u antropologijske analize. Nakon izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako su svi hrvatski državljani Hrvati, pogledali smo praksu u nekim europskim državama i možemo kazati da nije rekla ništa bogohulnoga.

>>Reakcija na Grabar-Kitarović iz Srbije: Čak ni u ratnim 90-im nije zabilježena takva izjava

>>Grabar-Kitarović: Nije ni Barbie što je nekoć bila

Komentara 126

GA
Galeb1530
12:16 17.01.2015.

Treba li, čovjeku normalnog razuma, nakon Tomasevicevog objašnjenja još štogod dodati!? Naravno: Ne! Sve ostalo je mlatiti praznu slamu! Zlonamjernost je lako prepoznati, a znamo otkud i od koga dolazi.

Avatar kravata
kravata
12:36 17.01.2015.

U Europu idu sa hrvatskim putovnicama bez naglaska da su nacionalna manjina. Koji to ne vole nek si dignu putovnicu matične države, ne piše jeli srbin ili mađar piše daje ta putovnica izdana od srpske republike i automatski je državljaninn srbije a križa se on sa pet ili tri u svijetu je to isto ali u domovini nije.

MU
Mukowsky
12:47 17.01.2015.

Bravo g. Tomaševiću!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije