Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabranjen ulaz

Dezinfekcija na ulazu u Rajevo selo, policija izuzela dokumentaciju o nasipu

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/15
24.05.2014.
u 13:34

Vukovarsko-srijemski župan, Božo Galić opovrgava izjavu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine kako je vlasnik jedne od tvrtki koje su gradile nasip kod Rajeva Sela, a kojega je bujica probila, te da je bio član Upravnog vijeća u toj tvrtk

Na ugroženim mjestima u županjskoj Posavini, poglavito kod Soljana, Bošnjaka, Posavskih Podgajaca, Vrbanje i Drenovaca danas nije bilo izvanrednih događanja i nasipi su stabilni, a branitelji su uvjereni kako će izdržati posebice što se i u poplavljenim selima, poput Posavskih Podgajaca, voda polako povlači.

Pomozite stradalima u Slavoniji pozivom na donatorski telefon 060 90 11, uplatom na žiroračun Crvenog križa IBAN: HR 6923400091511555516 s pozivom na broj 08* (SWIFT:PBZGHR2X) ili donacijom na www.hck.hr te uplatom Caritasu na račun IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175!

U nastavku pratite kronologiju današnje borbe s poplavama u Slavoniji

14.00 sati - Nakon osam dana spašavanja vratile se posade helikoptera iz BiH. Danas oko 14 sati u zrakoplovnu bazu Divulje sletjele su posade dva helikoptera koja su sudjelovala u spašavanju potopljenih u BiH, nakon obavljenih 200 letova i provedenih 80 sati u zraku

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL

12.00 sati - Policija zabranjuje ulaz u Rajevo Selo. Sva službena vozila i osobe koje uđu u selo na izlazu se moraju dezinficirati. Pred Rajevo selo stigao je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina

11.45 sati - Izvanredne mjere obrane od poplava mjerodavnih vodomjera na rijeci Savi ukinute su od Davora do Slavonskog Šamaca i na snazi su redovne mjere obrane od poplava na tom području. U Županji je ukinuto izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama , a na snazi su i dalje izvanredne mjere obrane od poplava

Nastavit će se daljnji pad vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca do Županje, pri čemu su i dalje na snazi redovne mjere obrane od poplava za dionice mjerodavnih vodomjera Sava: Jasenovac i Stara Gradiška. Prognozirana i pala oborina neće značajnije utjecati na stanje vodostaja. Na mjestu prodora nasipa kod Rajevog Sela jučer se započeo raditi zaštitni zagat - prednasip. Funkcija zagata, koji je dužine 350 metara i prosječne visine 1,5 metra (gradi se od vreća), je da zaustavi prodor vode u zaobalje, radovi će potrajati nekoliko dana. Još uvijek se danonoćno kontroliraju nasipi i po potrebi se vrše intervencije upojnim bunarima i geomembranama, doznaje se iz Hrvatskih voda.

11.30 sati - Policija je izuzela svu dokumentaciju vezanu za obnavljanje nasipa kod Rajevog Sela koji je u poplavama puknuo, izvijestili su iz Hrvatskih voda.

11.00 sati - Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poziva sve osobe veterinarske struke, studente veterinarske medicine te ostale zainteresirane osobe koje žele volonterski sudjelovati u radu Novog županijskog kriznog stožera Vukovarsko–srijemske županije naročito kao pomoć u radu veterinarska službe na poplavljenom području, da se jave u krizni stožer Vukovarsko-srijemske županije, veterinarskom inspektoru, koji će ovisno o stručnoj spremi volontera i potrebama na terenu, organizirati rad. Više informacija pročitajte OVDJE.

8.30 sati - Vukovarsko-srijemski župan, Božo Galić opovrgava izjavu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine kako je vlasnik jedne od tvrtki koje su gradile nasip kod Rajeva Sela, a kojega je bujica probila, te da je bio član Upravnog vijeća u toj tvrtki.

- Iznesena tvrdnja je neistinita. Netočna je informacija kako sam vlasnik navedene tvrtke, a niti bilo koje druge tvrtke, kao i kako sam bio član Upravnog vijeća u tom navedenom razdoblju. Vukovarsko-srijemska županija jeste dioničar s oko 20 posto u tvrtki Vodoprivreda Vinkovci d.d.. Također, prema mojim saznanjima tvrtka Vodoprivreda u to vrijeme nije obavljala navedene poslove na toj dionici. Uz svu tešku situaciju koja je pogodila ovo područje, ne razumijem kako se ministar Jakovina usuđuje prozivati neistinama. Na ovaj način, nije naštetio samo meni osobno, nego i dodatno otežao već tešku situaciju i stvorio nepotrebnu pomutnju u javnosti. Kao resorni ministar, nije se udostojao sastati sa županijskim Stožerom za zaštitu i spašavanje, stožerom Grada Županje, niti Stožerima općina na pogođenim područjima, u što boljem rješavanju ove teške situacije koja je stravično pogodila ovu županiju, što je nedopustivo - pojašnjava župan Božo Galić.

8.00 sati - Prema podacima Hrvatskih voda, u 7 sati je zabilježen vodostaj Save kod Županje 968 centimetara što je za 23 centimetra manje nego jučer u 7 sati. Sava opada dinamikom od centimetra na sat iako je u nekoliko navrata zabilježen pad i dva centimetra na sat, no, zabilježena je u dva navrata, jutros u 4 i 7 sati, stagnacija. U Rajevom Selu 17 pripadnika OS RH jučer je bilo angažirano na postavljanju 20-tonske skele i s dva remorkera, dvije skele i dva aluminijska čamca u suradnji sa Hrvatskim vodama, provode sanaciju probijenog nasipa. Taj posao nastavljaju i danas. Predsjednik Republike, Ivo Josipović danas će u 13.30 sati posjetiti Operativno-komunikacijski centar Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Županji.

>> Vojska gradi prednasipe kod Rajevog Sela. Pogledajte nove snimke iz zraka

Komentara 81

KR
kresobabi
12:35 24.05.2014.

Kada je puknuo nasip, voda je došla gotovo do vrha nasipa, a zna se da bi visina nasipa trebala biti 1,2m od nivoa voda da bi nasip bio siguran. Nikakvo navodno vađenje šljunka ili miniranje nasipa nije uzrok puknuća nasipaa već loše projektiranje visine nasipa. Ne bi krivio projektante nasipa jer jednostavno struka koja je projektirala nasip nije računala na ovakav ekstremni vodeni val koji je viši za dva metra od njihovih projekcija. Njihove projekcije su temeljene na povijesnim poplavama u tom kraju i sve su oni dobro izanalizirali i izračunali, ali zaboravili su da planetu zemlju sve češće pogađaju vremenski ekstremi i da se vrijeme jako mijenja, što je tomu uzrok možemo samo nagađati.

Avatar Beowolf
Beowolf
09:42 24.05.2014.

Ah, da sada su kvote za šećer iza nas, pa blatimo ljude, jer nemamo odgovore na pitanja: Zašto već nije smijenio svoje pajdaše iz Voda. Čim gospon nema rješenje i kada mu postaviš argumentiranja pitanja na radiju odmah se zbunizbuni i ko pravi drot automatikom prebaci krivnju na opoziciju, koja s time nema veze. A baš je našao koga će šećer-putrović napast....

SA
sasajuri
12:55 24.05.2014.

Ako su otišli u Hrvatske vode zbog manipulatorskih vijesti iz jutarnjeg s upitnikom o bageru koji navodno vadi šljunak pokraj puknutog nasipa, e pa to je teška smijurija jer mnogi koji su iz tog kraja su primijetili da je taj bager udaljen barem kilometar od puknutog nasipa, ali koga briga, važna je senzacija koja će skrenuti pažnju s nesposobnih mjerodavnih službi. Šef HV-a je u vijestima često govorio da su nasipi građeni i projektirani da izdrže vodeni val koji metar i pol niži od vrha nasipa, a ovaj vodeni val se praktički popeo do vrha, pa kako on veli bilo je samo pitanje gdje će puknuti. I kada već USKOK sluša ove koji sumnjaju u teoriju propusta pri gradnji nasipa, neka onda poslušaju i ljude iz tih krajeva koji su navodno čuli i nekakvu eksploziju uoči poplavljivanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije