Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Vladimir Šeks: Izbori najkasnije 6. prosinca

naslovnica 26.05
Foto: VL
26.08.2015.
u 00:01

Posebni savjetnik predsjednice RH za ustavnopravna pitanja Vladimir Šeks kaže kako će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović štititi Ustav i raspisati izbore uvidi li da prolazi zadnji ustavni rok

Sve je primjetnija nervoza zbog neizvjesnosti vezane za datum održavanja parlamentarnih izbora. Posebni savjetnik predsjednice RH za ustavnopravna pitanja Vladimir Šeks kaže kako će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović štititi Ustav i raspisati izbore uvidi li da prolazi zadnji ustavni rok. A to nije, kako se često kaže, “siječanj ili veljača”. Krajnji je rok, naime, početak prosinca, tvrdi Šeks.

Što se njega, iskusnog pravnog “maga” tiče, nagađanja o tome da bi se izbori mogli prebaciti i u iduću godinu, tamo negdje u siječanj, čak veljaču, nepotrebna su jer bi to bila situacija protivna Ustavu RH. Koji je, kaže Šeks, hrvatska predsjednica dužna braniti, najavljujući time i njezin angažman u rješavanju dvojbe o datumu parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Može li predsjednica RH raspisati parlamentarne izbore i bez donošenja odluke o raspuštanju Sabora?

Uopće nije nužno da Sabor prethodno bude raspušten da bi predsjednica mogla raspisati izbore za zastupnike Hrvatskog sabora. Ona može donijeti takvu odluku u okviru svoje ustavne i zakonske ovlasti bez prethodnog raspuštanja Hrvatskog sabora. Ona može raspisati izbore, a da Sabor još bude u zasjedanju, i to na temelju čl. 98. Ustava, kao i članka 5. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Predsjednica raspisuje izbore i saziva Sabor na prvo zasjedanje. Nedvojbeno je, dakle, da je stvoren pogrešan dojam u dijelu javnosti da predsjednica ne može raspisati izbore prije nego što bude raspušten Sabor.

Cijeli razgovor s Vladimirom Šeksom pročitajte u izdanju Večernjeg lista od srijede ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg lista izdvajamo i ove teme:

>> Naši reporteri u Beogradu s izbjeglicama: Mjesto u gumenjaku stoji 1.850 eura

>> Rješenje za švicarac - HNB: Banke bi mogle izgubiti 5,5 do 6 milijardi kuna

>> Stručnjaci savjetuju: Evo zašto se ne smiju ubijati ose

>> Novi Winnetou: Albanac Nik Xhelilaj naslijedio Pierrea Bricea

>> Izbor 'Zlata vrijedan' - OPG Zadravce: Zbog biznisa dvije sestre u svoje su selo 'privele' i muževe

Foto: VLm

Komentara 35

LO
lokun
21:36 25.08.2015.

Kuša pada partija propada Nakon izbora gasimo je zauvjek.

LO
lokun
21:35 25.08.2015.

Mislili su partijaši jos dva mjeseca jašiti na Hrvatskoj grbači koju su opljačkali do kraja. Drugovi brojite zadnje Dane.

Avatar Kikaš
Kikaš
00:08 26.08.2015.

Da nas sveti Nikola oslobodi ovih krampusa!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije