Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Božić bez popusta'

Crne liste za one koji ne čestitaju 'sretan Božić'

xmas
Foto: Vigilare
11.12.2014.
u 20:32

U udruzi Vigilare tvrde kako se “Xmasom” pokušava “ukrasti Božić” odnosno njegovo izvorno i iskonsko značenje

Nakon crne liste poreznih dužnika i crnih lista u bankama, Hrvatska će dobiti novu crnu listu, onu čestitara Božića. Ondje će se naći sve one tvrtke i organizacije koje ne čestitaju Božić čestitikom “sretan Božić”, već su se odlučili za “sretne blagdane” ili “Xmas”.

– Potičemo tvrtke i organizacije da prate dosadašnju pozitivnu praksu i jasno koriste uobičajene hrvatske načine čestitanja “sretan/čestit Božić” umjesto lažno neutralnoga “sretni blagdani”. U Hrvatskoj se Božić nije smio čestitati gotovo pola prošloga stoljeća. Danas to smijemo činiti slobodno i bez ustručavanja. O vrednotama je riječ. Sretan vam Božić! – poručuju iz udruge “Vigilare”, koja je pokrenula ovu akciju pozivajući ljude da im pošalju imena onih tvrtki koje Božić ne čestitaju kako je to uobičajeno u Hrvatskoj.

Njima je, podsjetimo, najprije zasmetao natpis “Xmas” u Cesarčevoj ulici, ispred Europskog doma, nakon čega se razvila i mala polemika nije li slovo “X” i u kršćanstvu oznaka za Krista, po grčkoj riječi Xrictoc, premda se ondje “X” čita kao “h”, a ne kao “iks”. No ovdje nije u pitanju etimologija već, čini se, svjetonazorski duel, jer u udruzi Vigilare tvrde da se “Xmasom” pokušava “ukrasti Božić”, odnosno njegovo izvorno i iskonsko značenje.

– Nećemo i nemamo pravo šutjeti na iskrivljavanje temeljnog vjerskog značenja rođenja Isusa Krista. Ma kakav Xmas? – kaže Vice Batarelo iz Vigilarea, na čijim će stranicama biti objavljena imena s crne liste svih onih koji ne čestitaju Božić na ispravan način.

>> Zbog 'blasfemične' reklame Vigilare uputio prosvjedni dopis Tele2

Komentara 57

Avatar abakus
abakus
08:48 11.12.2014.

Htjeli bi Božić bez Krista, poklone i jelku bez jaslica ispod nje, sjaj i veselje bez odgovornosti, bez djeteta u zipci i križa koji stoji u sjenci, iza sveg tog božićnog sjaja... Ako vam sve to toliko smeta, onda se odrecite i profita koji očekujete od Božića. Jamčim vam da ga od mene ni jedna firma koja reklamira Božić bez Krista neće imati. Ni sada ni ubuduće.

JO
jozomali
08:57 11.12.2014.

što bi rekli vjernici nekih drugih vjeroispovijesti da se ide skratit H-nuka (Hanuka) ili K-bajram (Kurban bajram)....kao rimokatolik bi svakako stao i uz židove i uz muslimane koji žele punim imenom i nadalje zvati svoje važne vjerske praznike!!!!

Avatar George Bailey
George Bailey
09:25 11.12.2014.

Podrška akciji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije