Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA KRITIKA

Udruga Vigilare napala Novosti zbog obrade hrvatske himne

John Vice Batarelo
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
16.08.2015.
u 12:01

"Sam sadržaj ne može se ni kategorizirati kao satira, već je najobičniji pamflet pun mržnje"

Konzervativna udruga Vigilare napala je tjednik Novosti, glasilo Srpskog narodnog vijeća, zbog objave obrade hrvatske himne pod nazivom "Lijepa naša haubico". Kažu da je riječ o "netolerantnom, diskriminacijskom i štoviše antihrvatskom pisanju".

- Sam sadržaj ne može se ni kategorizirati kao satira, već je najobičniji pamflet pun mržnje, ponižavanja i izazivanja nacionalne netrpeljivosti - optužuju u zajedničkoj izjavi Vigilare, Centar za obnovu kulture (COK) i USTUP – udruženje studenata prava.

U izjavi između ostalog traže da se novac iz državnog proračuna odmah prestane davati Novostima, zatim traže od saborskog zastupnika i člana Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorada Pupovca da se distancira od takvog pisanja te traže očitovanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH o tome jesu li poslali notu vladi Srbije.

Zbog ove obrade himne već su se kritično oglasili HSP, koji je protiv njih podnio kaznenu prijavu, i HVIDR-a. Glavni urednik Novosti Ivica Đikić za HRT je rekao kako svatko ima pravo podnositi kaznene prijave protiv bilo koga, ali kako još duboko vjeruje da je u Hrvatskoj sloboda izražavanja važnija od bilo čije političke kampanje. Također je poručio da tekst nemaju namjeru povlačiti.

>> HSP podnio kaznenu prijavu protiv SNV-a, tjednika Novosti i Milorada Pupovca

Komentara 265

Avatar zajutrak
zajutrak
12:13 16.08.2015.

Ne razumijem zašto tolika netrpeljivost prema zemlji u kojoj živiš i hraniš obitelj, pa zakaj ne ode tam di im je himna draža, a ovu hrvatsku nek ne kaljaju, dosta su se već ukaljali u vlastitom blatu.

ĆA
ćaćaća
12:21 16.08.2015.

kako ovi koriste slobodu izražavanja na napade na hrvatsku..kad se srbadiju napada slobodom izražavanja onda je to fašizam nacizam i sl..

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
12:22 16.08.2015.

a mi porezni obveznici financiramo ovaj "list"... dokle? ... od vodećih političara nikakve reakcije... njima je to prihvatljivo i dopustivo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije