Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema povlaštenih

Objavljen popis svih tvrtki koje će u stečaj

Modestus
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/2
11.09.2015.
u 19:45

Vrlo su male šanse vjerovnika da naplate barem dio od dvadesetak milijardi kuna svojih potraživanja

Dvadeset godina neplaćanja i masovnih prevara države i vjerovnika trebalo je da se vlast konačno odluči na javnu objavu tvrtki koje ne plaćaju svoje obaveze. Lista sa 27.105 imena tvrtki objavljena je na e-oglasnoj ploči sudova i prema njoj su Trgovački sudovi već otvorili 85 stečajeva u prvih deset rujanskih dana.

Po službenoj dužnosti

Na popisu se tako nalazi i tvrtka bivšeg ministra vanjskih poslova i sadašnjeg predsjedničina savjetnika Mate Granića, Magra, koja je 618 dana dužna 7,3 milijuna kuna, a među dužnicima je i tvrtka Modestus d.o.o u vlasništvu premijerova brata Krešimira Milanovića koja je ostala dužna 114.000 kuna. Njih su dvojica očito procijenili da im stečaj tvrtke neće biti problem u budućim poslovnim aktivnostima jer dosad nisu riješili odnose s vjerovnicima.

Stečajni je zakon obvezao sudove i Finu da otvore stečajeve po službenoj dužnosti nad svima koji su u neprekinutoj blokadi duljoj od 120 dana, i prema tom kriteriju, svaka od 27.105 tvrtki s popisa otići će u stečaj. Mali djelić od dvadesetak milijardi kuna svojih potraživanja vjerovnici će pokušati naplatiti iz imovine tvrtki, no šanse da naplate novac vrlo su male jer je uglavnom riječ o trgovačkim društvima koja nemaju imovine ili su ih ranije prebacili na neka druga povezana poduzeća. Primjerice, među desecima tisuća dužnika je i osam Mejaša, od drugog do devetog, društva koja su dužna više od 820 milijuna kuna. Prema bazi podataka iz Poslovne Hrvatske, od devet, koliko ih ima, samo Mejaš prvi nije pod blokadom, a to dodavanje rednih brojeva na osnovno ime tvrtke dosta je popularno u građevinskom biznisu, iz kojeg su najveći, ali ne i jedini problematični dužnici koji će otići u stečaj. Osim Mejaša, koji su se koncentrirali na Split i tamo trenutačno grade trgovački centar, istarski Citygreen d.o.o. također grana svoje tvrtke koristeći se brojkama. Dva od njih dvadesetak, registriranih kao Četrdeset pet i Četrdeset jedan, čekaju red za stečaj zbog 160 milijuna kuna neplaćenih računa. Od ostalih većih dužnika tu su i BB nekretnine iz Nedelišća, tvrtka osnovana s polovicom stranog kapitala, zatim građevinska tvrtka Sanibilis nekretnine, Urba-jug... Svi su oni u višegodišnjim blokadama, ali članovi uprava i njihovi osnivači našli su načina da poslove usmjere preko drugih tvrtki. Inače, vlasnici blokiranih tvrtki koji su povezani s više poduzeća pod dodatnom su istragom poreznih vlasti. Na listi ima i tvrtki koje duguju tek po nekoliko stotina kuna i vjerojatno je riječ o vlasnicima koji ih nisu zatvarali jer je cijena likvidacije i zatvaranja tvrtki bila visoka.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić istaknuo je da će čišćenje dugogodišnjih dužnika trajati nekoliko mjeseci, a stečajni će se postupci naplaćivati iz imovine vlasnika ili članova uprava blokiranih tvrtki. E-oglasna ploča Ministarstva pravosuđa postaje ključna adresa prema kojoj se slijevaju sve informacije vezane uz sudske postupke. Dosad se većina odluka vezanih uz stečajeve, ali i druga sudska postupanja, objavljivala u Narodnim novinama, no država je procijenila da za to više nema potrebe pa se sve informacije slijevaju na e-oglasnu ploču, koju zainteresirani vjerovnici i građani mogu slobodno pretraživati.

Sudovi kaskaju

U Ministarstvu kažu da je prvih deset dana primjene novog Stečajnog zakona pokazalo da sudovi još imaju otpora prema novim pravilima rada pa javno objavljeni podaci odudaraju od zadanih formi. Jedino Trgovački sud u Osijeku ima opravdane razloge za zadržavanje ranijih formi jer se sud renovira i još nisu uspjeli instalirati nova računala i prateće programe. Ostali su sudovi dobili opremu kojom mogu potpuno odgovoriti na zadane im obaveze.

>> Stečajni zakon nije izglasan po Ustavu

>> Utajio 600.000 kn poreza: Nije htio knjigovođu ni stečaj, sam je vodio knjige

Komentara 50

Avatar juricamesko
juricamesko
20:20 11.09.2015.

tvrtka Kreše Milanovića u stečaj? pa kako mu pametni brat i najsposobniji premijer u svemiru i okolini nije dao koji savjet kako će voditi tvrtku. kao on državu. ili su slovenske banke naplatile sve usluge od slučajnog premijera.

Avatar jebb
jebb
20:09 11.09.2015.

Tvrtka Milanoviceva brata u stecaju..., isto kao i Milanoviceva drzava.

DA
Djeca_Arbata
20:48 11.09.2015.

Čini mi se da na ovoj slici je prikazano gradilište K.M. u uvali Lapad u Dubrovniku...u šestom mjesecu 2012 za vrijeme Europskog prvenstva gradilo se sve u šesnaest...nekoliko bagera, pet šest kamiona, a već je bila zabrana građevinskih radova zbog turističke sezone...meni je sve to išlo na živce jer su stvarali srahovitu buku, a poslije sam saznao da je to gradilište od poznatog poduzetnika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije