Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolinda grabar-kitarović

Predsjednica primila predstavnice političkog, društvenog i gospodarskog života

kolinda grabar-kitarović
Foto: Ured predsjednice
1/2
23.03.2015.
u 18:53

Predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović organizirala je prijem za predstavnice političkog, društvenog i gospodarskog života kako bi razgovarale o pitanju ravnopravnosti spolova

Predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović organizirala je prijem za predstavnice političkog, društvenog i gospodarskog života kako bi razgovarale o pitanju ravnopravnosti spolova te važnosti poboljšanja položaja žena u politici, društvu i gospodarstvu Hrvatske.

Predsjednica je na početku istaknula kako je potrebno ubrzati napore na uklanjanju svih oblika diskriminacije žena te usredotočiti se na strukturne probleme i uzroke, koji onemogućuju ostvarenje ženskih prava te osnaživanje položaja žena.

Podcrtala je potrebu promjene u razmišljanju i djelovanju kroz ukidanje patrijarhalnih normi i običaja te kroz trajnu borbu protiv predrasuda.

Isto tako, istaknula je važnu ulogu medija i obrazovnih institucija u senzibiliziranju šire javnosti za pitanje ravnopravnosti žena. Kao ključne elemente za osnaživanje žena i djevojčica, Grabar-Kitarović navela je obrazovanje, iskustvo i samopouzdanje.

Predsjednica se dotaknula i stanja u Hrvatskoj gdje su prava žena zakonski visoko zaštićena, no postoji još problema u ostvarivanju istih. Naglasila je kako je ostvaren vidljiv napredak u izvršnim tijelima vlasti gdje su od 1995. godine žene na položajima predsjednice Vlade, zamjenice predsjednika Vlade, ministrica (tradicionalno "muških" Ministarstava - obrane, financija, graditeljstva, vanjskih poslova), a sada i Predsjednice Republike.

Istaknula  je potrebu uspostave de facto jednakosti nad onom formalnom. Na kraju je naglasila kako nijedna država na svijetu nije ostvarila punu ravnopravnost, ali u tom cilju treba ustrajati i ne obeshrabriti se te je pozvala sve da u tom pravcu djeluju zajedno.

>> Grabar-Kitarović kritizira Vladu: 'Stječe se dojam da ne znamo kamo idemo'

Komentara 14

SO
Somelier
19:51 23.03.2015.

Nigdje ne vidim Teršeličku, BaBe, Opačičku i ostalu svitu.

Avatar PURGERICA1
PURGERICA1
19:48 23.03.2015.

Bravo, ovo je odlično rečeno: "Također smatra važnim da se u proces osnaživanja žena uključe muškarci. " I ja vjerujem u podršku muškaraca, uvijek.

Avatar majkomila22
majkomila22
19:27 23.03.2015.

Go Koli go ! (Gou Koli gou !)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije