Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno: Loretta Napoleoni

Taoce za razmjenu uz otkupninu ISIL obično ne prikazuje na snimkama

tomislav salopek
10.08.2015.
u 12:00

Loretta Napoleoni novinarka je koja je upoznala ISIL iznutra

Jedna od najboljih svjetskih poznavateljica ISIL-a, talijanska novinarka i analitičarka Loretta Napoleoni pažljivo prati razvoj situacije s Tomislavom Salopekom kojega su oteli teroristi.

– Ova situacija nalikuje na onu s japanskim taocem prije nekoliko mjeseci. Dakle, pitanje je želi li ISIL uopće pregovarati jer s taocima koje zamjenjuju za otkupninu nikada ne snimaju videosnimke. Taoci o kojima ISIL pregovara i prima otkupninu nikada nisu prikazani na videosnimkama i za njih se i ne zna – kaže Napoleoni.

Prema njezinim tvrdnjama, Salopek nije slučajna žrtva otmice, a presudno je bilo što dolazi iz Hrvatske koja je članica Europske unije.

– Najvredniji taoci za ISIL su Amerikanci i državljani zemalja Europske unije. Islamisti drže da Hrvatska preko Bruxellesa može izvršiti pritisak na egipatskog predsjednika Al-Sisija. S druge strane, on zasigurno neće pristati na uvjete ISIL-a jer bi stvorio presedan. No da kojim slučajem i pristane na sadašnje uvjete, ISIL bi ih vjerojatno proširio – kaže Napoleoni.

Upozorenje turistima

Ona drži da je uloga medija u ovakvim situacijama vrlo osjetljiva i da je teško dati generalni savjet. S jedne strane otmičarima je potrebno pružiti što je moguće manje podataka. Ako mediji stalno obavještavaju javnost o detaljima potrage za otetim, to može teroristima dati uvid u situaciju koliko su im blizu. S druge strane, javnosti je važno pružiti sliku što se doista zbiva u ovim zemljama. Ako ni zbog čega drugog, a ono da se turiste upozori kakve im opasnosti tamo prijete – kaže Napoleoni.

Talijanska novinarka, koja je nedavno i u Hrvatskoj u izdanju Sandorfa objavila odličnu knjigu “Uspon islamizma” koja govori o strukturi i namjerama tzv. Islamske države, drži da mnogi mediji rade upravo pravi marketing ISIL-u objavljujući videozapise i fotografije na kojima zapadnjak kleči, a iznad njega stoji maskirani, dominantni i do zuba naoružani terorist. Tako se zastrašuju ne samo zapadnjaci nego ta slika služi prije svega da se zaplaši stanovništvo unutar kalifata.

Prijeki sudovi

– Oni strogoću provode primjenjujući šerijatski zakon. Okrutnost je velika, ali takav model ponašanja nije neuobičajen u vremenima bezakonja.

Uostalom, prije 70 godina, nakon Drugog svjetskog rata, i u Europi, koja je danas pojam demokracije, događale su se slične stvari. Nisu, doduše, nikoga razapinjali, ali su u Italiji i Francuskoj ljude po prijekom sudu strijeljali pred zidovima i vješali na stupove javne rasvjete. Dakle, u tranziciji iz nasilnog perioda povijesti potrebni su oštri zakoni. ISIL za to koristi šerijatski zakon, ali učinaka ima – kaže Napoleoni.

Ističe i kako je teško predvidjeti što će se u budućnosti dogoditi s tzv. Islamskom državom, hoće li ona opstati u ovakvom obliku, prerasti u neku konfederaciju ili potpuno nestati. Nju zabrinjava što Zapad uopće nije primijetio stvaranje ISIL-a sve do prošloga proljeća. Jednostavno o tome nisu imali pojma. Kada su ovladali velikim područjima Iraka i Sirije, to je za njih bio grom iz vedra neba. Potpuno iznenađenje.

Ona drži i da Zapad ima dvostruke standarde podržavajući države poput Saudijske Arabije te da je upravo zbog takve dvoličnosti ISIL popularan u tom dijelu svijeta.

– Griješimo jer u našim postupcima nedostaje moralnosti.     

>> Sinajski je poluotok postao baza islamskih ekstremista

Komentara 26

AR
ana.rimbaud
12:30 10.08.2015.

Gospođa Napoleoni bi trebala znati da je objavljena snimka talijanskih volonterki koje je zatočio ISIL, a koje su uz otkupninu oslobođene početkom ove godine. Upravo o njima pisali ste u tiskanom izdanju ove subote, pa nemojte sami sebi skakati u usta navodeći dubioznu tvrdnju jedne "stručne" analitičarke kao činjenicu. Barem provjerite. Osim toga, opetovano su se upućivale molbe da se ne iznose neprovjerene i nepotvrđene informacije, a vi to opetovano činite, na veliku štetu otetog Tomislava Salopeka i njegove obitelji!

CF
cimer_fraj
12:20 10.08.2015.

"Nju zabrinjava što Zapad uopće nije primijetio stvaranje ISIL-a sve do prošloga proljeća. Jednostavno o tome nisu imali pojma. Kada su ovladali velikim područjima Iraka i Sirije, to je za njih bio grom iz vedra neba. Potpuno iznenađenje." Ako je je doticna dama to tako doista rekla, onda defintivno nije "Jedna od najboljih svjetskih poznavateljica ISIL-a". U arapsko-isamskom svijetu, posebno sto se politickih zbivanja i preobrazbi u zadnjih 200-tinjak godina tice niste nije palo s vedrog neba, a pgotovo ne bez suucesca zapadnih politickih aktera. Po toj logici zbivanja ce vjerojatno jednog dana neki grom iz vedrog neba pogoditi ISIL i onda ce se opet svi cuditi, kako to da nitko nije predvidio tako brzi kraj ISIL-a.

Avatar nekakav
nekakav
14:52 10.08.2015.

hrvatska može na egipatske vlasti učiniti pritisak. e sad mi je svega dosta. pa nas slovenci prijave zbog tog što smo odredili na kojim graničnim prijelazima sa bosnom budu išle cisterne s naftnim derivatima, i mi odmah povlačimo odluku. i i takvi da na egipat, najjaču silu afrike, utječu... pa nismo im ni došli na otvorenje sueza! mi politički ne postojimo u egiptu. jedino po titu nas poznaju. a ne po nekom današnjem političaru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije