Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upravljanje državnim poduzećima

SDP bi holding, a HDZ stratešku krovnu tvrtku

03.04.2014. Zagreb - Ivan Domagoj Milosevic, zastupnik HDZ-a u Saboru RH.
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
28.06.2015.
u 21:05

Holding nije primjenjiv, upozorava Pejnović, jer bi konsolidiranje dugova HAC-a i HŽ-a ugrozilo razvoj kvalitetnih tvrtki

Upravljanje državnim tvrtkama u idućem mandatu uvelike će se promijeniti u odnosu na sadašnje stanje po kojem ministri imaju utjecaj na donošenje odluka u najvećim tvrtkama.

Austrijski ÖBIB

I dok Ministarstvo financija navodno razmišlja o slovenskom modelu, što je udruživanje tvrtki u holding, u HDZ-u se razmišlja o austrijskom modelu koji podrazumijeva osnivanje državne tvrtke zadužene za upravljanje portfeljem.

– Razdvajanje upravljanja poduzećima i nekretninama te osnivanje državne tvrtke za strateško upravljanje javnim poduzećima dio je našeg programa. Idući tjedan naša će delegacija razgovarati s austrijskom administracijom o njihovim iskustvima s ÖBIB-om – komentirao je Domagoj Ivan Milošević iz HDZ-a. Austrija je još 1967. tvrtke u državnom vlasništvu stavila pod kontrolu strateškog tijela za privatizaciju i restrukturiranje. Osam velikih kompanija kojima upravlja ÖBIB u deset godina isplatilo je oko 2,5 milijardi eura dividende. Kroatizirani model osigurao bi depolitizaciju tvrtki u državnom vlasništvu jer ne bi bile raspodijeljene po ministarstvima, a uprave bi im bile profesionalne. Time bi se odgovorilo na zahtjeve Europske komisije koja je nekoliko puta naglašavala kako su javne tvrtke neefikasne i podložne političkim odlukama. Riječ o 54 tvrtke s liste strateških i posebno važnih poduzeća koje su lani imale prihode od oko 45 milijardi kuna, ali i ukupna zaduženja veća od 66 milijardi kuna. Lani su ostvarile oko 2,7 milijardi kuna bruto dobiti. Nekretninama bi u HDZ-ovu modelu upravljalo posebno tijelo.

– Nekretnine moraju biti poluga razvoja gospodarstva i mogu se upogoniti kako bi se ojačao poljoprivredni sektor ako govorimo o državnom zemljištu ili za brown field investicije kad govorimo o poslovnim objektima – kaže Milošević.

Ministri izvan HBOR-a

Iako je objavljeno da Ministarstvo financija razmatra mogućnost osnivanja holdinga, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović negira tu mogućnost, ali kaže da odlučno moramo ići dalje s depolitizacijom.

– Dužnosnici nisu u NO-ima tvrtki, ali ne moraju biti ni u drugim pravnim osobama, poput Hrvatskih voda i HBOR-a, ali kažem odlučno ne bilo kakvoj asocijaciji koja bi služila prelijevanju dugova – kaže Pejnović, objašnjavajući da su problem obveze infrastrukturnih tvrtki koje same imaju 45 milijardi kuna dugoročnih i kratkoročnih dugova, što u Sloveniji nije slučaj. Ističe da je ova vlada napravila pomak s državnim uredom i da su ispunjeni kriteriji EU. Kad bi obveze tvrtki poput HAC, HC-a ili Hrvatskih željeznica, ili pak subvencije u pomorskom prometu, bile konsolidirane, to bi ugušilo razvoj profitabilnih tvrtki, što ne smije biti cilj. Upitan o navodnom SDP-ovu modelu, Milošević kaže:

– Za aktualnu vladu taj je napor očito prevelik i došao je prekasno. Nekoliko mjeseci prije izbora takvi potezi nemaju vjerodostojnost, osobito nakon što su tri godine politički kadrovirali javnim poduzećima, i to ne samo po upravama već na svim razinama upravljanja.

>> HDZ: Istražite prodaju Croatia osiguranja! Eksperti: Dobar posao

>> Četvrt stoljeća tržišne ekonomije, a nismo se maknuli s mrtve točke

Komentara 7

AR
aristip
06:27 29.06.2015.

Sve ovo je kozmetika, jedina prava reforma je izbacivanje politike i političkih uhljeba iz državnih poduzeća a to ni jedna ozbiljna stranka ne nudi.

Avatar Marko232
Marko232
21:44 28.06.2015.

Nakon što je vodio firmu koja je poslovala u monopolističkom okruženju. Ovaj ekonomski mag je zasjeo u Sabor. Gdje mi trošimo hrvatsku pamet.

LA
LaurenceofArabia
22:16 28.06.2015.

S Holdinzima smo vec imali iskustva uglavnom negativnih. Glavni problem holdinga je strahovita netransparentnost i , cudnog li cuda, sklonost korupciji. 'Umbrella' je nesto modernija i djelomice transparentnija varijanta. High five za prijedlog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije