Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.03.2015. u 10:04

Karamarko se zalaže za cjelovitu, decentraliziranu, federaliziranu BiH. Za to se zalažu i sve proeuropske snage. Ipak, ljevica u BiH ga optužuje za ratno huškanje i podjele

Čitao sam nekoliko puta pismo predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka upućeno Hrvatskom narodnom saboru u BiH ne bih li pronašao razloge zbog kojih su ga napale “lijeve” bošnjačke stranke i nešto suptilnije iz Republike Srpske. On je samo naglasio ono što gotovo svakodnevno ponavljaju sve napredne proeuropske snage. Zalagao se za cjelovitu, decentraliziranu, federaliziranu BiH, u kojoj će sva tri naroda biti jednakopravna. Naravno, nigdje ni slova od, kako su ga optužili, “ratnohuškačkih izjava kao pokušaja postizanja ratnih ciljeva mirnodopskim putem”. U maniri najvećih ratnih propagandi, ljevica iz BiH lideru oporbe iz Hrvatske podmetnula je podjelu BiH, aparthejd. Dakako, sve radi još jednog ušutkivanja Hrvata. Ovoga puta kako bi ih se oslabilo prije uspostave vlasti. A i bez toga, pokazala je praksa, nije loše svako malo ih zaplašiti i optužiti. Da se zna tko su gospodari (Sarajevo), a tko bi trebale biti sluge (Hrvati). U toj propagandi unitaristi odjeveni u ljevičarske boje bez ikakva su prikrivanja razotkrili svu mržnju prema “slugama”. Ustrojavaju BiH gdje će umjesto Hrvata oni birati poslušnike koji će ih predstavljati. U takvim planovima Hrvatska je brana pa ju optužbama treba ušutkati.

Ovom nervoznom reakcijom “socijaldemokrati” su do kraja razgolitili svoju politiku. Pokazali su kako su u sukobu sa stavovima Europskog parlamenta koji je kroz prošlogodišnju Rezoluciju sugerirao, baš kao i Karamarko, federalizaciju kao optimalno rješenje za BiH, nasuprot centralizmu i separatizmu. Europa je svjesna kako “multietnička” ljevica i bošnjačke stranke žele upravo unitarizacijom potpuno ovladati BiH. U dobroj mjeri to im je već uspjelo. No, ovoga vikenda Hrvati su rekli odlučno ne takvoj BiH.

Hrvatski vijećnici i zastupnici sa svih razina vlasti okupili su se oko Hrvatskog narodnog sabora i usvojili Deklaraciju u kojoj se najavljuje borba legitimnih predstavnika Hrvata svim demokratskim sredstvima za “pravo na našu domovinu BiH”. Zaključeno je kako tri naroda ne mogu postići suglasnost o preuređenju BiH te se stoga zahtijeva organiziranje međunarodne konferencije na kojoj bi se dogovorio preustroj sadašnje dvoentitetske strukture zemlje definirane mirovnim sporazumom iz Daytona.

Po pravilu, sve nedemokratske snage strašno se uznemire kada primijete da netko želi urediti državu. Jer nedorečena daytonska država pogodan je plašt za instaliranje unitarne BiH. Osobito u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost naroda. ‘Lijeve partije’ su pod krinkom građanskog koncepta, a uz obilnu pomoć međunarodne zajednice, proteklih petnaestak godina Hrvatima otele većinu prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu. Razvlastili su ih u većini državnih i federalnih institucija. Tako su danas uz Bošnjake i Srbe, umjesto Hrvata, konstitutivni “socijaldemokrati”. Primjerice, volja jednog naroda u Federaciji mjeri se izbornim rezultatom artikuliranim u klubovima Doma naroda. Stranke HNS-a koje predvodi HDZ BiH, od 17, koliko ima Klub Hrvata, imaju 14 zastupnika. Dakle, gotovo 90 posto mandata. Međutim, to se izigrava nekom drugom, manipulatorskom matematikom pri čemu se bošnjačke i srpske glasove zbraja kao hrvatske i stavlja kao ulog za otimanje hrvatskih dužnosti. U takvom ambijentu legaliziranja prijevare najlakši su plijen oni koji su najmalobrojniji. Broj Hrvata u BiH stalno se smanjuje. Nigdje na svijetu u dva desetljeća nije nestala polovina jednog naroda. Katolička crkva ovih dana je izašla s još dramatičnijim podacima. Nedostaje još jedno desetljeće i priča s bh. Hrvatima bila bi završena. Sve su to razlozi zbog kojih se u subotu okupio Hrvatski narodni sabor i zbog kojih je lider oporbe iz RH upozoravao na nepravdu. U strahu od gubitka “hrvatskog plijena” jednako tako žestoko su nezapamćenim govorom mržnje uzvratili “socijaldemokrati”. A da, i predsjednica iz europske RH Kolinda Grabar-Kitarović danas dolazi u “balkansku krčmu”. Upućene prijetnje Karamarku neizravno su upozorenje i njoj što je čeka bude li progovorila o jednakopravnosti sunarodnjaka. Predsjednice, dolazite u državu koja je referendumom 1. ožujka 1992. o jednakopravnosti “Muslimana, Hrvata, Srba i drugih” postala neovisna i suverena najviše 99-postotnom voljom Hrvata u BiH. Nisam siguran da su Hrvati prekjučer slavili takvu BiH jer u sadašnjoj za njih nema jednakopravnosti za koju su plebiscitarno glasovali prije 23 godine. Srušili su je unitaristi!

>> Karamarko: Optužbe da sam ratni huškač apsurdne su

Ključne riječi

Komentara 30

ĆA
ćaćaća
10:18 03.03.2015.

tom123..još jedan ideološko zakržljali komentar...

JO
JohnConnor
16:10 03.03.2015.

Tzv. bosnjacki socijalisti ne dozvoljavaju drugima da kazu svoje misljenje, a kamoli da Hrvati ostvare elementarna prava poput hrvatskog kanala.

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
10:18 03.03.2015.

Vrijeme je da Hrvati van domovine imaju prava kao i nacionalne manjine koje su u Hrvatskoj... HDZ je jedini koji se za to bori...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije