Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tražio stanku u saboru

Radin: Tražimo da ministar Jovanović rekonstruira dio svog kabineta koji se bavi manjinama

Furio Radin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.05.2014.
u 11:27

Predstavnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin prosvjedovao je zbog odluke o određivanju minimalnog broja učenika za formiranje razreda u školama nacionalnih manjina

Tražimo da ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekonstruira dio svog kabineta koji se bavi nacionalnim manjinama ili da rekonstruira samog sebe, poručio je danas predstavnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin prosvjedujući zbog odluke o određivanju minimalnog broja učenika za formiranje razreda u školama nacionalnih manjina kojom je odlučeno da je potrebno najmanje sedam učenika iz određene nacionalne manjine kako bi se za njih formirao poseban razred.

–  Nakon problema s državnom maturom i s upisom u srednjim školama na jezicima i pismu nacionalnih manjina ministar Jovanović zapravo nastavlja svoj put smanjivanja prava pripadnika nacionalnih manjina, naravno prava na školstvo – kazao je Radin koji je zbog ovog problema zatražio stanku u Saboru. Naglašava da je u malim mjestima nemoguće održati škole ako se traži minimalni broj upisanih te podsjeća da je Ustavni sud još 1997. godine donio odluku da se ne može uspostaviti minimalni broj pripadnika učenika nacionalnih manjina da bi se uspostavio razred.

–  Mi ne želimo uopće shvatiti i nama je nejasno zbog čega ministar Jovanović ima jedan takav autistični odnos prema nacionalnim manjinama. Mi ga nismo vidjeli dvije godine, a tražili smo ga puno puta. Mi s njime nismo imali prilike nikada razgovarati. Nemamo monopol, naravno na nezadovoljstvo, i znanost i visoko obrazovanje, vidi se i danas u štrajku su i oni su nezadovoljni ali i mi smo nezadovoljni – jasan je Radin. Nezadovoljan je i SDSS-ov Dragan Crnogorac koji vjeruje da se ova odluka kosi s pravima nacionalnih manjina i odlukom Ustavnog suda.

–  Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina školovanje na maternjem jeziku je utvrđeno kao pravo, a ne kao mogućnost – objašnjava Crnogorac koji ne razumije kako je ovakvu odluku mogla donijeti za vrijeme mandata socijalne i liberalne vlade.

–  Mislim da ovo nema veze sa vi Hrvati, nego ako je Vlada napravila grešku onda ne možete prozivati jedan narod. I nemojte opet nametati nekakvu kolektivnu krivnju hrvatskom narodu. To je odluka jednog ministra – reagirao je HDZ-ov Ivan Šuker koji je od Crnogorca u jednom trenu čuo da je izjavio "vi Hrvati to niste vidjeli". 

>> Jovanović: Škola nije odgovorna za pad učenika s trećeg kata

Komentara 2

KR
krka
11:36 29.05.2014.

opa, još jedna "ugrožena" grupa se digla na zadnje noge

DU
Deleted user
12:09 29.05.2014.

Zasto talijani u Istri nebi imali ista prava kao i Hrvati u italiji.???? Samo se treba drzati nacela reciproteta....jednostavno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije