Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Vladi

Ministar Marić o 'rezovima' i proračunu: Već ove godine treba planirati deficit ispod 3%

Zdravko Marić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
02.02.2016.
u 12:49

– Naglasak i fokus ovog sastanka, i daljnjih sastanaka, bit će na rashodnoj strani proračuna – kazao je nakon sastanka ministar financija Zdravko Marić.

U Vladi je jutros održan sastanak na kojem su premijer Tihomir Orešković i ministar financija Zdravko Marić s ostalim ministrima razgovarali o državnom proračunu za 2016. godinu.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je današnji sastanak bio samo jedan od koraka u procesu planiranju proračuna. – Ministrima sam dao početni okvir za izradu proračuna za 2016. godinu – rekao je Marić i dodao kako je još prerano govoriti o detaljima.  – U sljedeća dva tjedna završit ćemo i ažurirati makroekonomske pretpostavke rasta, inflacije, osobne potrošnje i osnovnih agregata koji će nam biti ključni u procesu planiranja prihodne strane proračuna – kazao je Marić te dodao da su se na sastanku dogovorili da ove godine neće mijenjati porezni sustav. 

– Naglasak i fokus ovog sastanka, i daljnjih sastanaka, bit će na rashodnoj strani proračuna – kazao Marić te dodao da je ministrima prezentirao analize koje su u prošlosti napravili hrvatski i strani stručnjaci. 

– Situacija u javnim financijama, a prije svega javni dug koji je rastao proteklih godina, jedna je od ključnih i kritičnih i glavnih varijabli zašto je hrvatski rejting dvije razine ispod investicijskog rejtinga – rekao je ministar te dodao kako nam je potrebno "suzbijanje rasta, stabiliziranje, a potom i smanjivanje javnog duga". 

– Preporuke su Europske komisije da se već u ovoj godini planira proračun u kojem je deficit unutar 3 posto BDP-a – kazao je ministar te dodao da je tražio od ministara da pronađu uštede, koje će se moći ostvariti u kratkom roku. Nije želio reći detalje koje će to točno mjere biti kojima će "skresati" rashodovnu stranu proračuna, odnosno troškove. Ministrima je dao zadatak da nađu gdje bi se moglo "rezati", odnosno da predlože strukturne reforme koje bi dale rezultata u u duljem roku.  

"Dobit ćemo danas limite unutar kojih ćemo se morati svesti"

"Dobit ćemo danas limite unutar kojih ćemo se morati svesti i unutar kojih ćemo po ministarstvima probati iskonstruirati razvojno-socijalni proračun", izjavio je prije sastanka ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat uoči sastanka u Vladi.

Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, također je kazao da najprije treba čuti ministra financija, a onda će na temelju njegovih preporuka pripremiti proračun ministarstva.

Istaknuo je i da nema odustajanja od infrastrukturnih projekta.

"Od infrastrukturnih projekata neće se i ne smije odustati. Od svega možemo, ali od toga ne", ustvrdio je Butković.

I Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i prirode, očekuje danas upute i smjernice.

"Nismo veliki potrošači, imamo velike vanjske prihode u smislu investicijskih projekata i moramo raditi na tome da se dovoljno dobro ekipiramo za prihvat tih sredstava", istaknuo je Dobrović.

Ministar financija Zdravko Marić ranije je izjavio kako se radi na tome da proračun bude prvi ogledni primjer onoga što Vlada planira napraviti u ovoj godini te kako je Vladin cilj proračunski deficit svesti na 3 posto BDP-a u iduće dvije godine.

Ministar tada nije precizirao je li moguće rashode smanjiti za 4,5 milijardi kuna. Marić je i na prvoj sjednici Vlade najavio kako će sve proračunske mjere i aktivnosti biti usmjerene na usporavanje rasta javnog duga, stabiliziranje, a pred kraj mandata i na njegovo smanjivanje.

>> Morat ćemo politički imenovati čelnike javnih poduzeća, jer je bivša vlada ukinula javne natječaje

Komentara 15

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
11:49 02.02.2016.

Sada ce Oreskovic pokazati I dokazati da su glavni rezultati a ne politicko prepucavanje koje nas rusi. Ja Sam 100% sigurno u Oreskovica koji se neda uvesti u politicki vrtlog koji nas je dosad unistavao dok su drugi u privatizacijii sve pokrali a vlada nas je zaduzila sa kreditima koji su bili potroseni u druge svrhe umjesto da su bili balansirani bez gubitka tako da se danas nebi trebali mislit od kuda cemo platit naplatu za taj dug. Ja Sam 100% sigurno da svaki program I financijskih Proracun ce biti Sam sebe pokrivati I donesti profita za daljnje investicije kako je to Oreskovic proracunao zahvalnoscu iskustva u inozemstvu a sada se je zauzeo da taj sistem uvede u Hrvatsku u kojoj Nevada red I stroga postivanja zakona u Proracunu gdje se nemoze izbjegavati pravilo Proracuna da bi se kapital trosimo negdje drugdje zbog nekih razloga koji nisu jos objasnjenje od prijasnjih vlada koje su nas varale . Nasa je duznost da damo punu podrsku gospodinu Oreskovicu da sprovede Ono sto si je on zadao da izvuce Hrvatski Proracun iz Krize I da nauci druge da rade onako kako to Racunica uci a ne kako se kome hoce. Pozelimo puno uspjeha gospodinu Oreskovicu koji nosi Hrvatsku u svom Srcu a isto tako je spreman da se suprostavi svakom onom koji proba da izda Hrvatske Interese.Oreskovicu neka di bude Sretno od Samog pocetka Hrvatske Reforme.

DU
Deleted user
11:15 02.02.2016.

Bit će suza do koljena - tako i treba nesposobnom narodu.

KS
Ksantipa
13:27 02.02.2016.

ovaj mladi gospodin mi se čini sposoban, pametan i stručan, te mu se može vjerovati. Nema veze iz čije je kvote došao u vladu. Da su barem i svi drugi takvi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije