Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKIĆENI MEDALJAMA

Mladi matematičari dočekani zagrljajima, poklonima i poljupcima

učenici
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/8
18.07.2015.
u 16:20

Hrvatska je reprezentacija po prvi puta od osamostaljenja ušla među 20 najboljih i zauzela 15. mjesto

Zagrljaji, pokloni i poljupci “pljuštali” su danas na terminalu Zagrebačke zračne luke kad su se šestoro hrvatskih srednjoškolaca susreli sa svojim roditeljima, rodbinom, profesorima i mentorima. Učenici zagrebačke XV. gimnazije, Gimnazije Pula, čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog te zadarske gimnazije Franje Petrića vratili su se s 56. Međunarodne matematičke olimpijade u gradu Chiang Mai u Tajlandu. Tamo su bili od 4. do 16. srpnja, a hrvatska je reprezentacija po prvi puta od osamostaljenja ušla među 20 najboljih i zauzela 15. mjesto. Natjecalo se ukupno 557 natjecatelja iz 104 zemlje. Bolji rezultat od Hrvatske osvojile su uglavnom zemlje dalekog istoka, a od europskih zemalja samo Rusija, Ukrajina, Rumunjska i Francuska. Učenici su se natjecali pojedinačno, a najbolji za svoj uspjeh dobivaju medalje. Rezultat ekipe je ukupni zbroj bodova svih članova.

- Samo natjecanje odvijalo se dva dana, svaki dan rješavali smo po tri zadataka. Morali smo ih riješiti u 4,5 sata – rekao je Adrian Beker, učenik 2. razreda XV. gimnazije, koji je osvojio zlatnu medalju. Petar Orlić (3. razred) i Kristijan Štefanec (4. razred), također učenici XV. Gimnazije osvojili su srebrnu medalju, jednako kao i Zadranin Daniel Paleka (3. razred), a Ivan Lazarić iz Pule (4. razred) osvojio je broncu. Natjecao se i Lukas Novak. Rješavali su zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Za natjecanje su se pripremali tokom cijele godine, i to u sklopu škole, na izvannastavnim aktivnostima, u slobodno vrijeme, a trenirali su ih i članovi udruge Mladi nadareni matematičari, te mnogi bivši natjecatelji. No ništa od toga – kažu profesori – ne bi bilo moguće bez truda samih učenika.

- Matematika je tako lijepa i logična, može se doći do svakog rezultata – rekao je Adrian Beker.

>> Mladi hrvatski matematičari s olimpijade se vratili okićeni medaljama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije