Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužiteljstvo nije prihvaćalo materijale iz hrvatske

Miljenić: Haag ne dira čuvare Jugoslavije, a nas je kao razbijače proganjao

03.02.2015., Haag, Nizozemska - Citanje presude na Medjunarodnom sudu pravde na tuzbu Hrvatske protiv Srbije za genocid nad Hrvatima u Domovinskom ratu. Vesna Crnic-Grotic, Orsat Miljenic.  Photo: Tomislav Krasnec/PIXSELL
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
02.04.2016.
u 17:00

Nemoguće je da Srbija nema osnove za procesuiranje Šešelja. Ako Hrvatska želi u svoje društvo primiti Srbiju, ima pravo postavljati uvjete

Bivši ministar pravosuđa i 2000. predstojnik Vladina ureda za odnose s međunarodnim kaznenim sudovima Orsat Miljenić nema neposredna saznanja o predmetu Šešelj jer je Miljenić svoj “haaški” dio karijere završio godinu prije nego je Šešelj optužen, a ministar je postao kad je suđenje Šešelju bilo na samom kraju.

– Ali ono što znam jest da smo i tada i prije, tužiteljstvu u Haagu nudili materijale koje oni nisu imali, ali oni to nisu prihvaćali. S njihove strane uvijek je bio stav, ne, nećemo vam otkriti tko nam je cilj, protiv koga što tražimo, ispunjavat ćete samo ono što mi zatražimo. Bili su nepovjerljivi, a i izbjegavali da ih se označi da su radili po diktatu neke države, a i njihov sastav je bio takav da nisu na isti način tretirali sve zaraćene strane. Bošnjaci su devedesetih bili apsolutni hit, i s njihove je strane sve prihvaćano bez ograde. I, osobito devedesetih iskristaliziralo se da ne diraju čuvare Jugoslavije. To se čita i iz ove presude, u kojoj se projekt velike Srbije svodi na čuvanje Jugoslavije.

Vrh JNA bio je nedodirljiv?

Tek kasnije, nakon pada Miloševića, počeli su se s njima formalno baviti. U Medačkom džepu su išli do načelnika Glavnog stožera generala Janka Bobetka, a u Vukovaru gdje je korišteno zrakoplovstvo, riječna mornarica, tenkovi... gdje je sudjelovalo sve što je JNA imala, stalo se na pukovniku!?

Vukovar je bio bitka svih bitaka.

Gdje je logika da se za jednu minornu operaciju ide do načelnika Glavnog stožera, a tamo gdje je nužno iziskivalo sve rodove vojske se stalo. Tek poslije se uključilo Miloševića, Kadijevića... Moja teza je bila da se JNA nije diralo jer su bili čuvari Jugoslavije, a nas su kao razbijače proganjali do kraja. Tek kasnije kad pada Milošević nešto se radi, ali i tu je ružan dojam da se ni to ne bi dogodilo da je pristao na ono što se tražilo oko Kosova.

To je bilo dijelom i zbog frustracija s Miloševićem.

Naravno.

Ispada da su za Vukovar odgovorne neorganizirane bande?

Tužiteljstvo je bilo nezainteresirano tako da smo u jednom trenutku tužiteljici Carli Del Ponte uvjetovali bilo kakvu suradnju s time da ode u Vukovar i tad je prvi put otišla u Vukovar.

Kako tumačite da čak i zločini nisu dokazani za ovo sudsko vijeće, neovisno o Šešelju?

Ta je presuda u suprotnosti i s presudom Međunarodnog suda pravde na kojem nismo uspjeli dokazati genocid, ali izričito se navodi da su činjeni ratni zločini. To je utvrdio najviši međunarodni sud. Kad slušate obrazloženje presude Šešelju pa to su doslovce ponovljene teze koje je u ono vrijeme imala JNA.

Može li Hrvatska procesuirati Šešelja temeljem svojih optužnica s obzirom na pravilo da se ne može dvaput suditi o istom?

To jest problem, ali to je pitanje za DORH koji treba vidjeti ima li prostora za reakciju. Premda ima mjesta gdje ga se može povezati s onim što su činili njegovi ljudi.

Može li se od Srbije očekivati da nešto poduzme?

Nemoguće je da Srbija nema osnove za procesuiranje Šešelja, ako ništa za ovo što sada radi. Ako Hrvatska želi u svoje društvo primiti susjednu državu, ima pravo postavljati određene uvjete...

I kad je trebao, srbijanski vrh nije se usudio dići glas protiv Šešelja?

Kako možemo u pravnu zonu primiti zemlju koja se ne želi suočiti s takvim likovima. I prema nama su postavljani zahtjevi, i Hrvatska je to prošla. Procesuiranje ratnih zločina i fašizma nije pitanje odnosa sa Srbijom već pitanje poštivanja univerzalnih europskih vrijednosti. Trebamo biti čvrsti i jedinstveni pa ćemo taj stav nametnuti i u EU. Uostalom, tko može našeg premijera natjerati da glasa “za” ako on neće!?

Je li nam trebala odluka da je Šešelj persona non grata u RH?

Zar netko misli da je Šešelj mislio doći kupiti ribu na Dolcu!? Radije bih da nam je došao pa da sjedi u hrvatskom zatvoru nego na srpskoj slobodi.

Možemo li intervenirati u njegov haaški proces?

Ono što treba je pritisak na tužiteljstvo da se žali jer Serge Brammertz baš i nije siguran da će se žaliti, dok je prije vrlo čvrsto najavljivao žalbe.

Premda je tužiteljstvo osramoćeno kao nikada?

Još veća sramota je da im je to napravio čovjek koji se sam branio i to sa samo 10 svjedoka nasuprot 89 tužiteljstva. I sa svim tim oni ne uspiju!? Haaški tribunal dosad je koštao više od dvije milijarde USD. A što smo dobili za to?

>> Šešelj ne prestaje provocirati: 'Otići ću u Zagreb i prošetati se centrom grada'

Komentara 38

Avatar croatxl
croatxl
17:13 02.04.2016.

Pitajte stipu mesica josipovic a pusicku pa oni svi su govorili da je HR agresor a ne srbija i sto se onda cuditi sada.

Avatar Marceluswallace
Marceluswallace
17:18 02.04.2016.

Kakvo licemjerje, sdp da sebe proglašava razbijačem Jugoslavije, a pri izglasavanju odcijepljenja oni napuštaju Hrvatski Sabor iz protesta, ovo je da ti se želudac digne

PA
patria
17:26 02.04.2016.

U principu bilo kakva ideja Jugoslavije se svodi na geopolitičku dominaciju Srbije nad ovim dijelom Europe, a u konačnici to ima jedno točno određeno značenje, ostvarenje staroga i primarnoga cilja srpske politike, stvaranja velike Srbije. Ta ideja, ideja otvorene srpske dominacije i ekspanzije u uvećanoj srpskoj državi umjesto propale i donekle ograničavane i prikrivene dominacije u kolabiranoj jugoslavenskoj federaciji je imala snažnu potporu među brojnim utjecajnim krugovima u Europi, posebno u Velikoj Britaniji i nešto manje Francuskoj, kao i u određenim vladajućim krugovima u SAD-u, i to se kroz haške presude velikim dijelom i osjeti. Hrvatska je pobjedila, to joj je na kraju nevoljko i priznato, barem što se teritorija same Republike Hrvatske tiče, ali Hrvatsku se isto tako išlo i kažnjavati za tadašnji neposluh i prkošenje političkoj volji velikih sila. Zato je jedini izlaza za Hrvatsku sustavno jačanje vlastite države i promicanje vlastitih nacionalnih interesa, jer onaj tko se u politici nada milosrđu i isprošenoj pravdi od drugoga veoma loše će proći i doživjeti teška razočaranja u apstraktnu ideju civilizirane humanosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije