Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Kovačić:

Lokalna uprava služila je za politička uhljebljivanja. To moramo promijeniti

Ivan Kovačić
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/6
15.10.2016.
u 13:15

Ivan Kovačić, budući ministar i potpredsjednik Vlade, govori o novom resoru koji će preuzeti i svim izazovima koji ga čekaju

Gradonačelnik Omiša i saborski zastupnik Mosta Ivan Kovačić ovih će dana promijeniti radno mjesto te postati potpredsjednik nove Vlade i preuzeti Ministarstvo uprave.

Donedavno ste govorili da nećete u izvršnu vlast i da imate previše posla u Omišu. Kako to da ćete ipak biti ministar uprave i potpredsjednik Vlade?

Odbio sam izvršnu vlast i nakon prošlih izbora zbog funkcije gradonačelnika Omiša, no pregovori nakon ovih izbora doveli su do toga da je netko morao preuzeti taj dio političke odgovornosti. S obzirom na to da je ministar ujedno i potpredsjednik Vlade, Nacionalno vijeće Mosta odlučilo je da tu odgovornost preuzmem ja.

Nakon vaše popularne psovke na račun HDZ-a, postavlja se pitanje kako ćete sjediti s njima u Vladi?

To se odnosilo na nerad tada, nama se jedno govorilo, drugo se mislilo, a treće radilo. Svaku našu inicijativu bacali su sa strane, izbori u Omišu su tada bili minorna stvar koja je prelila čašu. Sada se vodstvo te stranke promijenilo, ako budu onakvi kako su se pokazali u pregovorima, moći ćemo raditi promjene u Hrvatskoj. Ako se pokaže da je to samo načelna volja za promjenama, ako bude kao i u prošloj Vladi, Most će opet učiniti sve kako bi se zaštitili interesi Hrvatske i njezinih građana.

Prije izbora ste govorili da ne može samo jedan čovjek, odnosno Andrej Plenković, promijeniti HDZ. Sad mislite drukčije?

S obzirom na novo vodstvo HDZ-a i pregovore na kojima smo se malo bolje upoznali, vidimo da imaju želju za promjenama. Čini se da imaju želje raditi dobre stvari za državu, a nadam se da će dobre stvari napraviti i u svojoj stranci, premda me to ne bi trebalo zanimati.

U prošloj Vladi stavili ste veto na Milijana Brkića, a sad vam ne smeta što će biti potpredsjednik Sabora?

Odlučili smo da nećemo stavljati veta jer bi bilo nekorektno više od nas da govorimo koji će biti kadrovi, tako da sva njihova imenovanja idu na njihovu čast ili njihovu sramotu.

Bit ćete ministar uprave i potpredsjednik Vlade, što će sve biti u vašem portfelju kao potpredsjednika Vlade?

To ćemo se još dogovoriti, može biti više resora s obzirom na Zakon o Vladi, ali to tek trebamo dogovoriti.

Koliko poznajete resor uprave koji trebate preuzeti?

Resor uprave poznajem dovoljno dobro jer sam se s njim upoznao kao gradonačelnik Omiša. Vidio sam probleme iz prve ruke i uočio gdje državna uprava loše funkcionira. Sama pozicija ministra je prije svega politička funkcija, a na meni je da organiziram dobar i stručan tim koji će provesti sve što bude potrebno. Dat ću sve od sebe da obavimo posao kako treba.

Znate li već koji će vam biti prvi koraci u Ministarstvu?

Nisam još ni izabran, pa ne bih sada još o tome. Moram se prvo upoznati s Ministarstvom i radnim zadacima i okupiti tim. Na vrijeme ću obavijestiti javnost o svemu.

Sabor će se prvo baviti setom zakona koji se tiče jamstava, jedan od tih zakona je smanjenje mase sredstava za plaće zaposlenih u jedinicama lokalne i područne samouprave. Zašto je to među prioritetima?

Sadašnji zakon je na 20 posto, mi ga spuštamo na 15 posto. Svi pričaju o reformama lokalne i regionalne samouprave, a ovo je prvi korak prema tome. Svi pričaju o smanjenju broja općina i županije, umjesto o odgovornom načinu ponašanja čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave koji na razne načine koriste taj novac i troše ga kako njima paše. Ovo vodi k odgovornom načinu ponašanja čelnika.

Hoće li to voditi otkazima ili smanjenju plaća?

Prva stvar, koja se tiče visine plaća, svi bi trebali znati da su državnoj upravi plaće doslovno manje 20-30 posto nego u gradskim i općinskim upravama. Lokalne uprave ponekad služe i za politička uhljebljivanja, a osim toga, dosta jedinica lokalne samouprave temelji svoje poslovanje na donacijama iz županijskih i državnog proračuna, umjesto da sami razmišljaju o svojim prihodima. Ovdje se želi potaknuti čelnike da vode računa o svojoj jedinici tako da povećaju prihode i na osnovi toga mogu ući u onih 15 posto pa ne moraju ni smanjivati plaće niti davati otkaze.

Javilo se dosta načelnika i gradonačelnika koji su prosvjedovali protiv tog smanjenja?

Neki prosvjeduju tek tako da bi prosvjedovali, ovo je ipak politika. Po statistici, pola jedinica lokalne i regionalne samouprave već se nalazi ispod 15 posto, a ostalima ne bi trebao biti problem spustiti se na tu razinu. Izuzmimo tu jedinice lokalne samouprave kojima je teško, koje su na ratnim područjima, tako da ne preostaje velik broj jedinica koje moraju smanjivati, nego mi samo želimo osigurati da se taj trošak iz proračuna ne poveća.

Mislite i zastupnike kažnjavati s 500 kuna ako ne dođu na glasovanje u Sabor. Neki to nazivaju rušenjem demokracije?

Nije to istina, jer oporba će uvijek imati mogućnost rušenja kvoruma. Neće nitko dobiti kaznu od 500 kuna ako je u zgradi Sabora i ako namjerno ruši kvorum. Demokratsko pravo svih zastupnika je da ruše kvorum, samo moraju biti unutar Sabora.

U Mostu ste od početka, stalno se Mostu prigovara da nema nikakvih unutarstranačkih izbora, prigovara se da se ne zna tko donosi odluke u stranci. Hoćete li imati izbore skoro i ustrojiti se sličnije drugim strankama?

Most je nastao kao lokalna stranka u Metkoviću, a nakon toga kao platforma nezavisnih lista. I uskoro ćemo imati izbore i nacionalno objedinjavanje stranke i platforme. Jasno će se znati kako će to funkcionirati, ali mi nikada nećemo biti jednaki drugim strankama jer nećemo stvarati stranačku aristokraciju koja će se godinama vrtjeti na vodećim mjestima. Svatko će se morati dokazati u svojim lokalnim jedinicama da bi bio dio Predsjedništva ili Nacionalnog vijeća.

Most će se uvijek zasnivati na nezavisnim inicijativama u lokalnim jedinicama, na jakim pojedincima koji su voditelji raznih inicijativa na lokalnoj razini i koji žele nešto napraviti na nacionalnoj razini. Zato nikad nećemo biti kao druge stranke i konstantno će nam tako dolaziti novi ljudi, pa možda Bože Petrova ili Ivana Kovačića za četiri godine više neće biti na jakim funkcijama.

>> Evo koliko i koja ministarstva će imati Vlada Andreja Plenkovića!

Komentara 18

JK
ja-kan
15:17 15.10.2016.

Zaboravili ste na javna i državna poduzeća !! Dok Vi formirate Vladu, pa imenujete uprave javnih i državnih pouzeća što misite koliko će još HNS-ovaca ili SDP-ovaca biti uhljebljeno u tom prijelaznom razdoblju. Postoji potreba da se odmah zabraniti biloo kakvo zapošljavanje u javna i državna poduzeća bar na 30 dana s izuzetkom neke izvanredne situacije kada bi se eventualno dopustilo zapošljavanje na određeno ali samo do 3 mjeseca.

OS
osica
15:43 15.10.2016.

Negdje sam pročitala da je stomatolog , "pozna upravu u dušu , ma bolje no karies" . Reorgranicacija " vadimo sve, đuture, dobiti ćete umjetne, protezu "znate onako na brzaka , nije važno ako brzo pukne, napraviti cemo novu"

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
15:58 15.10.2016.

Ovaj kovacic bi bio dobar ministar nekulture, za ostalo nema domet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije