Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spora pravda

Krivnje za smrt žene liječnik oslobođen nakon – 18 godina!

Bolnički krevet
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
16.12.2013.
u 18:45

– Prošlo je 15 godina nespavanja. Znate li kako je to, a nisam bio kriv? – rekao je prije nekoliko godina dr. Nikola Ljubojević, optužen da je 1995. u Petrovoj bolnici skrivio smrt majke triju djevojčica. Državu, kaže, nakon svega neće tužiti, iako bi mogao

Dr. Nikola Ljubojević živio je nedužan više od 18 godina pod teretom optužbi da je nesavjesnim liječenjem skrivio smrt majke triju djevojčica, koja je nakon carskog reza u rujnu 1995. iskrvarila na odjelu Intenzivne njege u zagrebačkoj Petrovoj bolnici.

Nakon tri ponovljena suđenja dr. Ljubojeviću napokon je zagrebački Županijski sud potvrdio oslobađajuću presudu. Pravo na suđenje u razumnom roku u njegovu slučaju davno je prekršeno. Kad je riječ o optuženim liječnicima, koliko je poznato u javnosti, do slučaja Ljubojević najdulji sudski postupak trajao je protiv splitskog anesteziologa Marka J., koji je 15 godina živio s teretom optužbi da je skrivio smrt dvoje ljudi sve dok vještačenjem nije utvrđeno da nije kriv.

U slučaju dr. Ljubojevića, sutkinja Sanda Bramberger Ostojić još je 2012., nepravomoćno ga oslobodivši krivnje, kazala:

– Netko je kriv za smrt žene, ali to niste vi, a krivac je trebao biti ovdje, na vašemu mjestu.

No, riječki Županijski sud zbog formalnih je razloga ukinuo tu presudu pa je lani suđenje ponovljeno treći put. Dr. Ljubojević, koji do ovog procesa nije imao mrlje u karijeri, nikad nije javno govorio o tome kako je godinama živjeti pod teretom optužbi, a tek nam je jednom kratko kazao:

– Prošlo je 15 godina nespavanja. Znate li kako je to, a nisam bio kriv? Inače, proces je pokazao da je ženi tijekom carskog reza u rujnu 1995. drugi liječnik prerezao epigastričnu arteriju, no on nije bio procesuiran. Anesteziologinja koja je također bila optužena u međuvremenu je umrla, a dvije optužene medicinske sestre već su prije oslobođene. Dr. Ljubojević nakon svega, iako bi mogao, neće tužiti državu. Za razliku od kaznenog, građanski spor davno je okončan, a bolnica je djevojčicama i suprugu preminule žene morala isplatiti milijun kuna odštete.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije