Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
roditelji zabrinuti:

Koliko sad moramo dati za udžbenike koji su se raspali?

udžbenici,knjige
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
10.06.2015.
u 17:00

U školama ne znaju kako procijeniti i naplatiti oštećenja

Grad Varaždin i sljedeće će školske godine osnovnoškolcima osigurati besplatne udžbenike. Gradonačelnik Goran Habuš najavljuje da će iz proračuna isplatiti nešto više od 1,3 milijuna kuna za nabavu radnih bilježnica i dijela novih udžbenika, a kompleti će se popuniti i knjigama iz školske godine na izmaku, koje će učenici ovih dana, nakon godine dana korištenja, morati vratiti školama. I to neoštećene. U protivnom, roditelji će ih morati platiti, na što su se i obvezali svojim potpisima prilikom preuzimanja. I tu sad počinju problemi.

Sanirano selotejpom

Dio udžbenika raspao se već nakon nekoliko mjeseci, pogotovo oni s nekvalitetnijim uvezom, žale se roditelji, ali i nastavnici, a šteta se sanirala selotejpima i ljepilom. Zabrinuti su i roditelji u Zagrebu, Međimurskoj županiji, Osijeku, Vukovaru..., svugdje gdje se lokalna ili regionalna samouprava pobrinula da novcem iz svojih proračuna, kad to već nije učinila država, kupe učenicima besplatne knjige.

Ravnateljica osječke Osnovne škole Franje Krežme Jadranka Jurić kaže da još nisu dobili upute kako procijeniti i naplatiti oštećenja udžbenika koje će djeca ovih dana vraćati.

– O tome će biti riječi na skupu ravnatelja, pa ćemo tada valjda znati što poručiti zabrinutim roditeljima. Zasad ih mogu samo podsjetiti da će udžbenike koje je kupio Grad morati početi vraćati – kaže ravnateljica. Sličan odgovor dobili smo i u Međimurskoj županiji, koja je osigurala knjige za sve osnovnoškolce.

10, 20, 50 posto...

– Škole će udžbenike dobiti u svoje vlasništvo, a kako će se procjenjivati koji se udžbenici mogu dalje koristiti, a koji ne, to još trebamo razraditi. Imamo udžbenike koji su se raspali sami od sebe pa ne možemo zbog toga kažnjavati roditelje – ističe pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec.

Po njemu, bolje bi rješenje bilo da država otkupi autorska prava i sama plaća tiskanje udžbenika, pa bi time kvaliteta listova i korica bila ujednačena. Ovako, nastavnici će morati sami procjenjivati je li oštećenje 10, 20 ili 50 posto.

Osim što nema jedinstvenog pravila o naplati štete, jedinstva nema ni u tome koja će djeca dobiti besplatne knjige, a koja će ih i sljedeće školske godine morati platiti. U Varaždinu će besplatne knjige dobiti samo učenici s prebivalištem u tom gradu, ali ne i 380 djece koja pohađaju gradske škole, a žive u okolnim općinama.

– Tim učenicima bi besplatne udžbenike trebale osigurati općine u kojoj žive ili Varaždinska županija – kaže gradonačelnik Habuš.

Najveći dio gradova i općina u kupnji udžbenika pomaže samo djeci iz socijalno ugroženih obitelji, a neki čak ni to. Sve ovisi o dobroj volji i financijskim mogućnostima osnivača škola – županija i gradova.

>>Je li u Hrvatskoj vrag došao po knjigu i po knjižare?

>>Besplatne knjige su OK, ali da je sreće, kupili bi se tableti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije