Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mijenja mišljenje

Josipović: Crpiti naftu iz Jadrana nije isplativo, bolje vaditi plin

josipović
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
10.10.2014.
u 14:05

Bilo u svibnju... 
U Houstonu je u naftnom lobiju tražio saveznika za istraživanje nafte

Nakon što se borio za novu pravednost, predsjednik Ivo Josipović u utrku za novi mandat ide s platformom zelena politika i ekonomija. Obznanio je, naime, da će promovirati zelenu politiku, da želi intenzivirati suradnju s ekološki nastrojenim političarom i poduzetnikom Al Goreom, ali i da će se boriti protiv istraživanja nafte i plina u Jadranu.

– Najavljeno je da imamo i značajne energetske zalihe plina. Rasprave o mogućem crpljenju nafte u Jadranu izlišne su. Po svim naznakama, na Jadranu nema ekonomski isplativih nalazišta nafte. Okrenimo se plinu – kazao je Josipović za “Globus”, koji dodaje da je Josipović protivnik projekta u Jadranu koji vodi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Osvajanje birača

Nova Josipovićeva platforma potpuni je zaokret u odnosu na retoriku i poteze u svibnju. Tada je, naime, Josipović, koji se sada protivi naftnim istraživanjima, upravo u naftnom lobiju u Houstonu tražio saveznika za taj projekt. – Postoji interes za moguća nalazišta plina i nafte u Hrvatskoj, ali i interes za Hrvatsku kao moguća vrata nafte i plina za cijelu središnju i istočnu Europu. To je prilika koju ne smijemo propustiti. Sve to može dramatično promijeniti budućnost Hrvatske nabolje – rekao je tada predsjednik Josipović dodajući da je Hrvatska u interesu američke energetske politike. Zato analitičar Davor Gjenero u nagloj promjeni raspoloženja čita pokušaj osvajanja birača Mirele Holy i okretanja od SAD-a, za koji drži da podupire Kolindu Grabar-Kitarović.

– Reizbor je neizvjestan i Josipović pokušava pridobiti biračko tijelo M. Holy koja je izrasla kao produkt određenih PR lobija, u čemu i Josipović igra važnu ulogu – kaže Gjenero i dodaje da je predsjednik iznenađen kompetitivnošću kampanje, kroz koju se namjeravao “samo prošetati”.

Interes američkih tvrtki

Zaokret zbog kampanje mogao bi negativno utjecati na uspjeh projekta koji bi Hrvatskoj mogao donijeti milijarde dolara ulaganja. Natječaj za istraživanje nafte i plina je još u tijeku, a kako upozorava i Ante Babić, ekonomski analitičar, potencijalni ulagači ne znaju da predsjednik nema ovlasti utjecati na izvršnu vlast pa njegove poruke mogu zastrašiti ulagače. Najveće američke tvrtke, prema izvorima bliskima SAD-u, sudjelovat će na natječaju za projekt u kojem vide veliki potencijal.

>>Mirela Holy 
zarobljenica je vlastite radikalne ideologije

>>Josipović i dalje u velikoj prednosti pred Grabar Kitarović

Komentara 35

BU
Bulaba
14:13 10.10.2014.

Sad izvoliš iz vlastitog džepa refundirati sve troškove koje si nabio bauljajući po Americi i "lobirajući" za naftu.

NE
Neonacionalist
14:12 10.10.2014.

Dajte vi mediji snimite kao uzorak barem nekih desetak ljudi koji će glasati za Josipovića i pitajte ih da objasne zašto, uistinu me zanima tko su ti koji su spremni dati glas ovakvoj osobi i nadasve čuti objašnjanja zašto. Evoo i ovdje pozivam takve dda mi odgovore u ime nove pravednosti .

EK
ecaf koob
14:20 10.10.2014.

Oče se moč puštat narodnjaci na platformama je pitanje za ZAMP i Jopsija, država to sam ja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije