Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Marinić

Za mušku primalju ovdje nema posla, odlazim u Irsku

DKS_56137033 06.05.2016., Slavonski Brod - Ivan Marinic, prva muska primalja u Hrvatskoj, u ocekivanju posla u struci radi kao konobar. Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
09.05.2016.
u 09:40

Ivana Marinića u Dublinu čeka plaća 300 do 1000 eura tjedno

Za prvu mušku primalju u Hrvatskoj Ivana Marinića u našoj zemlji nema posla u struci pa će do kraja godine u inozemstvo. Za kruh će zarađivati u Irskoj, gdje ga čeka sigurno radno mjesto, smještaj za prvih šest mjeseci i plaća od 600 do tisuću eura tjedno. Živjet će u Dublinu, gdje se mu prijatelji koji mu kažu da su u tom gradu primalje, pa i muške, vrlo tražene. Prva tri mjeseca radit će u staračkom domu, a onda će se premjestiti u bolnicu. U međuvremenu kao konobar radi u Slavonskom Brodu.

– Nisam nezadovoljan konobarskim poslom, ali moj je san raditi kao primalja. Kontaktirao sam buduće poslodavce i rekli su mi da u Irskoj ima pet-šest bolnica u kojima se mogu odmah zaposliti. Poslao sam papire i, čim se registriram u tamošnjoj komori, krećem na put – kaže Marinić.

Svjedodžba u ženskom rodu

U odabiru svog zanimanja taj 21-godišnjak ne vidi ništa nelogično i neobično premda su u njegovu razredu u Srednjoj medicinskoj školi u Slavonskom Brodu bila još samo dva dečka, od kojih je jedan u međuvremenu “pao”, a drugi promijenio smjer. Međutim, odmah poslije završetka škole uslijedili su problemi. U brodskoj bolnici za njega nije bilo mjesta pa je morao stažirati u Varaždinu. Potom je položio državni ispit, ali Hrvatska komora primalja licencije je izdavala samo u ženskom rodu pa je morala mijenjati pravilnike. Na kraju su mu izdali svjedodžbu u ženskom rodu, a iz potvrde o položenom stručnom ispitu ne može se jasno zaključiti je li muškarac ili žena.

Porodio sam šestero djece

– Kad sam napokon dobio licenciju, zapelo je oko iščlanjenja iz Hrvatske komore. Da se ta procedura nije oduljila, u Irsku bih otišao još u ožujku – nastavlja Ivan. Prijatelji i rodbina ga podržavaju, ali ne nailazi uvijek na razumijevanje. Zbog njegove odluke da radi kao primalja i podjele u ljudskim glavama na muške i ženske poslove znao je doživjeti neugodnosti. Najveća mu je želja oduvijek bila spašavati živote. Za pripravničkog staža sudjelovao je na dvadesetak porođaja, a šestero djece porodio je sam. Nekim rodiljama bude čudno kada pokraj sebe ugledaju mušku babicu, ali čim razmijene nekoliko riječi, svaka neugodnost nestaje. Liječnici i sestre opisuju ga kao dragog, a on kaže kako je fantastičan osjećaj primiti novorođenče u ruke. •

>> Slučaj babice iz Knina: Primalje imaju pravo na priziv savjesti

Komentara 6

DU
Deleted user
10:09 09.05.2016.

već 2 godine odlazi odlazi u irsku

DA
DarthVader
10:58 09.05.2016.

1000 eura tjedno. HaHaHa! Kako ovi kvazi novinari lazu . Moze jedino dobit 100 eura na tjedan.

Avatar Šime Validžić
Šime Validžić
11:42 09.05.2016.

Ne može niti jedan dan proći da nema u nekom mediju priča o iseljavanju iz Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije