Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Županijski sud

Mamić u Remetincu, van može ako uplati 14 milijuna kuna. Vrbanović ostaje na slobodi

mamić
Foto: Hina/FAH
1/20
Autori: Ivana Jakelić, Hina
19.11.2015.
u 23:10

Sud je zauzeo stav da u odnosu na Vrbanovića vrijedi ranije određena jamčevina od milijun kuna, a izrečene su mu i mjere opreza koje uključuju zabranu kontakta s određenim brojem svjedoka

Igor Krota i Sandro Stipančić, koji su jučer uhićeni sa Zdravkom i Mariom Mamićem te Damirom Vrbanovićem, jutros su ispitani u USKOK-u.

Njih dvojicu USKOK sumnjiči da su preko offshore tvrtki na zahtjev Zdravka Mamića izvlačili novac iz Dinama, a sumnja se da je na taj način Dinamo oštećen za oko 80 milijuna kuna.

Tijek događaja pratite u nastavku:

00.42 sati – Tonći Petković, zamjenik ravnateljice USKOK-a kazao je da će se USKOK na odluku suda žaliti. Odgovarajući na novinarska pitanja vezano uz jamčevinu, kazao je da je stav USKOK-a po tom pitanju poznat, odnosno da na koncu uvijek ispadne da onaj tko ima novca izađe van, dok onaj koji ga nema, ostane u istražnom zatvoru. Upitan pak misli li da USKOK ima jak slučaj, Petković je odgovorio: Mi mislimo da imamo, obrana misli da nemamo, pa ćemo se valjda naći negdje na sredini.

21.40 sati – U slučaju Zdravka Mamića sud je odlučio da mu se vrati jamčevina iz prethodnog istražnog postupka koja je iznosila 7 milijuna kuna, ali mu je istovremeno odredio novo jamstvo od 14 milijuna kuna. Mariju Mamiću određena je jamčevina od 5 milijuna kuna, Stipančiću od 4 milijuna, a Kroti od 2 milijuna kuna. Uz to su im izrečene i mjere opreza zabrane kontaktiranja sa svjedocima, a Stipančiću i Mariju Mamiću zabranjeno je napuštanje boravišta.

21.34 sati – Zdravku Mamiću i Mariju Mamiću određen je istražni zatvor koji im je zamijenjen jamčevinom dok je u odnosu na Damira Vrbanovića odbijen zahtjev za određivanje istražnog zatvora pa će tijekom večeri biti pušten. Sud je zauzeo stav da u odnosu na Vrbanovića vrijedi ranije određena jamčevina od milijun kuna, a izrečene su mu i mjere opreza koje uključuju zabranu kontakta s određenim brojem svjedoka. Igoru Kroti i Sandri Stipančiću također je određen istražni zatvor koji je zamijenjen jamčevinom.

21.30 sati – U istražni zatvor idu svi osim Damira Vrbanovića.

19.15 sati – Očekuje se kako će odluka o istražnom zatvoru za Mamića i ostale biti objavljena oko 20.30 sati.

16.00 sati – Mamić i ostali dovedeni su na ročište na Županijskom sudu. Odluka o istražnom zatvoru trebala bi biti poznata oko 18 sati.

13.30 sati – Ročište na kojemu će sud odlučiti o zahtjevu Uskoka da se u jednomjesečnom istražnom zatvoru zadrže Zdravko Mamić i četvorica njegovih suosumnjičenika zakazano je za 16 sati, doznaje se na Županijskom sudu. Mamić i ostali na ročište koje će voditi sutkinja istrage Erna Dražančić bit će dovedeni iz policijskog pritvora na Oranicama, a s obzirom na ustaljenu sudsku praksu odluka bi mogla biti poznata oko 18 sati.

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora koji je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija. Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko offshore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić koji su jutros posljednji ispitani u Uskoku.

10.02 sati – Na stranicama DORH-a objavljeno je kako je USKOK donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja. USKOK je također predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

"Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, kao izvršni dopredsjednik i član Uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. godine do travnja 2015. godine, povezao u zločinačko udruženje II. okrivljenika, glavnog direktora GNK Dinamo i člana Uprave GNK Dinamo, III. okrivljenika, stvarnog voditelja poslovanja dvaju trgovačkih društava iz Švicarske i Arapskih Emirata, IV. okrivljenika, prokuriste i stvarnog voditelja poslovanja tri trgovačka društva iz Velike Britanije, te V. okrivljenika, prokuriste i stvarnog voditelja poslovanja četiri trgovačka društva iz Velike Britanije i Hong Konga, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi navedenim društvima, a time i III., IV. i V. okrivljenicima, kao stvarnim voditeljima poslovanja istih, a sve na štetu GNK Dinamo.

U cilju realizacije opisanog I. okrivljenik je s III., IV. i V. okrivljenicima dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između GNK Dinamo i društava iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima, te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali I. i II. okrivljenici. Nakon što su u ime navedenih društava sačinjeni računi za takve nepostojeće usluge, I. okrivljenik je nalagao plaćanja na teret GNK Dinamo u korist tih društava, iako je znao da navedena društva nisu, niti su trebala poduzimati bilo kakve radnje u svezi transfera igrača.

Ujedno je I. okrivljenik s III. okrivljenikom dogovarao zaključivanje ugovora s igračima kojima će se ugovoriti da će transferno obeštećenje na koje će GNK Dinamo steći pravo, u slučaju da se pojedini igrač GNK Dinamo proda u drugi klub, u cijelosti pripasti društvu iz Arapskih Emirata.

Na opisani način su društvima iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga, na štetu GNK Dinamo, ukupno neosnovano plaćeni iznosi od 10.125.829,00 eura i 500.000,00 GBP, koji novac su III., IV. i V. okrivljenici koristili za svoje potrebe, čime je na štetu GNK Dinamo ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 78.595.841,17 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika."

9.58 sati – Ljiljana Planinić, odvjetnica istarskog poduzetnika Igora Krote, kazala je da je njezin klijent iznio obranu te zanijekao krivnju, dok je Ivica Mazalin, branitelj Sandra Stipančića, kazao da se njegov klijent branio šutnjom.

8.15 sati – Otac i sin Mamić te Damir Vrbanović u USKOK-u su ispitani jučer, iznijeli su svoje obrane i zanijekali krivnju. Svih petero osumnjičenika najvjerojatnije će danas tijekom dana biti dovedeno pred suca istrage zagrebačkom Županijskog suda radi određivanja istražnog zatvora.

Prema onome što je zasad poznato, USKOK sumnja da je novac iz Dinama izvlačen od 2004. do 2014., i to preko transfera brojnih igrača koji su prošli kroz zagrebački klub. Pod lupom istražitelja tako su se našli transferi Eduarda da Silve, Marija Mandžukića, Boška Balabana, Dejana Lovrena, Georga Kocha, Damira Vugrinca, Matthiasa Chaga te određenog broja Brazilaca koji su igrali u Dinamu.

Što se tiče Lovrena, njegov transfer bio je i predmet prve istrage koja je u srpnju pokrenuta protiv Zdravka i Zorana Mamića, Vrbanovića i poreznika Milana Pernara. U tom slučaju sporan je bio aneks Lovrenova ugovora za koji USKOK sumnja da je fiktivan. USKOK u toj istrazi Mamića i ostale sumnjiči da su raznim malverzacijama Dinamo oštetile za oko 100 milijuna kuna, a tijekom te istrage ispitan je i nogometaš Real Madrida Luka Modrić, čiji je ugovor, kako sumnja USKOK, također imao lažni aneks.

>> Nevjerojatno: Visoki dužnosnik izletio iz prostorija Dinama s maskom Vriska!

>> Zdravko Mamić bio je savjetnik i donator onima koji su pelješili džepove građana

Komentara 205

HR
Hrvatska3014
09:24 19.11.2015.

U zemlji gdje je stvorena "Medijska močvara" više nemamo informaciju koja išta vrijedi.

MS
mare_split
10:54 19.11.2015.

Napišite nešto o NAČINU prijenosa novca iz RH u ... 'off shore' tvrtke, jer ... sve je moralo ići preko računa i moralo je biti pod kontrolom platnog sustava (FINA?)! Ovako, ... čitamo o 'osnovanim sumnjama', što'zabavlja' moj bedasti Narod (oprostite iskreni DOmoljubi! Vi NISTE ti!) i 'modelira' im im! Radi se masovnoj 'komunjarskoj hipnozi'! Nema tu ničeg! ... U pitanju je strah crvenih od gubitka vlasti kada će i samii, kao prava zločinačka organizacija stići na red! To im mare predviđa i od srca želi!

JA
japaja0109
10:51 19.11.2015.

treba isušiti "medijsko-političko-mafijašku močvaru" . onda možemo ostale čistiti. komunisti, svi su vas pročitali i nitko vam više ne vjeruje. previše slučajnosti da bi bilo slučajno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije